Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 2
За місяць : 768
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Артефактний документ
Артефактний документ

Артефактний документ (від лат. artis – мистецтво, ремесло, factus – зроблений) – документ, що має особливу соціально-культурну цінність, не властиву для даної категорії документів у цілому. Значна частина А.  д. розглядаються як документні пам’ятники, зокрема й писемності, складова частина культурного надбання країни, нації, людства і, як правило, охороняються спеціальними законами.

До А.  д. здебільшого відносять рукописи, що мають історичну, наукову, культурну цінність, стародруковані книги (манускрипти, палімпсести, інкунабули), раритети, рідкісні письмові й графічні видання, кінофотофонодокументи і т. ін.

До А. д.  відносять і такі, що мали чи мають особливі умови чи обставини їх виникнення та побутування в зовнішньому середовищі. Такі А. д. вивчають з метою з’ясування їх «долі» або легенди (термін з архівознавства), первинної приналежності, прив’язки до історичних подій, пам’ятних місць і т. ін.

У бібліотеках, архівах, музеях, наукових установах А. д., що визнані цінними й унікальними, як частина історичного, культурного надбання України перебувають під особливим контролем і обліком, задля їх збереження фізичний доступ до них обмежується.

Див. також Артефактна цінність документа

                     Книжкові пам’ятки.

 

Джерела

 

Ковальчук Г. І. Книжкові памятки (рідкісні та цінні книжки) в бібліотечних фондах. – К., 2004. – 643 с.

Нелипа Галина Павлівна
Статтю створено : 09.07.2015
Останній раз редаговано : 16.02.2017