Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 18
За місяць : 784
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Історія України (бібліографічний покажчик)
Історія України (бібліографічний покажчик)

image«Історія України»: науково-допоміжний бібліографічний покажчик – видання, засноване Національною історичною бібліотекою України (НІБУ) у 1968 р. Мова видання – українська. Виходить щорічно. Початкова назва – «Історія Української РСР», з 1989 року – «Історія України». Видання  здійснюється спільно з Інститутом історії України Національної академії наук України.

Завдання покажчика – зібрати,  описати та систематизувати відповідно до розробленої схеми класифікації документального потоку джерела, що видані в Україні та за кордоном упродовж поточного року. Видання складається з 16 розділів і підрозділу авторефератів дисертацій, що відображають історію України від найдавніших часів до сьогодення. Крім бібліографічних описів праць з історії України, надається інформація про документи з історії науки, економіки, техніки, права, релігії, а також узагальнюючі дослідження з історії культури.

До посібника входять документи, збірники документів та матеріалів, монографії, книги, підручники, статті та публікації з наукових збірників, періодичних, серіальних та продовжуваних видань, автореферати дисертацій. Особлива увага приділяється аналітичному розкриттю доробку регіональних видань (наукових записок, праць, вісників, тез конференцій тощо).

Алгоритм пошуку необхідного матеріалу забезпечує довідковий апарат: іменний і географічний покажчики, список переглянутих джерел, зміст.

Упродовж періоду створення покажчиків до співпраці запрошувались нові партнери. Так, посібник «Історія України» за 1992 р. вийшов як спільне видання НІБУ, Міжнародної асоціації україністів і Відділення історії, філософії та права НАНУ, завдяки технічній фінансовій допомозі Фонду кафедр українознавства Гарвардського університету. Завдяки партнерству з Національним комітетом істориків України, Комісією з бібліографії та інформатики Міжнародної асоціації україністів, щорічник за 1993 р. був доповнений документами з історії України іноземними мовами, у т. ч. англійською, польською, німецькою, французькою, китайською.

У 1994-1995 роках у рамках експерименту бібліографічний покажчик виходив щоквартально. У наступні роки було повернуто до традиційної регулярності виходу – щорічно.

Упродовж багатьох років здійснювалося редагування, рецензування матеріалів посібника такими відомими вченими, як І. Слабєєв, В. Сарбей, П. Тронько, Л. Нагорна, О. Данильченко, Я. Ісаєвич, Є. Шаталіна, С. Кульчицький, Г. Боряк, О. Лисенко.

Покажчик має сучасне поліграфічне оформлення. З 2004 р. друкується у видавництві «Арістей», видавничому домі «Вініченко», в Інституті історії України НАНУ.

З успіхом демонструвалися посібники «Історія України» на другій Київській міжнародній книжковій виставці-ярмарку (2006 р.), Міжнародній конференції «Бібліотеки та інформаційні ресурси у сучасному світі науки, культури, освіти і бізнесу» (Крим, 2006 р.) та численних виставках українсько-американського фонду «Сейбр-Світло». Сорок перший випуск бібліографічного покажчика «Історія України» за 2008 р. презентовано на Ярмарку інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування в Національному центрі «Український дім» (2011 р.).

У 2009 р. колектив НІБУ за багаторічну працю по підготовці  науково-допоміжних бібліографічних покажчиків «Історія України» нагороджений Почесною грамотою Інституту історії України НАНУ.

Станом на 2015 р. видано 46 випусків покажчика «Історія України», продовжується підготовка наступних.

З 1996 р. паралельно з традиційними друкованими виданнями доступні електронні версії посібника у форматі PDF. У 2009 р. створена база даних «Історія України за 2008 рік – ...» в автоматизованій бібліотечно-інформаційній системі «ІРБІС». Станом на 1 вересня 2015 р. вона складається з покажчиків за 2008-2013 роки (всього 26 930 бібліографічних записів) і щорічно поповнюється масивом історичних документів.

Електронна база даних «Історія України» та бібліографічні покажчики представлені на сайті НІБУ, та у соціальних мережах Twitter і Facebook.

Приліпко Тетяна Аркадіївна
Статтю створено : 15.12.2015
Останній раз редаговано : 22.11.2016