Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 20
За місяць : 786
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Буктрейлер
Буктрейлер

 Буктрейлер, книготрейлер (англ. booktrailer, від book – книга та trailerнонс, промо-відео) – короткий відеоролик (зазвичай тривалістю до 3 хв), створений для рекламування певної книги, її просування серед відвідувачів книгарень, книготорговельних інтернет-магазинів, користувачів бібліотек, з метою заохочення до читання.

Основними завданнями Б.  є: привернення уваги до книги шляхом яскравого та образного відеосюжету (візуального образу книги); створення читацької аудиторії; формування персонального бренду письменника.

Перші Б., у вигляді простих слайд-шоу з ілюстрацій до книг, з підписами або закадровим коментарем, створювалися на замовлення американських і західноєвропейських видавництв, що розглядали цю форму інформування про книги як новий ефективний інструмент та стратегію для свого бізнесу. Вважається, що першим Б. стало відео, створене в 1986 р. за романом Д. Фарріса. Згодом ідею використання Б. запозичили публічні бібліотеки задля активізації інтересу до книг, розширення кола читачів.

Масового поширення Б. набули з появою соціальних мереж в інтернеті та популярних відеохостингів, насамперед YouTube, і є дієвим додатковим засобом пропагування книг та читання. Б. у вигляді динамічного відеоролика чи кінотвору з’явилися на початку 21 ст. у США; перша демонстрація такого Б. відбулася у 2003 р. у рамках книжкового ярмарку в штаті Луїзіана (до роману К. Фіхан «Темна симфонія» з багатотомної вампірської саги). Нині в США над створенням Б. працюють провідні кіностудії. В Україні цей спосіб просування книги  почали використовувати з 2009 р. Першими Б. стали створювати видавництва, побачивши в цьому ресурсі новий інструмент для реклами своєї продукції (найпершими Б. вважаються відеоролики до детективів Наталки та Олександра Шевченків «Кривава осінь у місті Лева», «Оксамитовий перевертень» та до книги І. Померанцева «Винарні»).

Видавництва створюють Б. як до книжок, що плануються до виходу (за аналогією анонсів-трейлерів до кінофільмів), так і до видань, що вже вийшли друком. Бібліотечні Б. створюються як до сучасних книжок, так і до тих, що є літературною класикою.

Сучасні Б. за способом візуального втілення тексту поділяються на ігрові (мініфільм за книгою), неігрові (у формі слайдів із цитатами, ілюстраціями, книжковими розворотами, тематичними малюнками, фотографіями тощо), анімаційні (мультфільм за книгою). За змістом розрізняють Б.: оповідні (презентують основу сюжету твору);   атмосферні (передають основні настрої книги та очікувані читацькі емоції);     концептуальні (транслюють ключові ідеї та загальну смислову спрямованість  тексту).

Видавництва створюють Б. як до книг, що плануються до виходу (за аналогією анонсів-трейлерів до кінофільмів), так і до видань, що вже вийшли друком. Бібліотечні Б. створюються як до сучасних книг, так і до тих, що є літературною класикою.

Створення Б.  передбачає послідовність таких дій:

  • вибір книги для промоції.  Мотивацій у виборі творів для створення Б.  може бути безліч: реклама книжкових новинок, просування книг-ювілярів, створення тематичних промо-роликів до знаменних дат і подій тощо. Актуальними є і промо-ролики для класичних літературних творів, які сприяють підвищенню читацького інтересу до класики, допомагають виокремити серед усього масиву книжок саме ці видання.
  • створення сценарію Б. – продуманого сюжету і написання тексту до майбутнього промо-ролика. Сюжет – основа вдалого Б., з внесенням інтриги й вибудуванням його таким чином, щоб читачеві неодмінно захотілося дізнатися, що ж буде далі. Це можливо, лише прочитавши книгу. Тому написання тексту сценарію вимагає особливої уваги.
  • добір матеріалів для відеоряду – малюнків, відсканованих ілюстрацій книги, фільмування власного відео або пошук  потрібного в інтернеті (з дотриманням вимог авторського права). Завантажені відеофайли потребують конвертації у формат avi з використанням безкоштовної універсальної програми Format Factory. У разі потреби її можна завантажити з інтернету.
  • фіксація тексту для озвучування ролика, якщо це передбачено сценарієм, з використанням, наприклад, програми «Звукозапис», яка входить до складу Microsoft Windows. Для запису та редагування звуку придатні й інші аудіоредактори: Adobe Audition, Audio Record Wizard, Sony Sound Forge тощо. Проте більшість із них потребують придбання користувацької ліцензії.
  • вибір програми для роботи з відеофайлами. Для початківців доцільна Windows Movie Maker, що входить у пакет Microsoft Windows, отже, є безкоштовною для користувачів цієї операційної системи, має український інтерфейс і дозволяє створювати слайд-шоу із зображень, опрацьовувати файли з відеокамери, цифрового фотоапарата та ін. Під час монтажу до відеоролика доцільно додати фонову аудіодоріжку, титри, вирізати необхідні фрагменти й склеїти їх, використовуючи красиві переходи між кадрами тощо. У програмі є можливість автоматичного оброблення відео за заздалегідь установленими параметрами. Найпростішім та найзручнішим онлайновим відеоредактором є YouTube Video editor. У ньому можна склеювати відео, накладати прості титри, додавати музику та спецефекти, робити ремікси тощо. Важливою перевагою редактора є й те, що зроблене відео відразу ж з'явиться на YouTube і буде доступне для перегляду. У роботі над Б. бажано використовувати gif-анімацію (анімовані малюнки) та футажі (невеличкі відеофайли, що використовуються під час монтажу). Зазвичай футажі – це фрагменти з якими-небудь ефектами або анімацією, створені за допомогою спеціальних програм, що вставляються у відеоролик для підвищення його видовищності. Найкраще місце для таких футажів – початок фільму. Зазвичай їх використовують для створення тла та для переходів між частинами ролика.
  • монтаж відео  як завершальний етап роботи над Б., під час якого вирізають / склеюють фрагменти відео, додають звукову доріжку і субтитри, змінюють розмір відео, накладають спецефекти, переходи, різноманітну музику, «зводять» звук тощо.

У разі використання запозичених матеріалів у відео в титрах необхідно зазначати ресурси, звідки їх взято, а також прізвища авторів і правовласників.

Продукування Б. є сферою, що динамічно розвивається і матеріально стимулюється. Існує багато премій, якими нагороджуються автори кращих Б. Серед найпрестижніших зарубіжних нагород – MobyAwards (організована видавництвом Melville House Publishing, США); BookVideo (заснована лондонською книгарнею Foyles); Trailee (вручається редакцією американського часопису  School Library Journal); Scottish Children's Book Awards (SCBA) (заснована організацією Scottish Book Trust); Booktrailers Online Awards (перша премія за кращі Б. в Італії).

В Україні кращі Б. виявляють шляхом проведення конкурсів за участю бібліотек та Української бібліотечної асоціації (УБА). Серед них: Всеукраїнський конкурс «Оживають герої на екрані у рекламі», організований Державною бібліотекою України для юнацтва за підтримки УБА (перший відбувався 15 березня – 15 жовтня 2013 р.); «Читаємо з Клубом Сімейного Дозвілля», який проводить УБА спільно з партнером – видавництвом «Клуб  Сімейного  Дозвілля» (перший відбувався 15 січня – 15 березня 2014 р.); конкурс Б., ініційований  Ґете-Інститутом в Україні (перший відбувався 1 лютого – 20 травня 2014 р.), конкурси в обласних універсальних наукових бібліотеках тощо.

 

Джерела

   Словник нових бібліотечних термінів  / Упр. культури, туризму та охорони культур. спадщини Дніпропетр. район. у м. Києві держадмін., Центр. район. б-ка ім. П. Г. Тичини ; уклад. Осипенко В. М. – Київ, 2013 . –  11 с. 

Заїченко Т. Бібліотечний буктрейлер / Т. Заїченко // Вісн. Кн. палати. – 2014. – № 4. – С. 52.



———————————————

 

Поцілух О. Буктрейлер по-українськи: додаткова промоція книги чи забавки для видавця? [Електронний ресурс] / Олена Поцілух, Оксана Хмельовська // Читомо : [сайт]. – Текст., граф. і відеодані. – Режим доступу: http://www.chytomo.com/ news/buktreyler-po-ukrayinsky-dodatkova-promotsiya-knyhy-chy-zabavky-dlya-vydavtsya (дата звернення: 30.06.2020). – Назва з екрана.

10 українських буктрейлерів [Електронний ресурс] // Inspired : [сайт]. – Текст., граф. і відеодані. – Режим доступу: http://inspired.com.ua/books/ukrainian-booktrailers/ (дата звернення: 30.06.2020). – Назва з екрана.

Буктрейлер [Електронний ресурс] // Мультимедійні технології в бібліотеці : [сайт]. – Текст., граф. і відеодані. – Режим доступу: https://sites.google.com/site/mmhdak/buktrejleri (дата звернення: 30.06.2020). – Назва з екрана.

Как создать буктрейлер [Электронный ресурс] // Школа реклами книги : [сайт]. – Текст. дан. – Режим доступа: https://sites.google.com/site/skolareklamyknigi/konsultacionnyj-punkt/kak-sozdat-buktrejler (дата обращения: 30.06.2020). – Загл. с экрана.

Філатов А. Буктрейлери: від реклами до нового виду мистецтва [Електронний ресурс] / Антон Філатов // ЛітАкцент : [сайт]. – Текст. і відеодані. – Режим доступу: http://litakcent.com/2013/01/23/buktrejlery-vid-reklamy-do-novoho-vydu-mystectva (дата звернення: 30.06.2020). – Назва з екрана.

 

 

Ковальчук Світлана Петрівна
Статтю створено : 21.11.2014
Останній раз редаговано : 08.10.2020