Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 37
За місяць : 1219
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки
Рубрики : Бібліотеки
Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки

imageВолинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки – провідний просвітницький, культурний, науково-інформаційний центр області; найбільша публічна книгозбірня регіону; депозитарій краєзнавчих видань; інформаційний та науково-методичний центр для бібліотек Волині.

Заснована 10  червня 1940 р. як обласна бібліотека для дорослих відповідно до постанови Обласного виконавчого комітету «Про організацію музеїв і бібліотек по Волинській області».

Жодних документів, що свідчили б про функціонування установи в довоєнний період, не збереглося. Відомо що, в 1941 р. фонд складав понад 50 тис. прим., читачів нараховувалося понад 2 тис. У період з 1941–1943 рр. фонд бібліотеки було знищено. Відновлення книгозбірні розпочалося в березні 1944 р. після визволення Луцька від німецько-фашистських загарбників. Перший повоєнний директор Шевякова Марія Іларіонівна та бібліотекарі М. Жигирей, М. Байдак, Н. Сидун, В. Яник, Н. Горбатенко розпочали формувати новий фонд в основному за рахунок видань з бібліотек Харкова, Миколаєва, Полтави, Москви, Ленінграду, Казані та ін. У 1945–1957 рр. чисельність фонду зросла завдяки одержанню обов’язкового платного примірника російськомовної літератури. Таким чином надійшло близько 40 тис. документів.

У 1967 р. бібліотека отримала статус універсальної наукової. Відбулося формування нової структури з типовими штатами. На цей час у фонді бібліотеки налічувалося 200 тис. примірників. У 1991 р. відповідно до постанови Ради Міністрів України установі  присвоєно ім’я Олени Пчілки. У 2011 р. біля приміщення бібліотеки встановлено пам’ятник Олені Пчілці (автор – засл. художник УРСР М. Н. Обезюк).

До 1978 р. бібліотека знаходилася в будівлі монастиря бернардинів (проспект Волі, 2), що є пам’яткою архітектури ХVІІІ ст. У травні 1978 р. було відкрито нове сучасне п'ятиповерхове приміщення бібліотеки по вул. Шопена, 11, споруджене за типовим проектом (головний архітектор А. Я. Бідзіля, головний інженер В. М. Вільде). Загальна площа становить – 5,5 тис. м2, проектна потужність приміщення – 500 тис. томів. Бібліотека має двоярусне книгосховище з системою вентиляції, транспортерами, ліфтом, підйомником, актову залу на 120 місць. Протягом 1999–2010 рр. було замінено систему опалення, споруджено модульну дахову котельню.

У структурі бібліотеки 12 відділів: міського абонементу, літератури з питань мистецтва, виробничої літератури, документів іноземними мовами, краєзнавчої роботи, читальних залів, інформаційно-бібліографічний, науково-методичний, зберігання основного фонду, комплектування фонду, обробки літератури та організації каталогів, автоматизації і комп’ютерних бібліотечних технологій; три сектори; регіональний тренінговий центр, інформаційний центр «Вікно в Америку» та центр Європейської інформації.

Фонд бібліотеки універсальний. Станом на 01.01.2014 р. до послуг користувачів – понад 673 тис. документів, з них: 481 тис. прим. – книги, 182 тис. – періодичні видання, 8,7 тис. – аудіовізуальні матеріали, 1,2 тис. – електронні видання, 2,7 тис. – рідкісні цінні видання.

Найцінніші видання бібліотеки – «Послъдованїє на дєнь Стым Пасхи й на всю свътлую сєдмицу» (1762) та «Превращения Овидіявы сь примечаніями и Историческими обьяснениями» (1795), дореволюційні краєзнавчі видання, зокрема Павла Тутковського «Месторождение строительных камней в Луцком уезде Волынской губернии» та «Послетретичные озера в северной полосе Волынской губернии» (1912), твори Миколи Теодоровича, церковного історика, дослідника, «Энциклопедический словарь» Ф. А. Брокгауза і И. А. Ефрона у 86 т.

Серед періодичних  видань слід виокремити обласну газету «Радянська Волинь» (з 1992 – «Волинь», з 1997 – «Волинь-нова»), котра зберігається з 1947 р., та районні газети, що збираються з середини 60-х років ХХ століття.

У бібліотеці також є унікальні колекції книг волинянина, діяча діаспори Прокопа Наумчука, українського письменника Юрка Покальчука, колекція мініатюрних книг.

Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки складається з алфавітного генерального та читацького каталогів, систематичного каталогу, зведеного краєзнавчого каталогу, систематичної картотеки статей. У відділі документів іноземними мовами ведеться окремо алфавітний генеральний каталог, алфавітний та систематичний каталоги і система картотек: з питань мовознавства, з питань методики викладання іноземних мов, персоналій, країнознавча. Відділ літератури з питань мистецтва веде алфавітний та систематичний каталоги грамзаписів, алфавітний та систематичний каталоги нот, тематичні картотеки: пісень і образотворчих матеріалів, картотеку п’єс за назвами, персональну картотеку діапозитивів. З 2004 р. формується електронний каталог бібліотеки. На 1.01.2014 р. він налічує 9 баз: каталог книг (22 085 записів), каталог періодичних видань (137 501), краєзнавство (9 930), література іноземними мовами (4 151), мистецтво (3 644), «Історична Волинь» (7 654), зведений каталог назв періодичних видань (5 965), ретроспективний каталог (2 152), рідкісні і цінні видання (105).

Обслуговування користувачів відбувається у 6 читальних залах, розрахованих на 300 місць. Кількість користувачів за єдиною реєстраційною картотекою становить понад 11 тис. Протягом одного року обслуговується 35 тис. користувачів, видача документів становить 702,2 тис. прим., кількість відвідувань – 202,1 тис.

Як методичний центр області бібліотека проводить обласні семінари, тренінги, практикуми. На допомогу бібліотекам області видаються методико-бібліографічні матеріали. У видавничому доробку: бібліографічний посібник «Література про Волинську область» (від 1967), «Календар знаменних і пам’ятних дат Волині» (від 1991), біобібліографічні покажчики, присвячені спадщині Олени Пчілки, Лесі Українки, Василя Слапчука, Йосипа Струцюка, Василя Гея, Олекси Ошуркевича, Петра Маха, Володимира Рожка, Григорія Гуртового та ін.

Бібліотека служила базою всесоюзних семінарів, конференцій у 1975, 1981, 1983, 1984, 1988 роках. Значним внеском у розвиток бібліотечної справи Волині були також науково-практичні конференції: «Олена Пчілка і Волинь» (1999), «Минуле і сучасне Волині та Полісся. Розвиток бібліотечної справи в краї» (2005), «Олена Пчілка і родина Косачів в історії інтелектуальної еліти України та Волині» (2009); Міжнародний семінар для випускників програм академічних обмінів Американського уряду «Медіа у процесі політосвіти та міжкультурного діалогу» (2008), Всеукраїнський семінар «Інформаційні технології “відкривають” «Вікно в Америку» (2008).

Бібліотека є активним учасником регіональних та міжнародних проектів та програм. Стала переможцем конкурсу проектів Посольства США в Україні «Інтернет для читачів публічних бібліотек», що дало змогу відкрити в 2001 р. у бібліотеці іІнтернет-центр. З 2003 р. бере участь у реалізації проекту Міжнародного фонду «Відродження» «Створення регіо­нальних інформаційних порталів та інформаційних центрів на базі публічних бібліотек України». У 2005 р. у бібліотеці організовано Центр європейської інформації, у 2006 р. – інформаційний центр «Вікно в Америку». У 2007 р. – стала членом Консорціуму «Історична Волинь», основне завдання якого полягає у створенні однойменної електронної бази документів. З 2010 р. – бере участь у реалізації програми «Бібліоміст». Зокрема, діяльність відкритого в бібліотеці регіонального тренінгового центру посприяла подальшій організації Інтернет-центрів у 85 бібліотеках Волині, а також посиленню взаємодії з громадським сектором Волині. Бібліотека активно співпрацювала з громадськими організаціями «Фундація розвитку громад» та «Центр ефективної комунікації» в реалізації проектів «Бібліотеки – мости до е-урядування», «Здорова нація – здорове майбутнє», «Фабрика Святого Миколая» та ін.

Установа надає послуги мешканцям віддалених громад Волині через дистанційний пункт безоплатної правової допомоги, заснований Волинською обласною організацією спілки юристів України. При бібліотеці діє виїзна юридична приймальня Головного управління юстиції  Волинської області, міський дебатний клуб «Інтелектуальна толока», клуб «Волинська бджілка». У рамках виставкового проекту «Бібліотека – мистецький салон» та етнографічного проекту «Традиції – це модно» презентуються виставки художніх робіт. Бібліотека є засновником літературного конкурсу «Неповторність».

З 2001 р. стали активно відбуватися процеси комп'ютеризації та інформатизації. У 2003 р. у штат введено посаду заступника директора з питань інформатизації та засновано відділ автоматизації і комп’ютерних бібліотечних технологій. З 2004 р. розпочато роботу зі створення  електронного каталогу книг та періодичних видань, власних електрон­них баз даних. Веб-сайт бібліотеки: http://www.ounb.lutsk.ua/.

На початок 2014 р. у штаті бібліотеки налічувалось 69 бібліотечних працівників.

Найбільший внесок у розвиток бібліотеки зробили як директори установи, так і рядові працівники. Бібліотека здобула визнання як осередок освіти і культури завдяки директорам: Дудченко А. І. (1949–1956), Гузачову Г. А. (1957–1958), Стратулат В. Ф. (1958–1963), Рижковій З. М. (1963–1964), Єлісєєвій В. Ф., ветерану Великої Вітчизняної війни (1964–1984), Кухарській Г. С. (1984–1996), Блащук К. С. (1996–2000), Стасюк Л. А., заслуженому працівнику культури України (директор з 2001); заступникам директора: Черниш П. П. (1958–1983), Боєчко Т. В. (1984–1996), Сильвестровій М. П. (1996–1998), Ксендзук Е. С. (2001–2011), Рибачук Н. В. (з 2003), Євтушок Є. О. (з 2011); а також провідним спеціалістам та завідувачам відділів: Андрієвській Е. Ф., Кириловській М. Ф., Ясінській Д. М., Воїновій К. О., Жичук О. К., Дейнезі А. М., Лобурченко Г. О., Кравчук Л. Т., Рабинюк А. М., Рошкевич Л. П, Тарнавській Р. М., Гороть  О. В, Бєлоножко В. О., Лелявській Л. С., Булавчук Т. П., Сметані В. Н., Польнюк Н. Є., Москалюк В. В., Алексійчук З. П. та ін.

 Адреса бібліотеки: 43025 Україна, м. Луцьк, вул. Шопена, 11

e-mail: info@ounb.lutsk.ua

http://www.ounb.lutsk.ua

 

Зображення

image
Фойє

image
Відділ читальних залів

image
Відділ краєзнавчої роботи

image
Актова зала

Джерела

 

Постанова Волинського облвиконкому про організацію музеїв і бібліотек в області, 10 червня 1940 р. // Волинь Радянська (1939–1964 рр.) : зб. док. і матеріалів. – Львів, 1971. – Ч. ІІІ.– С. 54–55.

Минуле і сучасне Волині та Полісся. Розвиток бібліотечної справи в краї : матеріали XVI Волин. наук. іст-краєзн. конф., присвяч. 65-річччю Волин. держ. обл. універс. б-ки ім. Олени Пчілки / відп. за вип. А. М. Силюк, А. Л. Стасюк. – Луцьк, 2005. – 134 с.

Понагайба А. А. Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки – партнер проекту «Консорціум» Історична Волинь» / А. А. Понагайба // Бібліотечне краєзнавство у культурному просторі України : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. – Київ, 2011. – С. 157–160.

Стасюк Л. А. З історії присвоєння імені Олени Пчілки Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці / Л. Стасюк // Минуле і сучасне Волині та Полісся : Олена Пчілка і родина Косачів в історії інтелектуальної еліти України та Волині : матеріали ХХХІІІ Всеукр. іст.-краєзн. наук. конф., присвяч. 160-річчю від дня народж. Олени Пчілки та 60-річчю з часу створення Колодяжнен. літ.-мемор. музею Лесі Українки. – Луцьк, 2009. – С. 217–218.

Герасимик М. Відкритий доступ до юридичної інформації / М. Герасимик // Юрид. Вісник України. – 2014. – 15–21 лют. – С. 14.

Ксендзук Е. С. Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки / Е. С. Ксендзук // Енциклопедія Сучасної України. – Київ, 2006. – Т. 5 : (Вод.-Гн). – С. 62.

Ксендзук Е. Правове інформування як аспект діяльності Волинської ОУНБ ім. Олени Пчілки / Е. Ксендзук // Бібл. форум України. – 2010. – № 2. – С. 19–21.

Рибачук Н. Волинський регіональний тренінговий центр – центр життя громади / Н. Рибачук // Бібл. форум України. – 2013. – № 3. – С. 39–40.

Штинько В. Скарбниця мудрості / В. Штинько // Волинь-нова. – 2010. –17 черв. – С. 6.

Євтушок Євгенія Олексіївна
Статтю створено : 02.03.2015
Останній раз редаговано : 02.03.2015