Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 5
За місяць : 771
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка
Рубрики : Бібліотеки
Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка

image

Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка – провідна науково-методична, науково-дослідна, освітня, інформаційна, культурно-просвітницька бібліотечна установа регіону, депозитарій краєзнавчої літератури. Її діяльність спрямована на задоволення інформаційних та інтелектуальних потреб користувачів на основі активного поєднання паперових та електронних носіїв інформації, створення власних інформаційних ресурсів, удосконалення бібліотечно-бібліографічного обслуговування, якісне та кількісне оновлення фонду та його збереження. Підпорядкована Міністерству культури України.

Заснована 8.05.1940 р. як Станіславська державна обласна бібліотека для дорослих згідно з Постановою Ради народних комісарів УРСР № 21 та наказу № 635 Станіславського облвиконкому. Першим її директором став педагог, краєзнавець і книголюб В. Пашницький (1903-1941). 5.08.1940 р. на посаду директора було призначено І. І. Хорунжого. Бібліотеці було надано приміщення по вул. Пушкіна, 1. Її книжковий фонд до тимчасової окупації міста німецько-фашистськими загарбниками нараховував понад 240 тис. примірників книг. Під час Другої світової війни було пошкоджено приміщення бібліотеки і знищено 200 тис. книг. Відновила роботу 1944 р. і за допомогою книгозбірень усієї України швидкими темпами поповнила свої фонди. 7.04.1956 р. постановою облвиконкому „Про відзначення місць, зв'язаних з визначними подіями в Станіславській області” обласній бібліотеці було присвоєно ім’я Івана Франка. Від 1966 р. заклад стає обласною універсальною науковою бібліотекою.

1981 р., у зв'язку з аварійним станом основного приміщення, бібліотеці було надано праве крило будівлі cільськогосподарського технікуму за адресою: вул. Панфіловців, 17. У 1994 р. рішенням Обласної ради народних депутатів його було повернуто колишньому власнику – монастирю сестер Василіянок.

31 грудня 1996 р. відбулося офіційне відкриття обласної бібліотеки за новою адресою – по вул. Чорновола (тоді Пушкіна), 22. Цей будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення. Побудований за проектом архітектора Ф. Януша, він був зданий в експлуатацію у травні 1913 р. Сюди вселився «Народний дім» і банк «Самопоміч». Після проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в листопаді 1918 р. будинок став штабом української громади міста. Тут працювала філія «Просвіти», «Українська бесіда», «Молода громада». На фронтоні будинку було встановлено кам'яне зображення лева, що спирається на скелю – герб Галичини. Цей будинок в різні часи відвідували відомі політичні та громадсько-культурні діячі Галичини. Навесні 1919 р. в залі «Молодої громади» виступали М. Грушевський та С. Русова, тут проводила репетиції відома Республіканська капела під диригентурою О. Кошиця. У цьому будинку у 1920-1930 рр. мешкав віце-президент ЗУНР і голова Української радикальної партії адвокат Л. Бачинський. У 1930 р. у нього гостював письменник В. Стефаник. Протягом 1941-1944 pp. тут розміщувалася філія Українського центрального Комітету, яка намагалася захищати інтереси українського населення перед німецькою окупаційною владою. Очолював її М. Лепкий – брат письменника Б. Лепкого. Тут бував голова Українського Допоміжного Комітету проф. В. Кубійович – відомий в діаспорі український географ та історик, головний редактор «Енциклопедії Українознавства». У післявоєнні роки і до 1995 р. у будинку розміщувалися обласний і міський суди.

На фасаді бібліотеки відкрито меморіальну дошку І. Франку та польському письменнику С. Вінцензу з нагоди 150-ліття Каменяра (2006 р.) та анотаційну дошку першому директору бібліотеки В. Пашницькому (2014 р.).

Відділ літератури іноземними мовами знаходиться в орендованому приміщенні за адресою: вул. Незалежності, 46. Це – колишній Будинок політосвіти, зведений у 1978 р. (архітектор Л. Попиченко). Він виділяється напівсферичним куполом залу засідань. Бібліотеці належить також будинок за адресою: вул. акад. Сахарова, 30, приміщення якого вимагає реконструкції та капітального ремонту і використовуються під депозитарне книгосховище та обмінно-резервний фонд.

 

image
Приміщення бібліотеки в 1940-1981 рр.

image
Приміщення ОУНБ у 1983–1996 рр.

image
Приміщення ОУНБ (відділ літератури іноземними мовами)

image
Меморіальна дошка на приміщенні бібліотеки (2011 р.)

У структурі бібліотеки 13 відділів та 5 секторів, зокрема відділи абонементу, загального читального залу, літератури іноземними мовами, відділи краєзнавчої, економіко-виробничої літератури, літератури з мистецтва, комплектування, наукової обробки документів, організації та ведення каталогів, книгозберігання, довідково-бібліографічний, науково-методичний, новітніх технологій, центр електронних засобів інформації; сектори: обмінно-резервного фонду, обліку та реєстрації читачів, редакційно-видавничий, інформації з питань культури і мистецтва, міжбібліотечного абонементу.  

Бібліотечний фонд універсального змісту, загальна кількість складає 501,03 тис. документів, з них 346,3 тис. книг, 153,63 тис. періодичних видань, 0,45 тис. аудіовізуальних матеріалів, 0,65 тис. електронних документів. Створено 10 книжкових колекцій, серед яких іменні (Є. Паранюка, В. Грабовецького, П. Арсенича, Л. Вардзарука, В. Качкана, В. Морозюка), бібліотечні (Львівської ННБ ім. В. Стефаника, Воєводської публічної бібліотеки ім. Е. Смолки в м. Ополє, Польща), видавницькі (Снятинського видавництва «ПрутПринт»), фонд рукописів. Зберігаютьcя примірники рідкісних і цінних видань (1838-1943), серед яких «Кобзарь. Гайдамаки» Т. Шевченка (СПб, 1886), «Чорна Рада» П. Куліша (Львів, 1890), «Энциклопедический Словарь» Брокгауза та Ефрона (СПб, 1890-1904), «Historie de France sol Napoleon deuxieme époque» M. Bignon (Paris, 1838), «Les prisons de l’Europe» M. Alboize (Paris, 1845), «Historie de directoire de la Republique Francaise» M. Barante (Paris, 1855) «Historie de princes de Conde» M. Aumale (Paris, 1886) та ін. Чимало книг з автографами науковців, письменників, краєзнавців.

Довідково-бібліографічний апарат налічує 28 каталогів і картотек: алфавітні (читацький та службовий), систематичний, зведений краєзнавчий, алфавітний і систематичний каталоги літератури іноземними мовами, систематичні картотеки статей, тематичні картотеки тощо. Функціонує 12 електронних баз даних.

Електронний каталог ведеться від 2004 р. і налічує 24,8 тис. записів. До нього вносяться поточні нові надходження, у режимі рекаталогізації розпочато внесення видань краєзнавчої тематики.

До послуг користувачів 5 читальних залів. У 2013 р. за єдиною реєстраційною картотекою обліковано 12,2 тис. користувачів, були обслужені 31 447 осіб, з яких 72 % складають науковці та спеціалісти різних галузей знань. За рік кількість відвідувань бібліотеки становить 196,5 тис., книговидача - понад 633,8 тис. документів, число звернень на веб-сайт бібліотеки – 265 тис. Понад 12,5 тис. чоловік у рік відвідує масові заходи, організовані бібліотекою – презентації нових видань, творчі зустрічі, наукові конференції, літературні, правничі, народознавчі студії, відкриття мистецьких вернісажів тощо.

Пріоритетними напрямками науково-методичної діяльності є вдосконалення управління бібліотечною справою в області, вивчення діяльності бібліотек з різних аспектів обслуговування краян книгою, подальший розвиток інформаційних послуг на основі впровадження нових технологій, моніторинг розвитку ресурсного та творчого потенціалу бібліотек, проектна діяльність, стимулювання інноваційних процесів. З цією метою реалізується програма «Безперервна освіта: шлях до майстерності фахівця бібліотечного сервісу», у рамках якої проводяться виїзні курси підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, школи менеджерів, семінари, тренінги, здійснюються експертно-діагностичні аналізи роботи окремих ЦБС, виїзди на місця для участі у районних семінарах, для надання методичної і практичної допомоги. Бібліотечні заклади беруть участь в обласних конкурсах, які організовує ОУНБ, зокрема: «Краща бібліотека року», фотоконкурс «На гостину до книжкової родини», конкурс авторських проектів бібліотечних працівників «Бібліотечна Шевченкіана», акції «Івано-Франківщина читає Тараса Шевченка», «Бібліотеки Івано-Франківщини в інформаційному просторі», інтернет-фестивалі «Це цікаво для місцевої громади», «Творчі таланти бібліотекарів Івано-Франківщини» та ін.

Науково-методичній підтримці діяльності бібліотек області сприяють випуски «Матеріалів на допомогу у проведенні культурно-просвітницьких заходів», статистичні збірники, методичні посібники серії «Літературна скарбниця України: ювіляри року», друковані матеріали обласних семінарів у серії «Бібліостудія», досвіди інноваційної роботи окремих бібліотек краю.

За напрямком науково-дослідної діяльності проводяться соціологічні дослідження з метою вивчення потреб користувачів і вдосконалення бібліотечного обслуговування.

Основними завданнями бібліографічної служби є підвищення якості та ефективності інформаційних послуг, надання доступу до паперових та електронних носіїв інформації. Впродовж року в режимі «запит – відповідь» щодо пошуку у ДБА обслуговується понад 36 тис. читачів, їм видаються усні, письмові та віртуальні довідки. З метою поповнення систематичної картотеки статей описується щорічно понад 30 тис. карток (зокрема 12 тис. в автоматизованому режимі у програмі «ІРБІС»). Для забезпечення громадян актуальними правовими знаннями, надання їм оперативного доступу до законодавства України та електронного урядування при бібліотеці успішно діє центр правової інформації. На сайті бібліотеки представлений «Зведений каталог періодичних видань, передплачених головними бібліотеками міста» на поточний рік. Видаються науково-допоміжні бібліографічні покажчики, зокрема: «Лауреати літературних премій Національної спілки письменників України (2009-2013)», «Держава і право», «Педагогічні науки та народна освіта», «Права та свободи людини і громадянина в сучасному світі», «Сім’я – ХХІ століття» та ін.

Щорічно від 1965 р. готується «Календар знаменних і пам’ятних дат Івано-Франківської області». Краєзнавча інформація акумулюється в анотованому покажчику «Івано-Франківщина: історія і сьогодення»; бібліографічних покажчиках «Тарас Шевченко і Прикарпаття», «Василь Стефаник і Прикарпаття», «Івано-Франківську – 350», «Галицько-Волинська держава: історія, постаті, культура», «Етнографічні регіони Прикарпаття: матеріальна і духовна культура»; каталогах краєзнавчих видань «Широкий світ малої батьківщини: історія населених пунктів Івано-Франківщини. 1990-2012». У серії «Визначні діячі Івано-Франківщини» вийшли: збірник статей «Франкознавство Івано-Франківщини: фрагменти статей 2006-2011 рр.», «Володимир Качкан в літературно-критичному ореолі», «Богдан Гаврилів в дослідженнях істориків». Дослідження фондів висвітлені в роботах: «Видання української діаспори у фондах ОУНБ ім. І. Франка», «Друковане слово Прикарпаття. 1990-2010». Для ознайомлення читачів з творчістю українських та зарубіжних літераторів видаються: літературне ін-фоліо «Ім’я, яке я відкрив для себе», каталоги книжкових виставок; для фахівців готуються бібліографічні покажчики «Науково-технологічний розвиток України», «Регіональна економіка: проблеми і перспективи розвитку», «Соціальна політика і соціальний захист», «Туризм в Україні та світі: теоретичні аспекти», для шанувальників мистецтва – пам’ятки серії „Екскурс видами мистецтв”, збірники інтерв’ю «Гості літературно-мистецької вітальні», біобібліографічні покажчики відомих вчених, письменників, дослідників краю, вебліографічні списки, СD-диски тощо.

У 2011 р. бібліотекою видано енциклопедичний довідник «Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка. 1940-2011», де представлена інформація про історію та сучасний розвиток закладу.

ОУНБ ім. І. Франка реалізує декілька міжнародних проектів в рамках співпраці з Посольством США в Україні, програмою «Бібліоміст», Goethe-Інститутом в Україні, МФ «Відродження». 

Бібліотека брала активну участь в проектах програми «Бібліоміст» і, як науково-методичний центр, сприяла її впровадженню в ЦБС області. Завдяки проведеним фахівцями ОУНБ та тренерами РТЦ заходам та організації відповідного навчання, зусиллям бібліотечних працівників на місцях впродовж 2010-2013 рр. 84 бібліотеки стали переможцями І-V раундів конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету». Вони отримали 243 комп’ютери та безкоштовний доступ до мережі Інтернет.

Від 2004 р. реалізується проект «Ресурсно-інформаційний центр «Вікно в Америку», у рамках якого для всіх бажаючих надається доступ до інформації про історію й сьогодення, освіту й культуру Америки, її програми допомоги та обміну, довідкові матеріали про США. Користувачам пропонуються англомовні книги, електронні читанки, аудіо книги, бази даних на компакт-дисках, колекція документальних, художніх та анімаційних фільмів. У рамках проекту діють клуби: «English Speaking Club» та «Movie Club», де відвідувачі мають можливість спілкуватися з носіями мови та дивитися фільми англійською мовою. Тут постійно відбуваються зустрічі з працівниками Посольства США, з волонтерами Корпусу Миру в Україні, проводяться методичні семінари, просвітницькі та інформаційні заходи, години спілкування, фотовиставки тощо.

У 2004 р. на базі бібліотеки  створено Центр європейської інформації. Цей проект підтримувався МФ «Відродження» і реалізувався спільно з Громадським центром «Ділові ініціативи». В Центрі надаються консультації у пошуку інформації про ЄС, його структуру, керівні органи, соціально-економічне, політичне, культурне життя; проводяться зустрічі міських Євроклубів, різноманітні заходи, віртуальні подорожі країнами ЄС, презентуються книжкові виставки.

З 2011 р. розпочалася співпраця з німецько-українським культурним центром Goethe-Institut в Україні, завдяки якій реалізовувалися міні-проекти, відкрито дитячий куток, діє «Заочний абонемент», відбуваються різні просвітницькі заходи, навчання вчителів і студентів, робота з дітьми і молоддю, діє клуб розмовної німецької мови.

У відділі літератури іноземними мовами відкрито поличку сучасної чеської літератури за сприяння Чеського культурного центру в Києві.

У рамках Угоди про співпрацю з Воєводською публічною бібліотекою (м. Ополє, Польща) проходять фахові зустрічі, відбуваються взаємні обміни книжковими колекціями.

На початку ХХІ ст. ОУНБ ім. І. Франка вступила у якісно новий етап. Цьому сприяла комп’ютерізація бібліотечних процесів, відкриття широкого доступу користувачів до світових інформаційних ресурсів. Від 2001 р. діє Інтернет-центр, відкритий за проектом «Інтернет для публічних бібліотек (LEAP)», від 2010 р. – регіональний тренінговий центр у рамках програми «Бібліоміст». За програмою «ІРБІС» автоматизовано процеси каталогізації і систематизації творів друку, реєстрації та обліку читачів, створюються електронні картотеки статей з періодичних видань та матеріалів наукових збірників і конференцій, БД. Користувачі отримують пластикові читацькі квитки.

Веб-сайт обласної бібліотеки щоденно поповнюється актуальною інформацією про масові заходи, нові видання. Представлено найактуальнішу базу даних «Іван Франко і Прикарпаття», БД: «Івано-Франківщина», «Гуцульщина», «Вчені. Винахідники»; розділи: «Фахівцю бібліосервісу», «Клуби за інтересами», «Проекти», «Літературні премії», «Міжнародна співпраця» та ін. Користувачам пропонується медіатека, в якій знаходяться книги онлайн, відеогалерея, фотоканал, електронна колекція власних видань, віртуальні виставки різноманітної тематики. Діють блоги, сторінки бібліотеки в соціальних мережах.

В обласній бібліотеці працює 85 осіб, з них 61 спеціаліст бібліотечної справи. Серед фахівців: повну вищу освіту мають 54 працівника, з них 27 – вищу спеціальну; 7 осіб мають базову фахову вищу освіту. 25 фахівців працюють в бібліотеці понад 20 років. Третину колективу складає бібліотечна молодь віком до 35 років.

Авторитет обласної бібліотеки впродовж 75 років її діяльності створювали її керівники В. М. Пашницький (1940), І. І. Хорунжий (1940-1950), Г. Д. Діюк (1941-1944), М. Я. Сулима (1950-1954), Н. Ф. Чорноног (1954-1964), Г. П. Марченко (1964-1973), заслужений працівник культури України М. В. Альба (1973-2008), ветерани бібліотечної справи Є. П. Тамм, Ю. І. Давидова, Ю. О. Яблоновський, О. С. Віннікова, В. П. Ляпіна, В. М. Котова, Л. І. Платонова, А. Г. Бараннік, С. І. Бабич, Л. М. Іванюк, Н. К. Сергієнко, М. О. Резнікова, К. А. Келлєр, М. І. Волкова, Н. Я. Сисоєва, Л. П. Атрошенко, Г. Й. Любовна, Г. І. Княгницька, Н. В. Борисова, А. І. Бойко, І. Я. Чоловська, В. М. Захарченко, Г. І. Лобісевич, Г. М. Остапович та багато інших, які внесли свою частку душі і серця в її розвиток.

Славні традиції обласної книгозбірні гідно продовжують фахівці бібліотечної справи – Л. В. Федик, Г. В. Горбань, Л. І. Жирик, Н. М. Пасяка, А. Г. Габер, Н. В. Джус, О. П. Качорак, Г. І. Пристай, Л. Д. Свачій, О. В. Люба, М. В. Семен, Л. І. Сабадиш, Г. М. Колотило, В. Р. Дволітка, Н. І. Бойчук, Т. Р. Кривенька, С. І. Багира та інші. З 2008 р. директор бібліотеки – заслужений працівник культури України Л. В. Бабій.

 Адреса бібліотеки: 76018 Україна, м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 22

тел./факс (03422) 32189, 750132, 23231

e-mail: libifua@gmail.com

http://www. lib.if.ua

 

Зображення

 

image
Відділ книгозберігання

image
Відділ краєзнавчої літератури

image
Презентація книги

image
Відділ літератури з мистецтва
image
вано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка : путівник

Джерела

Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка. 1940-2011 : енцикл. довід. / Упр. культури Івано-Франків. ОДА ; Івано-Франків. ОУНБ ім. І. Франка ; підгот. Г. Горбань, відп. за вип. Л. Бабій. – Івано-Франківськ, 2011. – 78 с. 

Історія успіхів реалізації програми «Бібліоміст» : матеріали обл. школи менеджера, 20 черв. 2013 р. / Упр. культури, національностей та релігій Івано-Франків. ОДА ; Івано-Франків. ОУНБ ім. І. Франка ; Регіон. тренінг. центр. – Івано-Франківськ, 2013. – 48 с. – (Серія «Бібліостудія»).

Федик Л. Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка – 70 / Любов Федик // Бібліотечна планета. – 2010. – № 2. – С. 40-41. 

Бабій Л. Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка - 80 років / Людмила Бабій // Бібліотечний форум України: історія, теорія і практика. –2020. – № 4. – С. 47–49.

Горбань Галина Василівна
Статтю створено : 26.02.2015
Останній раз редаговано : 11.11.2020