Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 23
За місяць : 789
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Дати і події. Календар знаменних і пам’ятних дат
Дати і події. Календар знаменних і пам’ятних дат

image«Дати і події» – періодичне довідкове видання, календар знаменних і пам’ятних дат. Видання Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, що виходило у 2012-2019 рр. з метою надання методичної допомоги закладам культури в організації соціокультурної діяльності; інформування населення про визначні події культурного та громадсько-політичного життя суспільства, ювілеї видатних діячів культури, освіти, громадсько-політичних діячів, закладів культури та освіти.

Розповсюджувалось за передплатою. Виходило двічі на рік, з фіксованим часом випуску – у квітні та жовтні; до передплатних агенцій надходило за півроку від зазначених у ньому дат.  Видання великого (журнального) формату, обсяг – до 130 с., частково ілюстроване.

«Дати і події» засновано 2012 р., тоді ж вийшов друком перший номер, що репрезентував історичні дати, відзначення яких припадало на перше півріччя 2013 р. Започаткування цього періодичного видання стало продовженням багаторічної традиції підготовки календарів знаменних і пам’ятних дат в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, що бере відлік з 1957 р., відколи виходить друком щоквартальник «Календар знаменних і пам’ятних дат»; упродовж 2000–2009 рр. бібліотека також укладала щорічник «Знаменні дати», що друкувався у видавництві «Україна».

Загалом вийшло 15 випусків, де в сукупності опубліковано 308 статей із бібліографічними списками.

Вихід у світ кожного наступного номера календаря «Дати і події» спеціально приурочувався до періоду формування річного та короткострокового планів проведення соціокультурних заходів у бібліотеках, музеях, навчальних закладах, інших установах та організаціях.

Календар складався з помісячних переліків знаменних та пам’ятних дат культурно-мистецького, суспільно-політичного та наукового життя України та світу, міжнародних, державних, професійних, релігійних та народних свят, ювілеїв видатних історичних постатей, діячів культури, мистецтва, освіти, науки та інших галузей.

Ювілейні дати, здебільшого, починаються з 50-ти років, з подальшими 25-річними інтервалами для організацій чи установ (50, 75, 100, 125 років від дня відкриття/створення …). Для відомостей про ювілеї видатних осіб зазвичай застосовувався 10-річний інтервал (наприклад 50, 60, 70 років від дня народження …, а також 75, 125 … років). Відомості про відзначення міжнародних та державних свят супроводжуються інформацією про документ, згідно з яким вони були встановлені.

З нагоди найбільш значущих ювілеїв, річниць та свят у кожному номері календаря вміщено оглядові статті, укладені методом анотування та реферування відомостей з первинних документів (книжок, журнальних та газетних матеріалів) з певної теми. Статті мають узагальнювальний характер, доповнені списками літератури, ілюстрацій, електронних ресурсів, бібліографічними посиланнями. Пересічно у номері подано 20–25 статей, які, здебільшого, готували працівники науково-бібліографічного відділу НБУ імені Ярослава Мудрого. Залучались також працівники інших провідних бібліотек України.

Останній, 15-й випуск – «Дати і події, 2020», вийшов 2019 р.

Завдяки тому, що «Дати і події» містять фактографічну інформацію, календар не втрачає своєї актуальності і може використовуватись як довідкове видання. У 15-му випуску видання опубліковано Перелік дат, уміщених у календарі, до яких було підготовлено статті за весь період його існування. Перелік подано у форматі календаря з 1 січня по 31 грудня з посиланнями на рік, номер випуску і сторінки, де надруковано відповідні матеріали. Це своєрідний ключ до всього опублікованого масиву, який стане у пригоді в пошуку необхідної  інформації для організації інформаційної, соціокультурної і дозвіллєвої діяльності.

Повнотекстовий архів випусків «Дати і події» представлено в електронній бібліотеці «Культура України»; опубліковані у виданні матеріали (за місяцями в межах певного року) розміщено в рубриці «Календар знаменних і пам’ятних дат»  на сайті НБУ імені Ярослава Мудрого, де надалі розміщуватимуться відомості про ювілейні дати на наступні роки.

 

Джерела

«Дати і події» – нове видання Національної парламентської бібліотеки України / Л. Рогальчук // Бібліотечна планета. – 2012. – № 3. – С. 7;

«Дати і події» (2013–2019) : перелік дат, уміщених у календарі // Дати і події, 2020 : календар знамен. дат № 1/2 (15) / Нац. б-ка України ім. Ярослава Мудрого ; уклад. : В. Кононенко (кер. проекту) та ін. – Київ, 2019. – С. 92-107.

 

 

–––––––––––––––––

 

«Календар знаменних і пам’ятних дат»

«Дати і події»

Рогальчук Лідія Юріївна
Статтю створено : 19.10.2018
Останній раз редаговано : 14.01.2020