Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 32
За місяць : 1257
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Волинська обласна бібліотека для юнацтва
Рубрики : Бібліотеки
Волинська обласна бібліотека для юнацтва

imageВолинська обласна бібліотека для юнацтва – публічний спеціалізований заклад у сфері бібліотечно-інформаційного обслуговування молоді; консультаційний центр щодо організації діяльності бібліотек області з питань роботи з юнацтвом, а також навчання бібліотечних працівників; центр формування, зберігання документно-інформаційних ресурсів: творів друку та матеріалів на електронних носіях. Координує діяльність бібліотек різних типів і форм власності, культурно-освітніх, громадських та державних організацій по роботі з юнацтвом.

Бібліотеку створено рішенням виконавчого комітету Волинської обласної ради депутатів трудящих № 238 від 12.08.1977 р. Після облаштування приміщення та формування фондів грудні 1978 р., книгозбірню було відкрито для читачів.

На початку діяльності її фонд нараховував 37 тис. прим. документів. Для його комплектування було виділено 70 тис. карбованців. Перші книги були отримані з резервних фондів книгозбірень Естонії, Литви, Латвії. В прибалтійських університетах було придбано літературу з математики і фізики.

Становленню та розвитку бібліотеки, формуванню фондів сприяли представники громадськості Луцька, серед яких: письменник П. Мах, історик-краєзнавець В. Рожко, журналіст А. Філатенко, меценат І. Палиця, благодійник О. Дмитрук та інші.

Бібліотека розташована на проспекті Волі, 2 в будівлях монастиря бернардинів – пам’ятки архітектури ХVII століття національного значення. Костел монастиря св. Хреста – є одним із давніших костелів міста, побудований у другій половині ХVШ ст. Архітектор – Павло Гіжицький.

Наразі будівлі монастиря знаходяться в державній власності і використовуються різними комерційними та державними установами. Волинська обласна бібліотека для юнацтва орендує тут приміщення площею 640,4 м2.

У бібліотеці функціонують відділи: абонементу, читальних залів, культури та мистецтв, краєзнавчий, науково-методичний, інформаційно-бібліографічний, інформаційних технологій та електронних ресурсів, каталогізування документів, комплектування фондів, зберігання та реставрації бібліотечних фондів, господарсько-технічного забезпечення.

Загальний обсяг фондів становить 154 014 прим. З них: книги – 106 660 прим., газети – 54 назви, журнали – 43 374 прим., електронні документи – 329.

Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки складається з системи каталогів та картотек. Каталоги: службовий, абетковий читацький, систематичний, електронний. Картотеки: систематична статей, краєзнавча статей; тематичні: мистецтвознавча, сценаріїв, методико-бібліографічних матеріалів, форм роботи, пісень, ізоматеріалів, грамзаписів тощо.

Електронні бази даних формуються з 2008 року; на 01.01.2015 р. кількість записів становить – 288 723. Створено електронні бібліографічні бази даних: універсальна систематична картотека статей; краєзнавчий каталог; систематична картотека нормативно-правових актів; систематична картотека художніх творів, сценаріїв, пісень.

У 2008 р. на базі програмного забезпечення УФД/Бібліотека почав створюватися електронний каталог бібліотеки, доступний на Web-сайті книгозбірні. На початок 2015 р. обсяг записів становив 97 274. Здійснюється штрихкодування всіх поточних надходжень, у 2015 р. планується завершити роботу з ретроконверсії фонду.

За показниками 2014 р. кількість користувачів становила 9 078, обслужених – 28 537. Книговидача дорівнювала 515 754, кількість відвідувань – 148 152. До послуг користувачів – 4 читальні зали.

Наукова та науково-методична діяльність бібліотеки як методичного центру області з обслуговування юнацтва здійснюється за кількома напрямами, а саме:

– забезпечення функціонування єдиної системи методичного впливу на бібліотечно-інноваційне обслуговування користувачів юнацтва в регіоні;

– підвищення професійної компетентності бібліотекарів у роботі з юнацтвом;

– виявлення, аналізування, узагальнення та поширення передового досвіду роботи бібліотек із молоддю;

– вивчення інновацій та запровадження їх у діяльності бібліотек;

– надання консультацій, практична допомога з питань обслуговування юнацтва;

– підготовка методичних матеріалів, зорієнтованих на забезпечення освітньо-виховного процесу.

Бібліотека здійснює роботу з бібліографічного інформування, довідково-бібліографічного та рекомендаційно-бібліографічного обслуговування, популяризації бібліотечно-бібліографічних знань, формування інформаційної культури користувачів.

Довідково-бібліографічне обслуговування віддалених користувачів відбувається дистанційно, зокрема  електронною поштою надсилаються списки з використанням бібліографічних баз даних та необхідна текстова інформація.

Готуються бібліографічні посібники із серій: «Інформаційний простір освіти»; «За сторінками підручника ХХІ століття»; «Територія читання»; «Відкриваймо Україну: події, факти, документи».

Видавнича діяльність установи зосереджена на виданні методико-бібліографічних матеріалів, методичних рекомендацій та порад, бібліографічних посібників, у т. ч. краєзнавчої тематики, вебліографічних бібліографічних посібників, матеріалів із досвіду роботи. Також готуються  електронні випуски газети «Краєвид», сценарні розробки, віртуальні книжкові виставки. Серед нових впроваджень – створення буктрейлерів. Щорічно видається близько 40 видів різної друкованої та електронної продукції.

Бібліотека є активним учасником міжнародних, регіональних, корпоративних проектів та програм.

У 1998 р. бібліотека отримала грант на реалізацію проекту «Підключення до Інтернет» від фонду «Відродження» в сумі 2 600 у. о. Укладено договір про співробітництво з Радою Міжнародних Наукових Досліджень та Обмінів (ІRЕХ).

У 2002 р. за підтримки Держдепартаменту США, відповідно до програми ІRЕХ/ІАТР, бібліотека розширила свої інформаційні можливості, – було підтримано проект зі створення Інтернет-центру, отримано 10 комп’ютерів. У 2002 р. в рамках реалізації  програми «Допомогти дитині-інваліду» отримано грант від обласного управління в справах сім'ї та молоді на придбання партії озвучених книг для Луцького виробничого підприємства УТОС.

У 2013 р. бібліотека стала переможцем ІV раунду конкурсу програми «Бібліоміст», що дало змогу організувати для користувачів безкоштовний доступ до Інтернету. У 2013–2014 рр. було отримано доступ до навчальної програми «English 1 2 3».

Серед загально-бібліотечних програм благодійного спрямування – проект «Творимо милосердя разом…», метою котрого є допомога дітям-пацієнтам онкогематологічного відділення Волинської обласної дитячої лікарні; програма «З гостинцями – до дітей», розрахована на допомогу дітям Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини; проект «Мульттерапія» (створення мультфільмів, відеосюжетів) спільно із членами Волинського обласного молодіжного Центру реабілітації інвалідів з дитинства «Джерело життя».

Спільна творча діяльність бібліотеки та навчальних установ у 2014–2018 рр. передбачає реалізацію проекту «Бібліотека і освіта: успіх у взаємодії». В рамках програми «Бібліоміст» діє пізнавально-розвивальна програма «Дружній бібліотечний простір».

Автоматизація бібліотечних процесів розпочалась у травні 2008 р. із запровадженням програми «УФД/Бібліотека». З 2013 р. усі процеси в бібліотеці автоматизовано. Установа першою в області почала обслуговувати користувачів в автоматизованому режимі. Технічна оснащеність бібліотеки: 49 комп'ютерів, у т. ч. 3 ноутбуки, 3 ксерокси, 6 принтерів, 2 мультимедійних проектори, ламінатор тощо. Веб-сайт бібліотеки створено в 2003 році.

Штат бібліотеки – 46 працівників, з яких 42 бібліотечні спеціалісти. Біля витоків формування установи були працівники, завдячуючи яким бібліотека здобувала авторитет: директор М. М. Мах, заступники директора А. М. Рабинюк, Р. М. Тарнавська, працівники О. С. Шурма, Н. І. Карченя, Т. Ю. Алєксєєва, Н. Г. Конон, Г. І. Демічева, М. С. Куксо, Т. І. Васютинська, А. Ф. Лоцманова, Л. М. Вегера, Л. О. Ейсмонт.

Працюють у бібліотеці понад 30 років та зробили значний внесок в її розвиток: Н. А. Ількевич, Т. І. Швай, Л. Я. Самсонюк, Л. Г. Каліс, Н. В. Ляховська, Н. В. Гаврилюк, З. Г. Корчинська, А. С. Єфремова, К. А. Прийма, Л. В. Тананайко, Л. Л. Лукашук, Л. Є. Притолюк, Л. І. Янчук.

Організаторами цікавих креативних заходів соціальних проектів, котрі по-новому презентують бібліотеку, додають їй значущості є В. М. Кумановська та Л. В. Фрадинська.

Адреса бібліотеки: 43025 м. Луцьк, пр. Волі, 2

тел. (0332) 723 995, 724 793,

факс 727 265

voub@ukr.net

volinoub@gmail.com

http://vollibr.org.ua 

 Блоги бібліотеки:

– Зазирнеш в краєзнавчу калейдотеку? – http://voub-zazurnesh.blogspot.com/

– Територія читання: книги, журнали, спілкування – http://voub-chytannya.blogspot.com/

– Повештаємося книжковими лабіринтами? – http://voub-poveshtaemosya.blogspot.com/

– Колеги-бібліографи, обговоримо? – http://voub-bibliograf.blogspot.com/

– Тусня на ART GLOBUSI – http://voub-artglobus.blogspot.com/

– Відкрий методичну скарбничку – http://voub-vidkruy.blogspot.com/

– Блог в Інтернет-виданні «Волинські новини» –

http://www.volynnews.com/blogs/volinska_oblasna_biblioteka_dlya_yunatstva/

 

Сторінки в соціальних мережах:

– ВКонтакті – http://vk.com/volyn.youth.library

– Фейсбук – https://www.facebook.com/Volyn.Youth.Library

– Однокла́сники – http://www.odnoklassniki.ru/profile/544733713399

Зображення

image
Логотип

image
У бібліотеці

image
«Мистецькі діалоги»

image
Творчі заняття

Джерела

  Бондарук Л. Спокуслива пропозиція від сучасної бібліотеки : [про нові послуги Волин. обл. б-ки для юнац.] / Л. Бондарук // Волин. газ. – 2014. – № 7. – С. 14.

Вербич В. Волинська обласна бібліотека для юнацтва: приреченість на майбуття : [25 років від дня створення ВОЮБ] / В. Вербич // Луц. замок. – 2002. – 19 верес. – С. 9.

Гуменюк Н. Мама Марія та бібліографині : [20 років від дня створення ВОЮБ] / Н. Гуменюк // Віче. – 1997. – 25 верес. – С. 3.

Духовній скарбниці молоді – 30 : (до 30-річчя з часу заснування Волин. обл. б-ки для юнац. / Волин. обл. б-ка для юнац. ; уклад. А. С. Єфремова. – Луцьк : [б. в.], 2007. – 31 с.

Ількевич Н. Бібліотека & школа : партнерство на шляху до нової якості освіти / Н. Ількевич // Шк. бібл.-інформ. центр. бібл. робота. – 2012. – № 10. – С. 49–53. 

Клімчук Л. Завжди юна своїми читачами : [30 років від дня створення Волин. обл. б-ки для юнац.] / Л. Клімчук // Луц. замок. – 2007. – 16 серп. – С. 4.

Корчинська З. Завжди юна своїми читачами : 35 років від дня створення Волин. обл. б-ки для юнац. / З. Корчинська // Бібліосвіт. – 2012. – № 3. – С. 8–20.

Мах М. Непрості кроки до духовності / М. Мах // Православна Церква в сучасному суспільстві: проблеми та перспективи : матеріали міжнар. наук.-практичної конф. Волин. православної богословської академії УПЦ Київ. Патріархату, 03. 06. 2014. – Луцьк, 2014. – С. 109–112.

Мах М. М. «У бібліотеці навіть проводили дискотеки» : [інтерв'ю з директором Волин. ОБЮ М. Мах] / М. М. Мах // Волин. новини : [інтернет-вид.]. – 2013. – 30 верес. – С. 11.

Пастолюк Н. Новосілля у юних читачів : [про відкриття Волин. обл. б-ки для юнац.] / Н. Пастолюк // Рад. Волинь. – 1978. – 24 груд.

Пахолок З. Хай живе бібліотека! : [про 35-річчя Волин. обл. б-ки для юнац.] / / З. Пахолок // Луц. замок. – 2012. – № 44. – С. 10.

Прийма К. Поєднавши зусилля, примножуємо можливості : [досвід Волин. ОБЮ щодо співпраці навч. закл. і б-к] / К. Прийма // Шк. бібл.-інформ. центр. Бібл. робота. – 2013. – № 1. – С. 23–28.

Філатенко А. Молодь іде до своєї бібліотеки : [30 років від дня створення Волин. обл. б-ки для юнац.] / А. Філатенко // Волинь-нова. – 2007. – 18 серп. – С. 6.

Школа правових знань: школа безпеки для підлітків : з досвіду з прав. виховання молоді на основі співпраці Волин. обл. б-ки для юнацтва з КЗ «Луц. загальноосвіт. шк. І-ІІІ ступенів № 17 Луц. міськ. Ради» / Волин. обл. б-ка для юнацтва ; [уклад.: З. Г. Корчинська, К. А. Прийма]. – Луцьк : [б. в.], 2014. – 39 с.

Єфремова Алла Сизонтівна
Статтю створено : 11.03.2015
Останній раз редаговано : 04.04.2018