Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 16
За місяць : 1241
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Книга (Відень)
Книга (Відень)

 

«Книга» (Відень) – часопис книгознавчого характеру, перший за часом виходу серед аналогічних, що видавалися українською еміграцією. Мав підзаголовок: Неперіодичний бібліографічний орган «Об’єднання українських видавців», однак за своїм змістом охоплював також і бібліологічні (книгознавчі) питання. Редактор – професор Д. Антонович. Ухвалою засідання Ради Об’єднання, що відбулося 21 березня 1921 р., видання планувалось як періодичний бібліографічний збірник, а вихід його першого числа – до кінця березня. Однак перше і єдине число «К.» через фінансову скруту вийшло друком у грудні 1921 р. у Відні (хоча як місце видання зазначено і Київ), обсягом 80 сторінок і нині є бібліографічним раритетом. Вміщено статті «Українські стародруки» М. Грушевського, «Бібліографічні мандрування» І. Борщака, «Дещо про шкільні видання» С. Черкасенка, «Українська справа в італійській пресі» В. Шебедіва. У розділі «Літопис української публікації за 1918 рік» подано бібліографічний список, укладений І. Калиновичем. Цей список є першою спробою реєстрації українських видань за 1918 р.

У рубриках «Видавничі товариства», «Літературне життя», підрубриках «Хроніка», «Український бібліографічний гурток у Відні»  подано різноманітну інформацію про бібліографічну, видавничу, культурницьку діяльності української еміграції, видання з україніки в країнах Європи, близько 20 рецензій  та ін.

 

Джерела

 

Биковський Л. Українська бібліографія на еміграції // Українське книгознавство : Зб.  – Подєбради, 1922. – Ч. 1;

Федотова О. До історії виходу українського емігрантського журналу «Книга» (Австрія, 1921 р.) // Вісн. Книжк. палати. – 1996. – № 3. – С.23-25;

Юркевич О. З видавничої діяльності Юрія Тищенка // Записки  Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника : Зб. наук. пр. – Львів, 2011. – Вип. 3.

 

 

Зворський Сергій Леонідович
Статтю створено : 23.06.2014
Останній раз редаговано : 11.02.2015