Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 37
За місяць : 1219
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач»
Рубрики : Бібліотеки
Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач»

image

 Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач» – загальнодоступний культурно-інформаційний заклад, що має упорядкований фонд документів і надає їх у тимчасове користування фізичним та юридичним особам; центр організації бібліотечно-бібліографічного обслуговування дітей та підлітків; сховище літератури, призначеної для дітей, організаторів дитячого читання, педагогів, батьків, працівників закладів позашкільної освіти; науково-методичний та координаційний центр спеціалізованої системи бібліотечного обслуговування дітей в Запорізькій області. Бібліотека підпорядкована Запорізькій обласній раді та у межах делегованих повноважень – Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації. Згідно з рішенням Запорізької обласної ради від 8 серпня 2013 р. № 27 офіційне найменування бібліотеки – Комунальний заклад «Запорізька обласна бібліотека для дітей "Юний читач"» Запорізької обласної ради.

Точна дата створення книгозбірні, що була попередником Запорізької ОБД, за офіційними документами не встановлена. Перша згадка в архівних документах про організацію бібліотечного обслуговування дітей в Запоріжжі датується 1924 р. Тоді при Центральній робітничій бібліотеці (нині Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека) було відкрито дитячий відділ, де двічі на тиждень обслуговували учнів шкіл міста. Відвідування було платним – 15 коп. щомісяця. Від плати звільнялись лише ті діти, батьки яких заробляли менше 50 крб.

У 1929 р. президія Запорізької міської ради, розглядаючи питання про роботу Центральної робітничої бібліотеки, відзначила, що її дитячий відділ налічує лише 1405 пр. книжок, яких недостатньо, щоб повністю забезпечити попит учнів на книгу. У 1930-х рр. відділ було виокремлено в самостійну міську бібліотеку для дітей (на той час єдину у Запоріжжі) із фондом понад 3 тис. пр., яка розміщувалась в новій частині міста (6-е селище, район т. зв. «соцміста»). Її послугами на той час користувались понад 500 читачів. Завідувала книгозбірнею М. Гришко.

З утворенням у січні 1939 р. Запорізької області книгозбірня у лютому того ж року була реорганізована в обласну бібліотеку для дітей на чолі з М. Гришко. Бібліотека розгорнула активну роботу з організації бібліотечного обслуговування дітей в області. Ця робота посилилась зі створенням в ОБД методичного кабінету. Зростали й кількісні показники: у 1940 р. фонд ОБД налічував 17 тис.  р., річна цифра відвідувань становила понад 20 тис. Під час окупації міста нацистськими загарбниками бібліотечний фонд був повністю знищений.

Після визволення Запоріжжя від окупантів бібліотека відновила роботу в січні 1944 р. згідно з рішенням виконкому Запорізької обласної ради депутатів трудящих від 20 січня 1944 р. № 44 «Про відновлення роботи обласних бібліотек та музею в м. Запоріжжя». На момент відкриття бібліотека мала 590 пр. книжок, зібраних серед мешканців міста, і займала дві напівпідвальні кімнати площею 24 кв. м в приміщенні міського палацу піонерів. Все обладнання бібліотеки становили 2 стелажі, 3 столи, 4 стільці, книжкова вітрина та тумбочка. На кінець року фонд зріс до 4 тис. книжок. У квітні 1945 р. штат бібліотеки складався з 6 бібліотечних працівників (директор – М. Адамович), які протягом року обслужили понад 1100 читачів.

10 жовтня 1946 р. бібліотека була зареєстрована Запорізьким обласним відділом культосвітніх установ і одержала реєстраційне свідоцтво за № 2, згідно з яким отримала найменування «Запорізька обласна бібліотека для дітей та юнацтва "Юний читач"». Відповідно до наказу обласного управління культури від 17 квітня 1962 р. № 61 відбулась  її реорганізація в Запорізьку обласну бібліотеку для дітей «Юний читач». Рішенням Запорізької обласної ради від 18 листопада 1997 р. № 6 бібліотеку введено до переліку об’єктів спільної власності територіальних громад міст, сіл, селищ Запорізької області.

За час свого існування бібліотека кілька разів змінювала адресу. З кінця 1978 р. вона постійно перебуває у житловому будинку, зведеному 1952 р. на вул. Валерія Лобановського, 14 (на той час – вул. Спортивна). Перший поверх, де розміщена бібліотека, загальною площею 1269 кв. м, проектувався для Запорізької ОУНБ, де вона і перебувала до 1978 р. На даху будинку – оздоблення у вигляді розгорнутої книжки.

Нині у структурі ОБД – дирекція, бухгалтерська служба та 8 відділів: комплектування фондів та каталогізування документів; обслуговування дітей дошкільного віку та учнів 1-4 класів; обслуговування учнів 5-9 класів; масової роботи та естетичного виховання; інформаційно-бібліографічний; зберігання та реставрації бібліотечних фондів; науково-методичної роботи та краєзнавства; господарчий.

Станом на 01.01.2018 р. загальний обсяг фонду становить 134 954 пр. документів, з них: приблизно 123 тис. пр. – книжки, 9296 пр. (664 назви) – журнали, 571 річний комплект газет. Електронних документів 417 пр., аудіовізуальних матеріалів – 2171 пр.

У фонді зберігається колекція із 123 пр. цінних видань. Серед них: «Жизнь и произведения Тараса Шевченка: Свод материалов для его биографии» (1882 р., це найстаріше видання з цієї колекції); твори Дж. Байрона у 3 т. і збірка творів В. Шекспіра у 5 т. з відомої серії «Библиотека великих писателей», яка видавалась товариством Ф. Брокгауз – І. Єфрон на початку 20 ст. у 20 т.; Енциклопедичний словник Брокгауза і Єфрона у 41 т. та ін.

Окрасою книжкової колекції з автографами авторів, яка налічує 109 пр., є книга правнука Т. Шевченка Д. Красицького «Дитинство Тараса: коротенькі оповідання про дитинство Т. Г. Шевченка» (1959); а також збірки поезій М. Познанської «Ми зростаєм наче квіти» (1960) та Г. Бойка «Два хлопчики Сміти: поеми та веселинки» (1976); поетична збірка відомого запорізького письменника П. Ребра «Веселиця» (2006).

Довідково-бібліографічний апарат (ДБА) бібліотеки  представлений системою каталогів і картотек, у структурі якої: генеральні систематичний та алфавітний каталоги; читацькі систематичний і алфавітний каталоги; каталог назв творів; систематична картотека статей і систематична краєзнавча картотека; допоміжна картотека матеріалів. У структурі ДБА також електронні бази даних, у т. ч. електронний каталог (ЕК) і електронна картотека статей, яка ведеться з 2015 р., вміщує документи з 2015 р. і налічує, станом на 01.01.2018 р., 4621 запис. ЕК, започаткований 2009 р., наповнюється документами, виданими з 2009 р., та вибірково – актуальними та важливими виданнями більш раннього періоду. Налічує 27 728 записів.

 Користувачів бібліотеки обслуговують у чотирьох відділах, які мають свої абонементи та читальні зали. Кількість користувачів за ЄРК станом на 01.01.2018 р. – 6667 осіб, обслужених – 17 162, річна документовидача – 298 тис. пр., кількість відвідувань – 85 719.

Інформаційно-бібліографічне обслуговування здійснюється шляхом надання тематичних, фактографічних, аналітичних, адресно-бібліографічних та інших довідок, підготовки добірок з актуальних тем для інформаційного куточка «Прескалейдоскоп»; інформаційних оглядів нових надходжень, матеріалів періодичних видань; проведення Днів: інформації, бібліографії, нової книги, періодики; видання анотованих бібліографічних покажчиків, щоквартальних інформаційних списків нових надходжень до бібліотеки «Цікаві книжки на різні смаки», групових інформаційних списків для організаторів дитячого читання та індивідуальних – на замовлення користувачів.

Формування інформаційної культури дітей відбувається через систему бібліотечних занять, консультацій, бесід про правила користування фондом відкритого доступу. Для найменших користувачів бібліотеки заняття проводяться у формі казкових вистав, ігор тощо. Користувачам середнього і старшого шкільного віку пропонуються інтерактивні заняття з методики пошуку матеріалів в ДБА, в електронних базах даних.

Запорізька ОБД як організаційно-методичний та координаційний центр спеціалізованої системи бібліотечного обслуговування дітей області провідним напрямом цієї діяльності вбачає сприяння професійній мобільності та адаптації спеціалістів дитячих бібліотек до сучасних вимог інформаційного суспільства шляхом організації безперервної бібліотечної освіти. З 2003 р. у бібліотеці діє програма «Сучасний читач. Сучасна бібліотека», у рамках якої, зокрема, передбачено підвищення рівня професійної компетентності бібліотечних працівників, розвиток їхніх здібностей та вміння самостійно аналізувати певну проблему та приймати рішення в різних ситуаціях. Для них практикується проведення семінарів у формі практико-орієнтованої моделі, в арсеналі якої – активно-діалогові модулі, конкурсні складові, прийоми персоніфікації, а також традиційні форми: вебінари, години професійного спілкування, тренінги, стажування. Тематика занять та семінарів-практикумів обирається з урахуванням побажань бібліотечної спільноти області. Серед актуальних тем програми: освоєння нових технологій у бібліотечній практиці; бібліотечний маркетинг; формування електронних інформаційних ресурсів; а також питання щодо стратегії розвитку дитячих бібліотек, підтримки читацького та інформаційного середовища дитини та ін. До проведення семінарів зазвичай залучають педагогів, сімейних психологів, арт-терапевтів, письменників, книговидавців та ін.

Професійному становленню бібліотечних кадрів області сприяє організована при  ОБД «Методична невідкладна допомога», завдання якої – надавати новопризначеним бібліотекарям індивідуальні консультації з конкретних питань, які тематично згруповано у блоки: «Бібліошпаргалка» (бібліотечні інновації з використанням IT-технологій), «В скарбничку фахівця» (розробки конкретних заходів), «Всеобуч інтернет-грамоті» (удосконалення навичок роботи з інтернет-ресурсами, поради зі створення власних медіапродуктів), «УДК. З чого почати».

Бібліотека формує власний методичний банк, який вміщує методичні поради у сфері бібліотечного обслуговування, інформаційно-методичні матеріали, посібники, аналітичні матеріали про роботу бібліотек для дітей, напрацювання досвідчених спеціалістів, анотовані бібліографічні покажчики і т. ін. Щороку видається до 20-ти назв власних продуктів: щорічні інформаційно-аналітичні огляди діяльності бібліотек для дітей Запорізької області «Бібліотека для дітей у сучасному форматі: професійні досягнення, інноваційні форми, успішні проекти»; інформаційно-методичні матеріали до визначних подій і дат з історії Української держави; методичні поради бібліотекареві «Сучасна дитяча проза України», «Арт-терапія в бібліотечній практиці»; збірки сценаріїв «Парад країн Європи» «Бібліосходинки» (традиційні та інноваційні форми інформаційно-бібліографічного обслуговування в ОБД "Юний читач") та ін.

З метою вивчення реального стану бібліотечного обслуговування читачів-дітей та надання методичної та практичної допомоги бібліотекарям практикуються виїзди на місця.

Бібліотека є організатором регіональних заходів серед дитячих бібліотек області: «Шевченко в моєму серці» (обласний конкурс-презентація на кращий бібліотечний захід, присвячений 200-річчю від дня народження Т. Шевченка); обласний конкурс-презентація на кращий бібліотечний дизайн «Бібліотека розширює простір»; конкурс на кращу рекламну презентацію «Візитна картка бібліотеки».

ОБД координує та методично забезпечує організацію в бібліотеках для дітей області Всеукраїнського тижня дитячого читання, всеукраїнських конкурсів дитячої творчості («Творчі канікули», «Моя мала батьківщина», «Книга пам’яті мого роду», «Дитячі історії про найголовніше»), організує роботу в рамках національних проектів, зокрема, проекту «Україна читає дітям». Є учасником корпоративного проекту «Кращі інтернет-ресурси від Української асоціації працівників бібліотек для дітей», який реалізується за ініціативою НБУ для дітей з 2010 р.

Бібліотека реалізує і власні проекти. Зокрема, проект «Бібліотечний острівець дитинства: бажання, надії, мрії» здобув 3-є місце у Всеукраїнському конкурсі «Бібліотека року 2016», нагороджений дипломом ІІІ ступеня Української бібліотечної асоціації (УБА) та Грамотою Міністерства культури України і УБА. Задум був спрямований на створення в стінах бібліотеки атмосфери безпеки і затишку для кожного відвідувача, забезпечення рівних можливостей для творчого розвитку, самовдосконалення та самовираження. Згідно з цією концепцією у бібліотечному просторі виокремлено зони: дитячу схованку, де відвідувач може усамітнитись з вибраною книжкою, сховатись від ока сторонніх спостерігачів; ігротеку; клуби юних шахістів "Шахова думка" та акторської майстерності. Організовані також художня галерея, музичний салон, літературна вітальня, де щомісяця відкривається  бібліокафе «На Лобановського», де збираються любителі подискутувати на різноманітні теми.

image
Презентацiя виставки в художнiй галереї
image
Зустрiч у музичному салонi
image
Заняття клубу ”Шахова_думка”
image
Засiдання лiтературноi вітальні

У бібліотечній творчій майстерні, в якій дітям допомагають оволодіти різними техніками хенд-мейду: розпису, об’ємної аплікації, оригамі тощо, в межах проекту «Кожному серцю – любов і тепло» проводяться заняття з арт-терапії.

Головною метою історико-краєзнавчого проекту «В єднанні сила й міць держави» є пошук нестандартних форм співпраці бібліотекарів, вчителів, дітей, батьків, громадських організацій, творчих об’єднань, національно-культурних товариств у залученні дітей до читання, розвитку в них бажань та потреби більше читати, мислити, пізнавати історію своєї країни, її культуру та звичаї. Об’єднує три міні-проекти. Перший з них – «Про час, Батьківщину і нас» спрямований на національно-патріотичне виховання дітей та підлітків. В його межах організована постійна історико-патріотична експозиція, що і дала назву проекту, проводяться зустрічі з воїнами АТО і ООС, волонтерами, учасниками Революції гідності, істориками, влаштовуються патріотичні діалоги та ін. заходи. Другий – «Мій рідний Запорізький край – колиска багатьох народів» – результат тісної співпраці бібліотеки з національно-культурними товариствами Запоріжжя і передбачає ознайомлення дітей з історією, традиціями, побутом народів, що населяють Запорізьку область. У форматах «Жива книга» та «Жива бібліотека» проводяться зустрічі з представниками арабського, татарського, польського, єврейського товариств. Третій – «Цікаві люди – наші земляки» дає змогу дітям ближче познайомитись з творчою, науковою, літературною, спортивною елітою Запорізького краю.

 Проект «Острів Читалія, або підкорення власного простору» спрямований на розширення читацької аудиторії, максимальне охоплення увагою дітей з інвалідністю, позбавлених батьківської опіки, з малозабезпечених сімей, з сімей учасників АТО, ООС та вимушених переселенців, сиріт. Проект дає змогу дітям не тільки бути читачами бібліотеки, а й весело і з користю проводити свій вільний час. До уваги дітвори – веселі уроки в школі екстремальних ситуацій; художня студія малечі, яка пропонує дітям цікаві майстер-класи; англомовний клуб для малят.

Бібліотека тісно співпрацює з міжнародними організаціями,  благодійними фондами, соціальними центрами, що опікуються справами дітей. У взаємодії з Міжнародною організацією Save the Children втілено проект зі створення на базі бібліотеки простору, дружнього до дітей (програми «Позитивне батьківство», «HEART»). У партнерстві з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та з місцевим благодійним фондом «Посмішка дитини» бібліотека бере активну участь у проекті «Коло друзів», який з 2015 р. традиційно об’єднує мешканців Запоріжжя та сім’ї внутрішньо переміщених осіб під час проведення великих сімейних свят. Бібліотека – активний учасник щорічних благодійних ярмарків, які організовує соціальний центр «Проміння» в межах благодійної акції «Святий Миколай – дітям-сиротам Запоріжжя».

З 2002 р. у бібліотеці розпочалось упровадження нових інформаційних технологій, з’явились перші комп’ютери; у 2007 р. відбулось  підключення до мережі інтернет. 2009 р. встановлено комп’ютерну програму «УФД-Бібліотека», за допомогою якої здійснюється електронна фіксація користувачів в ЄРК, ведеться та наповнюється електронний каталог, електронна картотека статей, електронні інвентарна книга та Книга сумарного обліку бібліотечного фонду. 2011 р. створено власний сайт ОБД, 2016 р. – відкрито інтернет-центр для користувачів бібліотеки.

У штаті бібліотеки – 26,5 одиниць працівників.

Найбільший внесок у розвиток бібліотеки зробили її директори: М. Гришко (1939–1941), М. Адамович (1944–1949), Г. Рябошапка (1949–1959), Г. Лашук, кавалер ордена Трудового Червоного Прапора (1959–1984), Р. Кирпа (1984–1998), О. Башкатова (1998– 2014), Л. Данилова (очолює заклад з 2014 р.) та провідні фахівці: К. Бойко, Л. Веселова, Л. Дунай, А. Забабура, Н. Красникова, К. Руденко та ін.

Адреса бібліотеки:

69006, м. Запоріжжя, вул. Валерія Лобановського, 14

e-mail: zobd@ukr.net

 www. zobd.zp.ua

https://www.facebook.com/zobd.zp/

 

Зображення

image
Вітальня бабусi Дарини, оповідки для малечi
image
Заняття англомовного клубу ”Балакучi курчата”
image
Зустрiч з ветеранами АТО
image
Зустрiч з українською письменницею Наталiєю Девятко

Джерела

Пономаренко В. Хороший і розумний друг юного читача: [Обл. б-ка «Юний читач»] / В. Пономаренко // Запорізька правда. – 1958. – 5 черв.

Красникова Н. Свято для всіх: [Про роботу дит. та юнац. б-к] / Н. Красникова // Комсомолець Запоріжжя. – 1962. – 1 лип.

Москвина Н. Изучаем читателей повседневно: [Из опыта индивидуального руководства чтением детей в Запорожской ОБД] / Н. Москвина // Библиотекарь. – 1968. – № 7. – С. 32–33.

Кирпа Р. Над розкритою книжкою. З досвіду роботи обласної бібліотеки для дітей «Юний читач» / Р. Кирпа // Комсомолець Запоріжжя. – 1975. – 29 квітня.

Почетная грамота – библиотеке: [ОБД «Юный читатель»] // Библиотекарь. – 1978. – № 2. – С. 58–59.

Бойко К. Тиждень книги: [В ОБД «Юний читач»] / К. Бойко // Запорізька правда. – 1986. – 7 січ.

Веселова Л. Дитячі бібліотеки Запоріжжя у соціокультурному та освітньому просторі: основні тенденції та зміни / Л. Веселова // Історія бібліотечної справи на Запоріжжі : матеріали наук.-практ. конференції. – Запоріжжя, 2002. – С. 38–41.

Башкатова О. Перші кроки назустріч мистецтву: [Про відділ мистецтв в ОБД «Юний читач»] / О. Башкатова // Бібліотечна планета. – 2003. – № 3. – С. 32–38.

Веселова Л. Їх імена увійшли в історію бібліотеки: [Історія ОБД «Юний читач»]  / Л. Веселова // Світ дитячих бібліотек. – 2004. – № 4. – С. 12–15.

Веселова Л. Читання дітей – нове мислення і перспективи / Л. Веселова // Світ дитячих бібліотек. – 2007. – № 3. – С. 15–16.

Московцева В. Дорослі розповідали дітям про свої улюблені книжки: [В ОБД «Юний читач» пройшов тиждень європейських дитячих читань] / В. Московцева // Запорізька правда. – 2015. – 23 квіт.

Веселова Л. «Юний читач»у координатах часу : до 80-річчя від дня заснування КЗ Запорізька обласна біблотека для дітей «Юний читач» Запорізької обласної ради / Л. Веселова // Бібліотека у форматі Д. – 2019. – № 2. – С. 32–34.

Веселова Людмила Григорівна
Статтю створено : 17.10.2018
Останній раз редаговано : 08.08.2023