Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 30
За місяць : 796
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка
Рубрики : Бібліотеки
Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка

 

 

image

Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т. Г. Шевченка (ОБД ім. Т. Г. Шевченка; до 14.07.2015 р. – ОБД ім. А. П. Гайдара)комунальний спеціалізований бібліотечний заклад, інформаційний, культурно-просвітницький та дозвіллєвий центр для дітей. Є обласним методичним центром для дитячих бібліотек регіону. з питань надання бібліотечно-інформаційних послуг дітям і організаторам дитячого читання.

З 1958 року по липень 2015 р. бібліотека носила ім’я дитячого письменника А. П. Гайдара. 14 липня 2015 року сесією Кіровоградської обласної ради було прийнято рішення про зміну найменування обласної бібліотеки для дітей ім. А. П. Гайдара та присвоєння бібліотеці імені Тараса Григоровича Шевченка.

Точні дані про рік заснування Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей не збереглися. Відомо, що на початку 20-х років ХХ ст. в Єлисаветграді (нині –Кіровоград) було відкрито міську дитячу бібліотеку. Витяг з «Архивной справки» свідчить: «…по документам установлено, что детская библиотека была в г. Елисаветграде в 1921 г.». У місцевій газеті «Известия» за січень 1922 р. повідомляється, що в місті «укомплектована книгами вновь открытая библиотека для детей и юношества»…; з документів  стосовно бібліотечної роботи  Єлисаветградського округу за 1926–1927 рр. відомо, що на початку 1926 р. «при Центральной библиотеке г. Елисаветграда было организовано детское отделение (оно же именуется детской библиотекой), работа которого прослеживается и в 30-е годы».

В 1939 р. у результаті адміністративно-територіальних змін в Україні, було утворено Кіровоградську область. У цей же період створюється і обласна бібліотека для дітей. У 40-х роках вона перебувала під одним дахом з Палацом піонерів у будівлі колишнього театру «Ілюзія», що знаходився по вулиці Дворцовій, 3. Бібліотека мала чотири відділи: абонемент, читальна зала, відділ обробки книжкових фондів та методичний. У кожному з них працювало по одному бібліотекарю.

В період німецько-фашистської окупації бібліотека була закрита, і відновила вона свою діяльність у Палаці піонерів у жовтні 1945 р. за рішенням Кіровоградського облвиконкому від 3 жовтня 1945 р. № 1331. У 1946 р. фонд бібліотеки налічував понад п’ять тисяч примірників, читачами бібліотеки були майже тисяча юних кіровоградців, а штат складався з шести працівників.

На початку 1950-х років фонд становив вже понад 36 тис. примірників книг. Окрім книг, бібліотека отримувала дитячі журнали і газети. Порівняно з 1946 р. майже в чотири рази зросла кількість читачів – до 4 тис. осіб, яким видавалося понад 83 тис. книг. Очолювала бібліотеку директор Ю. П. Молодчик.

У цей час створюються нові відділи, оновлюється бібліотечний штат. У 1952 р. директором бібліотеки призначено Валентину Панасівну Шипілову, яка доклала багато зусиль для будівництва нового приміщення бібліотеки, розрахованого на зберігання 150–200 тис. книг, яке тривало протягом 1956–1958 рр. за проектом технічного бюро Кіровоградського обласного відділу архітектури (автор В. О. Сикорський).  Її будівництво було подарунком дітям Кіровоградщини від молоді області. Споруда є пам’яткою архітектури і знаходиться під охороною держави.

Розташування відділів і фондів у просторих і світлих залах бібліотеки з корисною площею понад 1535 м2 сприяло значному зростанню основних показників її діяльності. Наприкінці 1950-х років кількість читачів збільшилася до 5,7 тис., книговидача становила майже 130 тис. примірників. Штат бібліотеки становив 16 працівників. Були введені нові бібліотечні посади: завідувач методичного кабінету і два методиста.

На 01.01.2015 року структура Бібліотеки складається з адміністрації та відділів: комплектування та обробки документів; зберігання, гігієни та реставрації документів; інформаційно-бібліографічних послуг та краєзнавства; дитячого та сімейного читання; підліткового читання та інформаційно-консультативних послуг користувачам; естетичного спрямування та організації змістовного дозвілля користувачів; комп’ютерних технологій та забезпечення Інтернет-доступу користувачам; розвитку дитячих бібліотек і маркетингу; служби матеріально-технічного забезпечення та господарського обслуговування.

image
Нові надходження у відділі дитячого та сімейного читання

image
Відділ підліткового читання та інформаційно-консультативних послуг користувачам

image
У відділі естетичного спрямування та організації змістовного дозвілля користувачів

image
Інтернет-зал

Фонд бібліотеки універсальний, включає дитячу, художню, довідкову та навчальну літературу, видання з історії і права, педагогіки і психології, сімейного виховання, етики та естетики, різних видів мистецтва, народознавства, краєзнавства. На 01.01.2015 р. нараховував 170,2 тис. примірників документів, серед яких: 153,3 тис. примірників книг, 10,2 тис. періодичних та 6,1 тис. нотних видань, понад 600 одиниць аудіо-, відео- та електронної продукції. Щороку бібліотека закуповує 3–4 тис. нових видань та передплачує 160–170 назв газет і журналів.

Поруч із традиційними картковими каталогами з 2003 р. за програмним забезпеченням САБ «ІРБІС» здійснюється створення електронного каталогу ОДБ, до якого заносяться всі нові надходження документів. На 01.01.2015 р. база даних періодичних видань вміщує 88,9 тис. записів, з них краєзнавчої тематики – 55 тис. записів. База даних книг налічує понад 16,1 тис. бібліографічних записів, поповнюються електронні бази іноземної літератури, нот та відеодокументів. З 2010 р. ведеться ретроспективна конверсія карткового каталогу: повністю – видань з 1992 р., частково – найбільш цінної та популярної літератури для дітей попередніх років видання. На бібліотечному веб-сайті представлено повнотекстові бази «Методичні поради» та «Благословен мій край Кіровоградський», які систематично поповнюються новинками методичної, бібліографічної та краєзнавчої продукції бібліотеки.

Бібліотека відома своїми творчими здобутками, інноваційними підходами до обслуговування юних користувачів. Щороку ОБД обслуговує більше 12 тис. користувачів (за ЄРК – 9,0 тис.), яким видається понад 220 тис. примірників книг, періодичних видань, документів на різних носіях інформації. Відвідування на 01.01.2015 р. становлять 108,2 тис., з них 12,0 тис. – відвідування веб-сайту. Для різних вікових категорій дітей кожного року проводиться 250–300 культурно-просвітницьких заходів. Діти мають можливість, як індивідуально, так і групами, відвідувати читальні зали (3), задовольняти свої культурні потреби під час особистісного спілкування та участі в різноманітних заходах, у тому числі з елементами гри, театралізації, з використанням мультимедійних технологій. У бібліотеці працюють клуби та об’єднання за інтересами, а саме: «Безпека для малюків», «В гостях у казки», бібліотечна міні-школа «Вулик», клуб любителів мистецтва оригамі «Робимо світ об’ємним», творча майстерня «Талановиті пальчики»,  бібліотечна студія «АРТ – СВІТ», підлітковий клуб «Уроки Мері Поппінс», клуб літнього читання за програмою «Бібліотечне літо для веселих, кмітливих і невгамовних». Поводяться творчі майстер-класи, організовуються виставки та експозиції в рамках проектів «Веселкова галерея запрошує друзів», «Вернісаж талантів», «Мала галерея обласного художнього музею». Залученню дітей до систематичного читання, формуванню їх творчої активності сприяє участь бібліотеки в заходах Всеукраїнського значення, таких як: Тиждень дитячого читання, конкурси «Найкращий читач» та «Книгоманія», Національний проект «Україна читає дітям».

image
Художня виставка в Малій галереї обласного художнього музею

image
У Малій галереї художнього обласного музею

image
Учасники конкурсу дитячого читання «Книгоманія»

image
«Казка з татом». День родинного читання під час Всеукраїнського тижня дитячого читання

У весняно-літній та ранній осінній періоди бібліотека проводить широкомасштабні заходи за межами закладу – на бібліотечному майданчику. Популярністю у дітей та їхніх батьків користуються театралізовані культурно-розважальні програми: «День перший літа – свято дітвори», до відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання, Дня сім’ї, Міжнародного дня захисту дітей, Всеукраїнського дня бібліотек. На заходах відбуваються зустрічі з літературними та казковими героями, клоунами, творчі конкурси, літературні ігри, різноманітні змагання та майстер-класи.

Новою формою роботи є бібліотечні флешмоби («Моя бібліотека», «Зростаємо з книжкою», «Книга мого дитинства»), головна мета яких – у наочній формі переконати всіх, що обласна бібліотека для дітей – саме та територія, де дітям затишно та комфортно, де вони почувають себе господарями, де поруч з книгами та читанням уживаються ігри, пісні, танці, змістовні розваги.

Бібліотека активно співпрацює з громадськими  організаціями міста і області, такими, як: Інститут соціальної адаптації, «Сімейний Монтессорі клуб», Центр «Ладушки»», Народна академія творчості, Центр розвитку людини та сім’ї «Сонячний зайчик»»,  спільно з якими реалізує низку творчих та культурно-освітніх проектів.

У 2013–2014 роках організовано активну участь бібліотек області у Всеукраїнському віртуальному фотоконкурсі «map-Ukraine Шевченкіана», присвяченому 200-річному ювілею Т. Г. Шевченка.

ОБД як методичним центром для дитячих бібліотек регіону здійснюється систематичний аналіз та моніторинг їхньої діяльності, проводяться соціологічні дослідження, надається консультативно-практична допомога під час виїздів, проводяться заходи з підвищення кваліфікації бібліотечних кадрів (семінари-практикуми, майстер-класи, творчі лабораторії, Дні керівника, виїзні заняття обласної школи бібліотечного консалтингу «Професійний тандем» та літнього курсу бібліотечної інноватики для сільських бібліотекарів). Бібліотека видає методичні рекомендації, дайджести, бібліографічні посібники, іншу інформаційну продукцію, зокрема: діаграмно-аналітичний огляд «Бібліотеки для дітей Кіровоградщини у ХХІ столітті: традиції, зміни, оновлення», щорічні дайджести «Організація обслуговування користувачів дитячих бібліотек Кіровоградщини», збірки «Портрети найкращих читачів Кіровоградщини. Переможці обласних конкурсів «Найкращий читач України» 2005–2011 років, щорічний Календар знаменних і пам’ятних дат Кіровоградщини, серію біобібліографічних покажчиків про видатних митців та відомих особистостей краю, серію пам’яток і закладок. У 2012 р. видано книгу «Новий погляд на знайому бібліотеку» (автори – О. В. Ліпей, Л. С. Босюк, Н. І. Расторгуєва) про історію та сучасні сторінки життя Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. А. П. Гайдара (нині – ім. Т. Г. Шевченка). Матеріал книги подано в хронологічному порядку, з короткими нарисами про фахівців, які працювали у бібліотеці більше 10 років, спогадами колишніх працівників та копіями архівних документів. Видання проілюстровано більше ніж 300 фотографіями різних часів.

image
Заходи на бібліомайданчику

image
Флешмоб «Моя бібліотека»

image
Міжнародний день захисту дітей

image
Видання про історію та сучасні сторінки життя бібліотеки

Корпоративна міжбібліотечна співпраця знайшла своє втілення в проектах ОБД ім. Т. Г. Шевченка з іншими бібліотеками. Бібліотека бере участь у проекті створення єдиного зведеного краєзнавчого регіонального кооперативного каталогу бібліотек області (КРКК) з 2007 р. та в спільних проектах з Національною бібліотекою України для дітей:  зі створення рекомендованої вебліографії «Кращі Інтернет-ресурси від Української асоціації працівників бібліотек для дітей» з 2010 р., з підготовки та представлення матеріалів на Всеукраїнському електронному ресурсі «Ключ» (Краща література юним читачам) з 2014 р.

У 2013 р., представивши проект «Сучасна бібліотека – сучасні послуги», бібліотека перемогла в конкурсі проектів від програми «Бібліоміст» «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету ІV», що значно сприяло удосконаленню бібліотечно-інформаційного сервісу для користувачів. На сьогодні у відділі комп’ютерних технологій та забезпечення Інтернет-доступу функціонує сучасна Інтернет-зала з безкоштовним доступом до електронних ресурсів. Фахівцями відділу в рамках реалізації проекту проводяться тренінги, практичні заняття з інформаційної культури та комп’ютерної грамотності для дітей різних вікових категорій. У цьому відділі, а також у відділі підліткового читання та інформаційно-консультативних послуг користувачам діє Wі-Fі зона.

Створення, поповнення, постійне оновлення контенту бібліотечного веб-сайту та ведення блогів: «Бібліотечна міні-школа «Вулик» відділу дитячого та сімейного читання,  «Бібліотечна студія «АРТ-СВІТ» відділу естетичного спрямування та організації змістовного дозвілля користувачів, «Biblioport» відділу підліткового читання та інформаційно-консультативних послуг користувачам сприяло широкому представленню бібліотеки в Інтернет-просторі.

Досягнення закладу відзначені департаментом культури, туризму та культурної спадщини Кіровоградської обласної державної адміністрації, Національною бібліотекою України для дітей, подякою Міністерства культури України за вагомий внесок у розвиток бібліотечної сфери, підготовку та проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції директорів обласних бібліотек для дітей «Дитячі бібліотеки як культурно-інформаційні центри у процесі формування особистості дитини» (2012).

Бібліотека є офіційним партнером Української бібліотечної асоціації, членом Української асоціації працівників бібліотек для дітей.

Кількість бібліотечних працівників налічує 29 осіб. Вагомий внесок у розвиток бібліотеки зробили її директори: В. П. Шипілова (1952–1976), Л. І. Демещенко (1976–1983), С. П. Михальова (1983–1999), Т. С. Манжула (з 2000).

Адреса бібліотеки: 25006 Україна, м. Кіровоград, вул. Шевченка, 5

E-mail: odbgаydar@i.ua , metodgaydar@i.ua

http://www.librarychl.kr.ua

Джерела

Про розміщення будівництва дитячої бібліотеки на 150-200 тисяч книг: рішення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради депутатів трудящих від 21.11.1955 р., № 469;

Про затвердження акту Державного приймання споруди Обласної дитячої бібліотеки : архівна копія : рішення виконавчого комітету Кіровоградської міської ради депутатів трудящих від 7.05.1959 р., № 350;

Бібліотеки Української РСР : довідник. – Харків : Ред.-видав. відділ Книжкової палати УРСР, 1969. – С 83;

Архивная справка : [История Кировоградской областной библиотеки для детей им. А. Гайдара. Ответ Кировоградского областного государственного архива]. Кировоград, 1979. – 23 января. – № 19;

Отян А. В. Военное детство одного мальчика / А. В. Отян. – Франкфурт на Майне, 2006. – С. 220–223;

Облікова картка об’єкта культурної спадщини Обласна бібліотека для дітей ім. А. П. Гайдара : розпорядження Представника Президента України в Кіровоградській області від 26.01.1993 р., № 15, затверджена розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 28.12.2004 р., № 792-р. – Кіровоград, 2008. – 14 с.;

Ліпей О. В. Новий погляд на знайому бібліотеку. Історія та сучасність Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. А. П. Гайдара / О. В. Ліпей, Л. С. Босюк, Н. І. Расторгуєва. – Кіровоград : КП «Поліграфія», 2011. – 292 с.

Ліпей Олена Вікторівна
Статтю створено : 11.09.2015
Останній раз редаговано : 12.11.2019