Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 43
За місяць : 1268
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Житомирська обласна бібліотека для юнацтва
Рубрики : Бібліотеки
Житомирська обласна бібліотека для юнацтва

imageЖитомирська обласна бібліотека для юнацтва – одна з найбільших книгозбірень для юнацтва в регіоні, інформаційно-бібліографічний, науково-методичний і координаційний центр для бібліотек різних типів і форм власності, що обслуговують юнацтво, інформаційний центр з питань молоді, центр її культурного дозвілля. Обслуговує юнаків і дівчат віком від 15 до 21 року, а також вчителів, вихователів, наставників, інших працівників, діяльність яких пов'язана з вихованням молоді. Заснована в 1979 р. відповідно до Постанови обкому КПУ та рішення виконкому Житомирської обласної ради народних депутатів.

Будівля бібліотеки по вул. Котовського, 9, за свідченням архівних джерел, належала предводителю дворянства Волинської губернії Андрію Аршеневському і є пам'яткою архітектури обласного значення кінця XIX ст.

У цьому приміщенні з 1945 по 1979 рр. знаходилась обласна бібліотека для дітей, що згодом переїхала за адресою: вул. Пушкінська, 36.

На час заснування обласної бібліотеки для юнацтва її фонд становив 3 тис. примірників друкованих видань, якими користувалося понад 800 читачів.

Структура бібліотеки складалася лише з 3-х відділів: комплектування і обробки літератури, абонемента, читального залу.

Станом на 01.01.2015 р. бібліотека обслуговувала 15 тис. користувачів, яким протягом року видавалося понад 326 тис. примірників видань, відвідування становили 94 515.

Структура бібліотеки складається з 6 відділів та 3 секторів. Відділи: комплектування та каталогізування документів; обслуговування користувачів із секторами читального залу та абонементу; мистецтва; науково-методичний із редакційно-видавничим сектором, інформаційних технологій та електронних ресурсів; господарсько-технічного забезпечення.

Діяльність бібліотеки спрямовано на підвищення якості навчального процесу та сприяння самоосвіті молоді; надання кваліфікованої допомоги навчальним закладам із урахуванням змін у програмних стандартах; соціально-психологічну допомогу молоді; формування у користувачів інтересу до цінностей світової та вітчизняної культур; популяризацію книги з урахуванням інтересів, запитів, вікових, психологічних, соціальних особливостей користувачів, нових явищ і процесів, що відбуваються в молодіжній сфері; відродження української мови і культури.

При бібліотеці діють літературно-мистецька вітальня «Від серця до серця», лекторій «Юний краєзнавець», школа правових знань «Підліток», у програмі яких: зустрічі з цікавими людьми міста, поетами, письменниками, художниками, композиторами, літературознавцями, спілкування між однолітками, освоєння комп'ютерних програм.

Як науково-методичний центр бібліотека проводить обласні науково-практичні конференції, семінари, школи практичного навчання, бере участь у курсах підвищення кваліфікації працівників культури та мистецтва Житомирської обласної ради, розробляє методично-бібліографічні матеріали, сценарії. Проводить соціологічні дослідження, здійснює виїзди в районні, міські, сільські бібліотеки з наданням методичної та практичної допомоги.

Обслуговування юнацтва в області здійснюється мережею бібліотек та юнацьких структурних підрозділів. Міські бібліотеки відкриті в Новоград-Волинському та Коростишеві; при Житомирській та Бердичівській МЦБС діють спеціалізовані відділи; у п'яти районних бібліотеках та МЦБС функціонують абонементи; у 22 районних бібліотеках – кафедри. В сільських бібліотеках-філіях відкриті 854 читацькі групи для юнацтва.

 

Зображення

image
Логотип

image
Краєзнавча мандрівка «Літературно – мистецькими місцями Житомира»

image
У бібліотеці

image
Творчі заняття

Таранюк Галина Олексіївна
Статтю створено : 11.03.2015
Останній раз редаговано : 09.09.2015