Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 39
За місяць : 1264
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва
Рубрики : Бібліотеки
Миколаївська обласна бібліотека для юнацтва

imageМиколаївська обласна бібліотека для юнацтва (МОБЮ) заснована в 1977 р. відповідно до рішення виконкому Миколаївської обласної Ради народних депутатів. Розташовувалася в приміщенні Обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гмирьова, книги та періодичні видання з обмінно-резервного фонду якої і стали основою бібліотечного фонду МОБЮ. Перший директор — Надія Федорівна Новохрещених; колектив співробітників становив 3 штатні одиниці. Окреме приміщення, невеликий особняк ХІХ століття  за адресою вул. Велика Морська, 92, загальною площею 472 м2 бібліотека отримала в 1984 р. 5 травня 1985 року, напередодні 40-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, бібліотеку було відкрито для читачів.

МОБЮ має статус обласної спеціалізованої. У структурі бібліотеки – відділи: обслуговування; краєзнавства і мистецтв; інформаційних технологій та електронних ресурсів; реклами та соціокультурної діяльності; комплектування фондів, каталогізації документів та бібліографії; автоматизації; науково-методичний.

Фонд МОБЮ – універсальний; налічує 76,2 тис. примірників книг, нот, образотворчих і періодичних видань, аудіовізуальних матеріалів та електронних документів, у т. ч. аудіокниги, електронні книги PocketBook. З 2004 р. всі нові надходження вносяться до Електронного каталогу в АІПС «УФД/Бібліотека». Каталоги і картотеки (алфавітний, систематичний; статей, нот, грамзаписів, серій, назв художніх творів) з 2010 р. законсервовано (крім облікового каталогу) і розпочато ретроконверсію і рекаталогізацію бібліотечного фонду (переведення з карткового формату в електронний) з одночасним штрих-кодуванням документів. У 2013 р. вперше проведено інвентаризацію фондів двох відділів в автоматизованому режимі за допомогою сканера-зчитувача штрих-кодів. З 2010 р. розпочато ведення електронної повнотекстової бази даних «Краєзнавство». Відскановані копії статей із місцевих періодичних видань прив'язуються до відповідних записів в Електронному каталозі. На 01.01.2015 р. ЕК бібліотеки налічує 115,2 тис. записів. Бібліотека є учасником Корпоративного каталогу методичного об'єднання вузівських бібліотек м. Миколаєва; Зведеного електронного каталогу «Ресурси бібліотек м. Миколаєва».

Інформаційними ресурсами бібліотеки користується понад 11 тис. користувачів (75% з яких – юнаки). Ведеться електронна база даних «Читач». Щорічно видається 208 тис. документів. Форми бібліотечно-бібліографічного обслуговування: абонемент, читальний зал, сімейна кафедра, МБА, книгоношення, електронне доставляння документів, віртуальна бібліографічна довідка, вибіркове розповсюдження інформації. Реалізуються комплексні і цільові бібліотечні програми підтримки обдарованої молоді, морально-духовного виховання, просування родинних цінностей, соціальної адаптації незахищених верств населення, популяризації української літератури, краєзнавчих знань, формування інформаційної культури. Впроваджуються нові форми роботи – тренінги з толерантності «Жива бібліотека», працевлаштування, заняття з казкотерапії, релакс-читання, бібліоквести. Щороку проводяться понад 200 масових заходів, які відвідує 7,5 тис. осіб.

Перший комп'ютер у бібліотеці з'явився у 2000 р. На 01.01.2015 нараховується 33 комп'ютери, на яких встановлено операційні системи Windows Vista, Windows-7 і Linux, об'єднані в локальну мережу. З 2004 р. бібліотечні комп'ютери підключено до Інтернету. У 2008 р. відкрито Інтернет-центр для користувачів на 3 автоматизовані робочі місця. На його базі у 2014 р. створено відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів на 10 робочих місць. З 2011 р. у всіх відділах бібліотеки діє Wi-Fi-зона. Офіційний сайт бібліотеки, створений у 2005 р. та з часом модернізований і оновлений у 2012 р., став дистанційним інформаційним центром та віртуальним діалоговим майданчиком, де доступні фото- і відео-звіти заходів, онлайн фотоконкурси і вікторини, 3D-екскурсія бібліотекою, веб-уроки і бук-трейлери тощо.

МОБЮ є методичним центром для бібліотек області з організації бібліотечно-бібліографічного обслуговування юнацтва та молоді. Організовує і проводить обласні семінари для співробітників публічних, церковнопарафіяльних та системи профтехосвіти бібліотек; конкурси професійної майстерності; соціологічні дослідження. Спільно з обласним центром підвищення кваліфікації працівників культури організовано курси «Методика застосування мультимедійних технологій в роботі закладів культури і мистецтв» та дистанційного навчання «Організація бібліотечного обслуговування: сучасні умови та комунікативні можливості». Впроваджуються корпоративні проекти обласної та районних бібліотек, спрямовані на залучення молоді Миколаївщини до читання: щорічні виїзні фестивалі молодіжної книги, інформаційні сесії «Бібліотека пропонує молоді», тематичні інформаційні марафони, обласні молодіжні акції, цикли інтернет-конференцій з письменниками, представниками різних професій, викладачами середніх професійних та вищих навчальних закладів, інтелектуальні онлайн-ігри.

Бібліотека розробляє і видає методичні, інформаційні, рекламні бібліотечні посібники та бібліографічні покажчики: інформаційний бюлетень «Бібліо+» (з 2008), методичні рекомендації «Читаємо разом!» (з 2009), краєзнавчий біобібліографічний нарис «Творча Миколаївщина» (з 2009). У 2009 р. за методичні рекомендації «Формування екологічної культури юнацтва» бібліотека отримала Диплом переможця в номінації «Краще методичне видання з питань екологічного виховання» Регіонального конкурсу публічних бібліотек Півдня України. У своїй видавничій діяльності бібліотека співпрацює з видавництвом Ірини Гудим, в якому у 2010 р. надруковано збірку етнографічних матеріалів «Легенди рідного краю» за результатами ініційованого МОБЮ трирічного обласного молодіжного конкурсу; у 2011 р. спільно з Миколаївським державним університетом ім. В. А. Сухомлинського видано краєзнавчий нарис з бібліотечним уроком-екскурсією «Степная Троя Николаевщины» про археологічну пам'ятку «Дикий Сад».

Бібліотека є активним учасником всеукраїнських та регіональних проектів. На XIV Міжнародній Конференції «Крим 2007» здобуто сертифікат у номінації «Найефективніший соціальний проект». У 2013 р. бібліотека стала переможцем IV раунду конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг за допомогою вільного доступу до Інтернету» Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX у рамках Програми «Бібліоміст».

За організаційну підтримку та вагомий внесок у проведення загальноміських благодійних акцій бібліотека неодноразово отримувала подяки: від Комісії «Спорт та навколишнє середовище» Національного Олімпійського Комітету України за підтримку розвитку олімпійського руху; Диплом ІІ-го обласного фестивалю Медіа Мистецтв «Young M Media» в номінації «За розвиток медіа культури серед молоді».

Чисельність персоналу бібліотеки – 37,5 штатних одиниць, з яких 27 – бібліотечні працівники, більшість із яких мають повну вищу освіту. З 2009 р. до штату введено посаду провідного інженера-програміста. Співробітники бібліотеки неодноразово визнавалися кращими працівниками області в галузі культури, серед них: бібліотекар В. І. Марущак, завідувач відділу краєзнавства і мистецтв Л. І. Савельєва, директор бібліотеки Н. В. Ткаченко, яка є членом Консультативної ради при Миколаївській ОДА з питань відбору творів місцевих авторів, що видаються за кошти обласного бюджету; Експертної групи конкурсу «Краща миколаївська книга» в номінаціях «Краще учбове видання і підручники», «Краще видання для дітей та юнацтва».

Адреса бібліотеки: 54001, м. Миколаїв, вул. Велика Морська, 92.

e-mail: mk.unbib@yandex.ua

http://unbib.mk.ua

 

Зображення

image
Хол

image
Відділ обслуговування

image
Відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів

image
Відділ краєзнавства та мистецтв

image
Міжнародний день рідної мови

Ткаченко Наталія Вікторівна
Статтю створено : 23.03.2015
Останній раз редаговано : 31.01.2019