Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 26
За місяць : 792
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей
Рубрики : Бібліотеки
Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей

image

Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей – спеціалізований інформаційний, культурний, просвітницький заклад для дітей та підлітків, методичний і консультативний центр спеціалізованих бібліотек для дітей Івано-Франківщини.

Заснована 29 серпня 1945 р. згідно з рішенням виконавчого комітету Станіславської обласної ради депутатів трудящих як Станіславська обласна бібліотека для дітей та юнацтва. 1962 р. на виконання наказу обласного управління культури реорганізована в Івано-Франківську обласну бібліотеку для дітей, цільовою категорією її користувачів стали учні 1–8-х класів.

Ініціатором заснування бібліотеки і її першим директором була В. Еліан. Починалась бібліотека з трьох відділів і 7 працівників, у фонді налічувалось 3–3,5 тис. книжок, якими у перший рік роботи користувалися 855 читачів. Велику допомогу у наповненні фондів книгозбірні надавали книголюби, батьки учнів, що дарували видання із власних бібліотек, інші книгозбірні України.

У повоєнний період дитяча бібліотека була улюбленим місцем позашкільного життя школярів: тут вони готували домашні завдання, читали і обговорювали прочитані книжки, готувалися до літературних ранків, вечорів, читацьких конференцій, диспутів. Бібліотека розвивалася, водночас в області розширювалась мережа бібліотек для дітей, удосконалювалось обслуговування користувачів. Щороку штат бібліотеки поповнювався новими спеціалістами з вищою освітою (Т. Бєляєва, І. Богданова, О. Бородіна, І. Гричко, М. Дика, П. Міщенко та ін.).

У1953 р. директором бібліотеки була призначена А. Брезицька. За 20 років її керівництва ОБД заклад зміцнив свої чільні позиції культурного, науково-методичного центру Івано-Франківської області.

Вагомий внесок у розвиток бібліотеки зробили наступні її директори: І. Пушкарьова (1975–1980), Л. Богдашова (1980–1983), Г. Колотило (1983–1992), Г. Березовська (1992–2000), Н. Маринюк (2000–2003). За ці роки бібліотека урізноманітнила свою діяльність, набула статусу культурно-інформаційного, просвітницького центру, осередку змістовного дозвілля для юних читачів та керівників дитячого читання. Від 2003 р. ОБД очолює заслужений працівник культури України І. Тацакович. Під її керівництвом завершено реставрацію споруди бібліотеки як пам’ятки архітектури, здійснено комп’ютеризацію, запроваджено низку бібліотечних інновацій.

imageБудівля Івано-Франківської ОБД, в якій заклад перебуває від дня заснування – оригінальна споруда з колонами та вежею, що зовні нагадує казковий замок, розташована у в центрі міста на пл. Міцкевича, 2 і є пам’яткою архітектури 19 ст. та окрасою міста. Будинок зведений у 1895 р. для потреб польського культурно-спортивного товариства «Сокіл» за проектом краківського архітектора К. Заремби у стилі еклектики, двоповерховий, цегляний, отинькований, майже квадратного перетину, площею 422 кв. м, з двома фасадами, під двосхилим черепичним дахом. Трьохярусний декоративний фронтон увінчаний скульптурним зображенням польського орла. Споруда естетично оформлена, перекриття у її вестибюлі парусне. Естетичне сприйняття посилено за рахунок  розпису стелі вестибюлю фресками за мотивами найкращих казок світу та портретами найвідоміших письменників-казкарів, здійсненого 1984 р. художником, членом СХУ Я. Соколаном.

Нині у структурі Івано-Франківської ОБД функціонують шість відділів: 2 відділи обслуговування: (дошкільників та учнів 1–4-х класів, учнів 5–9-х класів), науково-методичний, інформаційно-бібліографічний, комплектування, книгозберігання та 4 сектори (масової роботи, естетичного виховання, обробки літератури, інформаційних технологій). До послуг користувачів дві читальні зали: для маленьких читачів та для учнів 5–9-х класів (на 55 місць). Окрім дітей, послугами бібліотеки користуються і дорослі – педагоги, студенти, а також батьки читачів. У структурі відділу обслуговування читачів-дошкільників та учнів 1–4-х класів працює ляльковий театр «Книга і лялька». У його репертуарі – понад 20 різнопланових вистав. У такій формі дітям розповідають про все на світі: від бережливого ставлення до книжок чи біографії улюбленого письменника до екологічних проблем. Лялькові вистави відвідують вихованці дошкільних закладів та учні початкової школи групами та класами.

Бібліотечний фонд багатогалузевий, загальний обсяг – 86 391 пр. документів, зокрема: 77 550 книжок, 8 787 періодичних видань, 54 од. аудіовізуальних матеріалів (українською 67,2 %, російською – 32 %, іншими мовами – 0,8 %).

Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки складається із довідково-інформаційного фонду та системи традиційних карткових каталогів (систематичний, алфавітний; каталог краєзнавчої літератури, каталог назв) і картотек: систематичної картотеки статей; краєзнавчої; знаменних і пам’ятних дат; на допомогу художній самодіяльності; для керівників дитячого читання.

Значна увага приділяється довідковій роботі. Надаються бібліографічні довідки: у випереджувальному режимі, інформаційні та інформаційно-аналітичні. Традиційно організовуються Дні інформації, Дні бібліографії, комплексні заходи під назвою «Все про картотеки дитячої бібліотеки», квести бібліографічної тематики. Бібліотека проводить огляди різних типів і видів, інформує дітей-користувачів та керівників дитячого читання про новинки (літературні, періодики та ін.).

Станом на 01.01.2018 р. кількість користувачів (за ЄРК) – 10 025, кількість обслужених – 10 678. Документовидача становить 215 281 пр. документів, з них книжок – 138 569, періодичних видань – 76 712. Кількість відвідувань –102 224.

Як методичний центр ОБД надає консультативну допомогу бібліотечним закладам, що обслуговують дітей, організовує обласні семінари для заступників директорів ЦБС по роботі з дітьми, заходи з підвищення кваліфікації й фахової майстерності, долучається до щорічних всеукраїнських соціологічних досліджень Національної бібліотеки України для дітей: «Книга року», «Книга. Бібліотека. Читацька компетентність», «Незадоволений читацький попит».

Бібліотека готує та видає: щоквартальний бібліографічний інформаційний список «Дитинство в Україні» (для керівників дитячого читання), що містить інформацію про літературу з питань охорони здоров’я, виховання, шкільного життя, безпеки життєдіяльності, а також бібліотечної роботи з дітьми; експрес-інформацію «Інформуємо. Пропонуємо. Радимо» (аналіз дитячої періодики); літературний календар «Письменники краю – ювіляри» (щорічно); «Календар пам’ятних та знаменних дат» (щорічно); пам’ятки до ювілейних дат письменників та видатних діячів краю (щомісячно).

Важливим складником діяльності Івано-Франківської ОБД є активна участь у різноманітних проектах з підтримки читанням.

З метою формування єдиного українського національного інформаційного простору, стійкого до зовнішніх інформаційних впливів, 2015 р. бібліотека долучилась до благодійної книжкової виставки «Український простір» (організатор – «Видавництво Вадима Карпенка»), де столичні видавці щорічно презентують свою продукцію в бібліотеках Прикарпаття.

У 2016 р. бібліотека реалізувала проект «Франкові читання», присвячений 160-й річниці від дня народження письменника, літературного критика, громадського і політичного діяча. Його мета – поглиблення знань користувачів про життя і творчість Каменяра.

2017 р. Івано-Франківська ОБД долучилася до програми ПОЛіС «Поліція і громада» за проектом «Залучення громадськості до реформ», що реалізовується Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в партнерстві з Міністерством внутрішніх справ України, Міжнародною організацією з розвитку права (IDLO) за фінансової підтримки Відділу з правоохоронних питань (INL) Посольства США в Україні. У межах цього проекту з жовтня по лютий 2017 р. у бібліотеці відбулась низка заходів: урок-гра «Молоде покоління за безпеку руху», жива бібліотека «Душа поліцейського – розгорнута книга», правовий театр «У країні порядку та права», гра «Юридичний футбол».

Івано-Франківська ОБД є учасником міжнародного освітнього проекту Technology Nation Благодійного Фонду «Брейнбаскет Фундейшн», що має на меті перетворити ІТ-галузь на рушійну силу економічного зростання України за допомогою освітньої інфраструктури та сприяння у підготовці нових ІТ-фахівців.

Нині бібліотека підтримує тісні зв’язки з педагогічними колективами шкіл, гімназій, ліцеїв, обласним інститутом післядипломної освіти педагогічних працівників, центром дитячої творчості, дитячою художньою школою, обласним краєзнавчим музеєм, ляльковим театром ім. М. Підгірянки, еколого-натуралістичним центром учнівської молоді. Особливо результативною є співпраця бібліотеки з громадськими об’єднаннями та активістами. Завдяки партнерській взаємодії з громадською організацією «Інтелект UA», яка реалізує ініціативу «Франківськ, який треба берегти», перед будівлею бібліотеки з’явився сучасний простір, дружній до дітей, активісти відреставрували вхідні дерев’яні двері, а наприкінці 2017 р. на казковій вежі книгозбірні працею майстра В. Федоряка відновлено вітражні вікна, у популярній техніці «Тіфані». Фінансувався проект приватними меценатами. 

Бібліотека бере участь у всеукраїнських конкурсах, де неодноразово виборювала призові місця, як-от: Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач України» (2006–2017), Всеукраїнський конкурс «Книга пам’яті мого роду» (2015), Всеукраїнський конкурс «Мрії про Україну: дитячий погляд» (2016), Всеукраїнський дитячий літературний конкурс «Творчі канікули» (2017). Традицією стало проведення в ОБД Всеукраїнського тижня дитячого читання. При бібліотеці діють клуби за інтересами: «Чомусик» (для учнів 1–4 класів), «Палітра» (сектор естетичного виховання), мовно-літературна студія «Натхнення», гурток «Книга і лялька».

З 2006 р. у бібліотеці діє інтернет-центр. Техніку та обладнання, підключення до мережі бібліотека отримала за кошти гранту Програми розширення доступу та навчання в інтернеті (Lip) IREX, відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Помітну популярність серед користувачів мають веб-сайт бібліотеки, блог про життя і творчість письменниці-краянки В. Багірової «Світ дитячого слова Віри Багірової» та сторінка в Coogle+ «БібліоВишенька».

У штаті бібліотеки – 22 бібліотечних працівники, з них мають повну вищу освіту 19 осіб, у т. ч. фахову – 4, базову вищу – 3. Вагомий внесок у розвиток Івано-Франківської ОБД зробили В. Алхіменкова, Л. Брилюк, Є. Горбата, Т. Колодницька, О. Кондратюк, Т. Назарук, С. Недільська, Л. Острижнюк, М. Попадюк, Н. Тимків, Л. Хома, Н. Циганкова, І. Януш та ін.

 

Адреса бібліотеки:

Івано-Франківська обласна бібліотека для дітей

пл. Міцкевича, 2

м. Івано-Франківськ

76018

веб-сайт: www.biblioteka-if.at.ua

e-mail: biblioteka-if@i.ua

skype: biblioteka76018

 

Зображення

image
Презентація збірочки «Котик зорі рахував», прикарпатської письменниці Лесі Пилип’юк-Диркавець, лауреата Премії імені Дмитра Нитченка (жовтень 2018р.)
image
Круглий стіл директорів обласних бібліотек для дітей західного регіону (Івано- Франківська, Тернопільська, Хмельницька та Львівська області) на тему: «Бібліотеки для дітей в контексті реформи» (вересень 2016)
image
Благодійна книжкова виставка «Український простір» (листопад 2016)
image
Міжнародний дитячий фестиваль Children`s Fest "Etno Book" 2018 (Литва- Україна) (липень 2018)
image
Всеукраїнський конкурс «Лідер читання» (серпень 2018)
image
Літературно-музичне свято (травень 2018)

 

Джерела

 

Тацакович І. Заснована в рік перемоги / І. Тацакович // Світ дитячих бібліотек. – 2006. – № 1. – С. 14–15;

Гавриляк Н. Бібліотекарі люблять гратися / Н. Гавриляк// Західний кур’єр. – 2008. – 20 жовт. – С. 8;

Костів М. «Книгоманія» скликає книголюбів / М. Костів // Галичина. – 2008. – 16 квіт. – С. 12;

Тацакович І. Діти читають залюбки / І. Тацакович // Галичина. – 2008. – 17–23 квіт. – С. 6;

Тацакович І. Я витримаю все / І. Тацакович // Українське слово. – 2008. – № 36 (3–9 верес.). – С.  2;

Бондарев І. Соколине гніздо / І. Бондарев// Репортер. – 2011. – 31 берез. – С. 20;

Зоріна Л. Королівство дитячої книги / Л. Зоріна // Вечірній Івано-Франківськ. – 2011. – 31 берез. – С. 11;

Споньовська О. Два світогляди страдників двох систем / О. Споньовська // Галичина. – 2012. – 27 березня. – С. 7;

Головацька І. Дитячі історії про найголовніше / І. Головацька // Галичина. – 2013. – 17 верес. – С. 11;

Ступ’як Є. Книжки пахнуть дітьми / Є. Ступ’як // Репортер. – 2013. – 21 берез. – С. 8;

Тацакович І. Найкращі читачі – дівчата / І. Тацакович // Галичина. – 2013. – 16 трав. – С. 16;

Головацька Л. «Книгоманія» скликає друзів / Л. Головацька // Галичина. – 2014. – 26  квітня. – С. 5;

Головацька Л. Медіакомпетентність – вимога ХХІ ст. / Л. Головацька // Галичина. – 2014. – 22 листоп. – С. 8;

Лизанчук С. Слухайте голос Тараса / С. Лизанчук // Єдність. – 2014. – 11 квіт. – С. 10;

Головацька Л. Вони випромінюють радість / Л. Головацька // Освітянське слово. – 2015. – № 15–16 (30 квіт.). – С. 4;

Головацька Л. День рідної мови для школярів / Л. Головацька // Галичина. – 2015. – 24 лют. – С. 6;

Головацька Л. Дитячі бібліотеки взяли курс на інформаційні технології / Л. Головацька //  Галичина. – 2015. – 8 груд. – С. 2;

Головацька Л. «Читай. Думай. Твори», – під таким гаслом в Івано-Франківську пройшов Всеукраїнський Тиждень дитячого читання / Л. Головацька // Галичина. – 2016. – 21 квіт. – С. 16;

Симчич Л. Подорож у країну книжок / Л. Симчич // Західний кур’єр. – 2016. – 31 берез. – С.14;

Мончук О. Два ювілеї «Дзвіночка» / О. Мончук // Галичина. – 2017. – 5 груд. – С.10.

Мончук О. Там, де «живуть» книжки, або Будні і свята обласної бібліотеки для дітей / О. Мончук // Галичина. – 2018. – 13 берез. – С. 5;

 

————————————————

Дейчаківська С. Бібліотека-вежа: як у Франківську реанімують найстарішу дитячу книгозбірню // Читомо

На «Казковій вежі» встановили останні вітражні вікна.

У Франківську відреставрували автентичні двері обласної дитячої бібліотеки.

Тацакович Ірина Ярославівна
Статтю створено : 12.10.2018
Останній раз редаговано : 11.11.2020