Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 30
За місяць : 796
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова
Рубрики : Бібліотеки
Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова

 

imageДніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова – спеціалізована бібліотека, інформаційно-культурологічний центр для юнацтва та молоді, обласний методичний центр для бібліотекарів, що обслуговують юнацтво. Повне найменування – Комунальний заклад «Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Свєтлова».

Місією бібліотеки є розширення доступу молодих користувачів до різноманітних інформаційних та культурних ресурсів, підтримка і розвиток творчих, пізнавальних здібностей молодої людини, прагнення до самоосвіти.

Заклад засновано як Дніпропетровську міську бібліотеку для юнацтва на підставі рішення ІV сесії Дніпропетровської міської Ради депутатів трудящих 11-го скликання від 21 листопада 1967 р. та наказу відділу культури міської Ради депутатів трудящих від 15 грудня 1968 р. № 61. Бібліотеці було надане приміщення у цокольному поверсі п’ятиповерхового типового житлового будинку на вул. Комсомольській (нині – Старокозацькій), 60. Загальна площа приміщень бібліотеки становить 1 017,7 м2.

Роботу з формування фондів, створення матеріальної бази, добору кадрів було розпочато з 1 січня 1969 р., обслуговування читачів – з 4 лютого 1970 р. Першим керівником бібліотеки стала Л. Расторгуєва. 29 жовтня 1970 р. закладу присвоєно ім’я поета М. Свєтлова, уродженця м. Катеринослава (нині – Дніпро). 

У 1970-х рр. особлива увага приділялась індивідуальному керівництву читанням, профорієнтаційній роботі серед молоді. Створювались перші читацькі клуби: «Сучасниця», «Ким бути?», «Театр від А до Я». У 1975 р. бібліотека стала переможцем республіканського конкурсу-огляду культурно-освітніх установ з організації патріотичного виховання молоді, у 1976 р. виборола звання «Бібліотека відмінної роботи».

Наприкінці 1970-х рр. в СРСР розпочалося створення окремих структурних підрозділів для юнацтва в ЦБС. Бібліотека ім. М. Свєтлова очолила цю роботу на Дніпропетровщині. Згідно з рішенням обласної Ради депутатів трудящих від 13 січня 1977 р. заклад було реорганізовано в Дніпропетровську обласну бібліотеку для юнацтва ім. М. Свєтлова. У зв’язку з розширенням функцій книгозбірні в її структурі з’явилися нові відділи: науково-методичний, мистецтв, інформаційно-бібліографічний, комплектування й обробки літератури, збереження фондів.

Рубіж 1970–1980-х рр. був періодом активного формування мережі структурних підрозділів для юнацтва у публічних бібліотеках області. Працівники Дніпропетровської ОБЮ регулярно виїжджали на місця для надання практичної допомоги районним і сільським бібліотекам в налагодженні роботи з юними читачами.

У 1980-х рр., у зв’язку з реформою загальноосвітньої школи, бібліотекарі ОБЮ активізували роботу на допомогу у профорієнтації старшокласників. 1989 р. бібліотека взяла участь у виставці досягнень народного господарства України і була відзначена Дипломом третього ступеня. Заклад неодноразово нагороджувався почесними грамотами за активну участь у вихованні молоді. У бібліотеці працював «Університет книголюбів», з’явилися нові читацькі клуби.

Від 1992 р. вікові межі обслуговування читачів у бібліотеках для юнацтва було розширено до 28-ми років, відтак заклад набув статусу обласної бібліотеки для молоді (ОБМ). З прийняттям Закону України «Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні» від 5 лютого 1993 р. перед ОБМ постали нові завдання і виклики, що стосувалися формування молодої особистості, її соціалізації в умовах відновленої державності України. Зокрема, у Дніпропетровській ОБЮ створено національно-патріотичний клуб «Молода Січ», служби психологічної та юридичної допомоги. Розпочалась робота зі створення електронної бази даних на статті із періодичних видань з питань історії України, народознавства та вітчизняного літературознавства. Завдяки оснащенню бібліотеки комп’ютерною технікою розширилась її видавнича діяльність (методичні, інформаційно-бібліографічні та рекламні продукти).

З 2001 р. заклад очолює О. Матюхіна. Сучасна Дніпропетровська ОБМ ім. М. Свєтлова є осередком духовного, творчого спілкування юнаків та дівчат, інформаційним центром з питань реалізації молодіжної політики в Україні та в області, освіти, професійної орієнтації, правового захисту, здорового способу життя та розвитку творчого потенціалу молоді. Бібліотека постійно взаємодіє з молодіжними громадськими організаціями, творчими спілками, установами та закладами. Директор бібліотеки є членом Міжвідомчої координаційної ради з правової освіти населення при Дніпропетровській облдержадміністрації.

image
Ольга Матюхіна, директор бібліотеки (від 2001р.)
image
Зустріч з письменником Максом Кідруком. 2017 р.
image
Майстер-клас з виготовлення різдвяного ангела для слабочуючих школярів (2012)
image
Учасники проекту Молодіжний працівник в бібліотеці. 2017 р.

У бібліотеці працюють 11 молодіжних клубів літературного, правового, психологічного, естетичного, медіапросвітнього спрямування.

У структурі ОБМ ім. М. Свєтлова 9 підрозділів: читальна зала, абонемент, відділи – мистецтв, комплектування, зберігання книжкового фонду, інформаційно-бібліографічний (у його структурі діє Молодіжно-інформаційний центр), інформаційних технологій та електронних ресурсів (з інтернет-центром), методико-соціологічної роботи та сприяння соціалізації молоді, матеріально-технічного постачання. У своїй роботі бібліотека спирається на постійне вивчення мінливих інформаційних потреб сучасної молоді, з урахуванням її психологічних і вікових особливостей. Ці чинники покладені в основу системи обслуговування та  формування інформаційної культури молодих користувачів. Ведеться пошук інноваційних форм залучення молоді до книги, читання, змістовного дозвілля. Бібліотека сприяє участі талановитої молоді Дніпропетровщини у всеукраїнських та обласних літературно-мистецьких конкурсах.

Фонди бібліотеки універсальні за змістом. Загальний їх обсяг станом на 01.01.2019 р. становить 186 052 пр., у тому числі: книги – 121 857 пр., періодичні видання – 48 478 пр., електронні документи – 1 630 пр., аудіовізуальні документи – 14 087 пр.

Довідково-пошуковий апарат є системою, що складається як із традиційних паперових, так і електронних баз даних, які формуються у програмі САБ «Ірбіс-64». Станом на 01.01.2019 р. у бібліотеці ведеться 5 електронних баз даних: каталог книжкових видань (створено 2003 р., обсяг записів – 37 126), каталог нот, бібліографічна база «Молодь третього тисячоліття», база аудіо- та мультимедійних документів. Бібліотека є учасником проекту корпоративного каталогізування «Придніпровський корпоративний каталог» (https://www.libr.dp.ua/pkk/1.htm).

Станом на 01.01.2019 р. загальна кількість користувачів бібліотеки становить 18 362 особи, у т. ч. за єдиною реєстраційною картотекою – 14,2 тис., кількість відвідувань – 87 881, документовидача – 378 165.

Дніпропетровська ОБМ ім. М. Свєтлова є інформаційно-консультаційним центром для бібліотек області, що працюють з юнацтвом та молоддю. Фахівці закладу здійснюють їх інформаційне та довідкове забезпечення, збирання, обробляння та аналізування даних про розвиток окремих бібліотек та бібліотечної системи в цілому; надають консультативно-методичну допомогу бібліотекам в організації обслуговування молодих користувачів; організовують заходи, спрямовані на розвиток бібліотечної справи, підвищення професійної компетентності бібліотекарів регіону (обласні наради, семінари, школи професійної майстерності, тренінги і т. ін.).

Від 1997 р. Дніпропетровська ОБМ ім. М. Свєтлова бере участь у різних конкурсах та програмах розвитку. Перший успішний проект «Щоб життя не пройшло стороною» було подано на конкурс програм Міжнародного фонду «Відродження». 2013 року бібліотека стала переможцем проекту міжнародної технічної допомоги «Глобальні Бібліотеки "Бібліоміст-Україна"», який реалізовувала Рада міжнародних наукових досліджень і обмінів (IREX) з організації нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету за програмою Бібліоміст. Цього ж року працівники ОБМ долучились до проекту «English 123 у бібліотеці», стали учасниками програми Бібліомосту «Сучасний бібліотекар». 2014 року ОБМ стала фіналістом конкурсу міні-проектів «Партнерство бібліотеки та громади» (за програмою Бібліоміст) та учасником проекту «Регіональні піар-офіси сучасних бібліотек», організованим за фінансової підтримки Бібліомосту та експертної підтримки ГО «Центр Медіареформ».

2015 року Дніпропетровська ОБМ ім. М. Свєтлова увійшла до числа фіналістів конкурсу на участь у створенні кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA, оголошеного Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA та програмою Бібліоміст. Того ж року з метою полегшення інтеграції внутрішньо переміщених осіб до життя на Дніпропетровщині створено Клуб бібліотерапевтичної підтримки «Жити разом».

Активно розвиваються партнерські зв’язки бібліотеки з органами місцевого самоврядування та різними громадськими організаціями.

Установа представлена в мережі Інтернет. 2014 року створено сайт бібліотеки (з версією для слабозорих користувачів). На сайті користувачам доступні: сервіс «Віртуальна довідкова служба», віртуальні виставки, електронні версії видавничої продукції ОБМ, інформація про бібліотечні проекти та події, молодіжні клуби, конкурси, гранти та ін. Бібліотека має представництва в соціальних мережах Фейсбук, Твіттер, та  Instagram, блоґи «Бібліофішка», «Бібліотеки і молодь Дніпропетровщини» та «SimplyEnglish».

Створено локальну мережу, що об’єднує 42 комп’ютерів. Діє безкоштовна Wi-Fi-зона. До послуг користувачів бібліотеки – мультимедійне обладнання та копіювально-розмножувальна техніка.

Чисельність персоналу бібліотеки 47,5 штатних одиниць, з них 30 – бібліотечні працівники, більшість мають повну вищу освіту. Працівники бібліотеки є членами Української бібліотечної асоціації та Дніпропетровської бібліотечної асоціації.

image
Перша завідувач бібліотеки Любов Расторгуєва (1968-1973)
image
Людмила Карамушко, директор бібліотеки (1973-1979)
image
Віра Шмакова,директор бібліотеки (1979-1983)
image
Алла Рудик, директор бібліотеки (1983-2001)

Значний внесок у розвиток бібліотеки зробили її директори Л. Расторгуєва (1969–1973), Л. Карамушко (1973–1979, ветеран Другої світової війни, нагороджена орденом Червоної Зірки та багатьма медалями), В. Шмакова (1979–1983), А. Рудик (1983–2001, у 1990 р. удостоєна почесного звання «Заслужений працівник культури Української РСР»), О. Матюхіна (з 2001 р.), провідні фахівці В. Білявська, О. Борздова, В. Височина, Л. Лєбєдєва, О. Микитенко, Р. Нековаль,  Л. Подлужна, М. Ракович, Т. Сафронова, Н. Спаріхіна, Л. Степаненко, Г. Тамонтьєва, Т. Чуйко, З. Якубович та ін.

 

Адреса бібліотеки:

49000, м. Дніпро, вул. Старокозацька, 60.

Електронна пошта: obmsvetlova@i.ua

Веб-сайт: http://obm.ucoz.ua

 

 

Зображення

image
Інформаційний квест Читацький забіг (2015)
image
Піар-акція «Бібліотека йде до вас!» (2012)
image
Перша бібліоніч в Свєтловці (2014)
image
Перші відвідувачі інтернет-центру (2013)
image
Святкова толока до Дня незалежності ( 2012)
image
Письменниця Наталя Девятко - учасниця свята до Дня молоді (2015)
image
Виїздна виставка молодіжного інформаційного центру (2004)
image
Психологічний тренінг для молоді (2012)

 

Джерела

 

Серадский Ю. Твой товарищ – книга / Ю. Серадский // Днепровская правда. – 1970. – 7 февр.; 

Міщенко І. У твоїх руках книга / І. Міщенко // Прапор юності. – 1980. – 28 черв.; 

Степаненко Е. Знакомство с профессией / Е. Степаненко // Днепр вечерний. – 1981. – 16 марта.;

Рудик А. Щоб життя не пройшло стороною : [проект клубу «Контакт» – переможець конкурсу Міжнародного фонду «Відродження»] / А. Рудик // Бібліосвіт. – 1999. – № 2. – С. 10;

Поповський А. Перший літературний конкурс ім. Олени Теліги на Січеславщині / А. Поповський // Бористен. – 2000/1. – № 3. – С. 24;

Боярунець В. В інформаційному просторі / В. Боярунець // Бібліотечна Дніпропетровщина. – 2003. – Вип. 2. – С. 87–89;

Матюхіна О. Л. Бути молодим – це здорово! / О. Л. Матюхіна // Вісник Дніпропетровської бібліотечної асоціації. – 2012. – Вип. 1. – С. 10;

Матюхіна О. Відкрий бібліотеку – відкриєш себе / О. Матюхіна // Січеслав. – 2012. – № 1. – С. 100–104;

Матюхіна О. Сонячне бібліотечне коло / О. Матюхіна // Бібліосвіт. – 2012. – № 3. – С. 27–31;

Сафронова Т. Светловская волость в поэзии есть / Сафронова Т. // Наше місто. – 2013. – 18 травня. – С. 8;

Спаріхіна Н. В. Конкурс «Сучасний бібліотекар»/ Н. Спаріхіна // Вісник Дніпропетровської бібліотечної асоціації. – 2013. – № 2. – С. 9;

Чуйко Т. Від щирого серця – своїми руками / Т. Чуйко // Борисфен. – 2013. – № 1 (259). – С. 8;

Спаріхіна Н. «Живі книги» про Чорнобиль / Н. Спаріхіна // Вісті Придніпров’я. – 2014. – 1 травня. – С. 10;

Білявська В. Бібліотека – місце пізнання і радості : [робота з літніми пришкільними таборами] / В. Білявська // Джерело. – 2015. – № 35–36. – Вересень. Ч. 2. – С. 6;

Матюхіна О. Жити разом, бо разом ми – сила : про роботу з внутрішньо переміщеними особами / О. Матюхіна // Бібліосвіт. – 2016. – Вип. 3 (59). – С. 24–29.

Сафронова Т. Людина в професії : до 55-річчя директора бібліотеки Ольги Леонідівни Матюхіної / Т. Сафронова; О. Дудченко // Бібліосвіт. – 2016. – Вип. 2 (58). – С. 11–14;

Файберг І. Вивчаєте англійську? Бібліотека вас підтримає! / І. Файберг // Вісник Дніпропетровської бібліотечної асоціації. – 2016. – № 4. – С. 10–11.

 

 

———————————————

Портал «Дніпрокультура»

Дудченко Олена Володимирівна (1969-2018)
Статтю створено : 20.03.2019
Останній раз редаговано : 21.03.2019