Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 5
За місяць : 771
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Кобзаренко Анастасія Степанівна
Рубрики : Персоналії
Кобзаренко Анастасія Степанівна

 imageКобзаренко (Нестеренко) Анастасія Степанівна  [н. 08.05.1934 р., с. Рейзерово, Лубенського р-ну Полтавської обл.] –  організатор бібліотечної справи України,  Герой України, заслужений працівник культури України, кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня, президент Української асоціації працівників бібліотек для дітей (1999-2013), генеральний директор Національної бібліотеки України для дітей (1967-2013 рр.).

Народилась в родині робітників. У 1950 р. після закінчення Дніпропетровського технікуму культосвітньої роботи розпочала трудову діяльність інструктором Лихнівського районного відділу культури Дніпропетровської обл. З 1955 по 1958 рр. – бібліотекар Криворізької міської бібліотеки № 4. Закінчує заочне відділення Харківського державного інституту культури, займає посаду завідуючої бібліотеки Будинку офіцерів у м. Каунасі, виходить заміж.  Згодом сім’я переїжджає до Києва. У 1960-1966 рр. працює інспектором відділу бібліотек з питань функціонування та розвитку бібліотек для дітей Міністерства культури УРСР, де вивчає систему бібліотечного обслуговування дитячого населення України. У цей час посилюється увага з боку держави до проблем дитячого читання, піднімається питання про створення в Україні Державної республіканської бібліотеки для дітей як науково-методичного центру з надання методичної та практичної допомоги бібліотекам, що обслуговують дітей.  

У 1966 р. Наказом Міністерства культури УРСР призначається директором новоствореної Державної республіканської бібліотеки для дітей. Стала ініціатором будівництва (1976-1978) нового приміщення для бібліотеки. Наполегливо та цілеспрямовано вирішувала питання фінансування проекту та організації будівництва, приймала участь в підготовці проекту бібліотеки як консультант та знавець специфіки  бібліотечного обслуговування дітей. Домоглась залучення до спорудження та внутрішнього оригінального оформлення бібліотеки кращих архітекторів та народних майстрів. Приклала чималих зусиль, аби в художньому оформленні інтер'єрів були використані найкращі оздоблювальні матеріали, які завозились як з України, так і з інших республік.

У доробку директора Кобзаренко – вивчення та впровадження досвіду дитячих бібліотек інших країн, виступи на науково-практичних і науково-теоретичних конференціях та семінарах з питань бібліотечної справи,  участь в міжнародних бібліотечних форумах; співпраця з посольством Швеції, Шведським Інститутом (Swedish Institute), Гете–Інститутом (Goethe-Institut) у Києві, культурними центрами зарубіжних країн (Франції, Німеччини, Швеції, Росії, Грузії та ін.). Вона виступає головним ініціатором та організатором виїзних проблемних навчань, міжнародних і всеукраїнських конкурсів для дітей. За її безпосередньої участі започатковуються щорічний Всеукраїнський тиждень дитячого читання (з 1993), Всеукраїнський конкурс «Найкращий читач року» (з 2005), запускається національний проект «Україна читає дітям» (2010).

У 2000 р. очолює Українську асоціацію працівників бібліотек для дітей, всеукраїнську громадську організацію, мета якої – удосконалення інформаційного і бібліотечно-бібліографічного забезпечення дітей. З 2002 р. є головним редактором першого фахового науково-методичного журналу «Світ дитячих бібліотек». Під її керівництвом видано історію ДБУ для дітей «Державній бібліотеці України для дітей 30 років» (1997). Є відповідальним редактором довідників «Бібліотеки України для дітей» (2008) та «Дитячі бібліотекарі України. Сто кращих» (2012). Кобзаренко А. С. – автор понад 100 статей з питань бібліотечної справи.

Має нагороди та почесні звання – медалі «За доблестный труд», «За трудовое отличие» (1970, 1971), бронзову та срібну «ВДНГ СРСР» (1980, 1981), медаль Н. К. Крупської (1986), звання «Заслужений працівник культури УРСР» (1979), Почесну грамоту Президії Верховної ради УРСР (1984), Почесну відзнаку МКУ «За досягнення в розвитку культури і мистецтв» (2002), нагороду «Жінка року» у номінації «Жінка — діяч культури» (2011). Є кавалером ордена княгині Ольги ІІІ ступеня (1998). У 2009 р. за багаторічну самовіддану працю у вихованні молоді на засадах духовності, гуманізму і високої моралі присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.

 

Джерела

Анастасія Степанівна Кобзаренко та справа її життя : Біобібліографічний нарис / Державна бібліотека України для дітей; Уклад. Н. О. Гажаман. Київ, 2003. 48 с. 

Быть лидером. Украина / специальный проект всеукраинского общественно–делового журнала "Быть лидером". Днепропетровск : МЕДИА–ЛИК, 2013. С. 8-9.

В України жіноче обличчя. Вип. 1 / авт. ідеї та авт.-упоряд. О. Шахівський. Київ : Видавничий центр «Гіперіон», 2011. С. 124-125.

В України жіноче обличчя. Вип. 2 / авт. ідеї та авт.-упоряд. О. Шахівський. Київ : Видавничий центр "Гіперіон", 2012. — С. 4, 178-179.

Дитячі бібліотекарі України. Сто кращих / Державний заклад «Національна бібліотека України для дітей» ; редкол. А. С. Кобзаренко (відп. ред.) [та ін.]. Київ : [б. в.], 2012. 208 с. 

Жінки України : біогр. енцикл. слов. / Спілка жінок України; Інститут гуманітарних досліджень; уклад. Л. Андріенко та ін. — Київ : Фенікс, 2001. — С. 192-193.

Почесні імена України. Еліта держави : довід.–біогр. вид. Т. 2 / авт.–упоряд. Я. Білейчук ; авт. іст. нарисів В. Томазов. Київ : Логос Україна, 2013. — С. 56.

Галета Олена Валеріївна
Статтю створено : 25.02.2015
Останній раз редаговано : 27.10.2016