Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 37
За місяць : 1262
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Базова мережа закладів культури
Базова мережа закладів культури

Базова мережа закладів культури – комплекс підприємств, установ, організацій і закладів культури державної та комунальної форм власності, діяльність котрих спрямовано на створення умов для забезпечення розвитку творчості людини, збирання, збереження, використання і поширення інформації про матеріальні та духовні культурні цінності, наукові розробки, а також на забезпечення цілісності культурного простору України, доступності національного культурного надбання, дотримання прав громадян у сфері культури.

Б. м. з. к. формується органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Існуючі, на момент набрання чинності Закону України «Про культуру», заклади культури та заклади освіти у сфері культури автоматично включаються до базової мережі. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування під час формування та забезпечення функціонування б. м. з. к. керуються державними соціальними нормативами у сфері обслуговування закладами культури, що передбачені Законом України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії».

Законодавством визначено два рівні базової мережі закладів культури: загальнодержавний та місцевий. До б. м. з. к. загальнодержавного рівня належать державні, у тому числі національні [бібліотеки, музеї, архіви, галереї, заповідники, цирки, театри, філармонії, музичні колективи і ансамблі, культурно-інформаційні та культурно-просвітницькі центри, навчальні заклади культури і мистецтва, кіностудії, художні галереї, виставки національного (загальнодержавного) значення тощо], заклади культури. До б. м. з. к. місцевого рівня належать комунальні заклади культури [бібліотеки, музеї, галереї, заповідники, виставкові зали, театри, філармонії, концертні організації, мистецькі колективи, кінотеатри, кіновідеопрокатні підприємства, об'єднання, палаци і будинки культури, інші клубні заклади, заклади освіти сфери культури, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади (школи естетичного виховання та студії), парки культури та відпочинку тощо]. На підставі державних соціальних нормативів забезпечення населення закладами культури і культурними послугами Міністерство культури України затверджує перелік закладів культури базової мережі загальнодержавного рівня. Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування затверджують переліки закладів культури базової мережі місцевого рівня.

Виключення закладів культури з базової мережі можливе лише за погодженням із Міністерством культури України.

Джерела

Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії: Закон України від 05.10.2000 № 2017-III;

Про культуру:  Закон України від 14.12.2010 № 2778-VI. – Розд. ІV;

Про затвердження Порядку формування базової мережі закладів культури: Постанова Кабінету Міністрів України від 24.10.2012 № 984;

Про затвердження форми Довідки про включення закладу культури до базової мережі Мінкультури України: Наказ Міністерства культури України від 27.05.2013 № 448.

Розколупа Наталія Іванівна
Статтю створено : 18.11.2014
Останній раз редаговано : 24.11.2016