Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 20
За місяць : 786
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Наукова бібліотека Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара
Рубрики : Бібліотеки
Наукова бібліотека Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара

image

Наукова бібліотека Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара – навчальний, науковий, інформаційний та культурно-просвітницький структурний підрозділ вишу, обласний методичний центр для бібліотек закладів вищої освіти (ЗВО) Дніпропетровської області.

Заснована у 1918 р. як бібліотека Катеринославського університету. Назва книгозбірні змінювалась відповідно до змін назв міста і університету. Статус наукової бібліотеки набула у 1988 р. Основу книгозбірні склали фонди навчальних закладів Катеринослава; найбільш цінною колекцією стали фонди Першої  Катеринославської класичної чоловічої гімназії, однієї з найстаріших в Російській імперії (відкрита у 1793 р.). Завдяки цьому зібранню НБ ДНУ має найбільший у Дніпрі фонд стародруків російською та іноземними мовами. У 1920-х роках фонди істотно поповнились за рахунок надходжень із книгозбірень колишніх вищих жіночих курсів, гімназій, різних товариств та приватних осіб, що обумовило право бібліотеці називатись фундаментальною. Надалі комплектування фонду велось за напрямами освітнього та наукового процесів в університеті. 1930 р. у фонді налічувалось близько 70 тис. пр. видань, за передплатою надходило 80 вітчизняних та 42 іноземних журналів. З 1940 р. бібліотека отримувала обов’язковий примірник книжок за профілем університету з Центрального колектору наукових бібліотек (м. Москва). Перед Другою світовою війною у її фондах налічувалось вже 216 тис. книжок. Під час тимчасової окупації бібліотеку було розграбовано, частину фонду знищено за розпорядженням Оперативного штабу Розенберга. Вціліло близько 90 тис. пр. Відновилась робота бібліотеки у кінці 1943 р., у перші тижні після звільнення міста від окупантів.

Першим приміщенням бібліотеки стала будівля Аудиторії народних читань на вул. Плеханова (нині Князя Володимира Великого), 42. Цю споруду міська дума передала новоствореному університетові, виділивши 50 тис. крб. на її облаштування; ще 25 тис. крб. зібрано Англійським клубом на комплектування бібліотечного фонду. У 1920-30-х рр. бібліотека розміщувалась у навчальному корпусі університету, приміщенні Першого реального училища на Катерининському просп. (нині – просп. Д. Яворницького, 36). У повоєнні роки книгозбірня працювала за адресою: вул. Шевченка, 59, у колишньому будинку дворянського роду Мізків. У 1974 р. бібліотека знову перемістилася до університетського корпусу на просп. К. Маркса (Д. Яворницького), 36, у якому вона функціонувала до 1989 р.

Станом на 01.01.2018 р. у багатогалузевому фонді НБ ДНУ налічувалось 2 млн. 155 тис. од. зберігання, у т. ч. 1477 тис. наукових видань, 495 тис. навчально-методичних, 165 тис. літературно-художніх, 409 тис. од. періодичних видань (від 1945 р.). Зберігаються дисертації, захищені в ДНУ (3500 пр.). В обмінному фонді – майже 65 тис. од. (книжок і журналів). Фонд іноземної літератури (18 мовами) налічує 123 тис. пр. Фонд рідкісних і цінних видань, виокремлений у 1992 р. в окремий підрозділ після облаштування нового приміщення НБ, налічує 33 863 од. і містить, зокрема, рідкісні видання з історії, філософії, краєзнавства, художні твори, прижиттєві видання творів М. Ломоносова, О. Сумарокова, П.-С. Паласса, Ж.-Л. Монтеск’є, Дж. Локка, Ж.-Л. Бюффона, Л. Писаржевського, Д. Яворницького та ін. Колекція стародруків відображена в анотованому «Каталоге старопечатных книг» (автор – Є. Самінський), що вийшов у п’яти випусках у 2003–2011 рр. і вміщує відомості про 595 видань російською мовою, 347 – німецькою, 270 – французькою та 194 – латиною.

У 1990-ті роки НБ ДНУ отримала декілька грантів міжнародних фондів «Відродження» (у т.  ч. у рамках міжнародного мегапроекту «Пушкінська бібліотека» до 200-річчя від дня народження поета, що передбачав видання і розповсюдження по бібліотеках актуальної літератури з економіки, політології, права, психології, філософії, літературознавства, культурології, довідників тощо) та «Євразія», що дало змогу поповнити фонд новітньою науковою та художньою літературою, придбати енциклопедії та словники, альбоми образотворчого мистецтва. Від Британської Ради в Україні у 1999 р. отримано англомовне видання (250 томів) серії класичної художньої літератури «Library millenium», від громади «Віри Бахаї» – енциклопедичне видання «Britannica» в 46 т. У 1994 р. Федеральний уряд Німеччини надав спонсорську допомогу в сумі 300 тис. дойчмарок на поповнення бібліотеки науковими виданнями з різних галузей знань. На ці кошти придбано 860 пр. цінних видань, у т. ч. Beilstein Handbook of Organic Chemistry (144 т.), Oxford Advanced Learner´s Dictionary, Larousse Dictionary Francais, Le Petit Robert та ін.

Підтримується документообмін з бібліотеками інших ЗВО України. За угодами про співпрацю з Академічною бібліотекою Латвійського університету та з видавництвами польських навчальних закладів створені значні книжкові колекції латвійською та польською мовами. Завдяки спонсорській допомозі НБ ДНУ додатково щорічно отримує 1–3 тис. пр. книжок і журналів. Благодійні надходження та дарунки від користувачів, випускників університету, окремих видавництв, у т. ч. зарубіжних – з Великої Британії, Канади, Японії, США є вагомим джерелом поповнення бібліотечного фонду.

Довідково-бібліографічний апарат складається з генерального абеткового, читацьких абеткового та систематичного каталогів, електронного каталогу на літературу з 1992 р. В електронних базах даних станом на початок 2018 р. – 334 300 записів, у т. ч. майже 4 тис. од. повнотекстових електронних документів, доступних користувачам. НБ забезпечує доступ до електронного репозитарію університету та інтернет-ресурсів. На власному сайті НБ, створеному 2006 р., розміщено інформаційно-сервісні ресурси: електронний каталог, повнотекстові електронні документи, електронну бібліотеку «Видання ДНУ» (започаткована до 100-річчя університету і НБ), інформацію про нові надходження, про дарувальників, науково-методичну діяльність, віртуальні виставки та ін. Новини бібліотеки висвітлюються на її сторінці в соціальній мережі Фейсбук. Надається доступ до наукометричних баз Scopus, Web of Science. Виконуються послуги ЕДД, сканування і ксерокопіювання, надаються електронні довідки, діють Wi-Fi, електронна пошта.

Структура НБ ДНУ відповідає Типовій структурі бібліотек ВНЗ ІІІ–ІV рівнів акредитації (І група за оплатою праці), затвердженій наказом Міністерста освіти і науки, молоді та спорту України від 27.09.2012 № 1058, і містить 10 основних відділів: комплектування документів, наукової обробки документів, зберігання фондів, рідкісних та цінних книг, обслуговування науковою літературою, обслуговування навчальною літературою, культурно-просвітницької роботи (з абонементом художньої літератури), галузевий відділ обслуговування іноземною літературою, інформаційно-бібліографічний та відділ інформаційних технологій та комп’ютерного забезпечення. Обслуговування користувачів здійснюється на чотирьох абонементах, в 11 читальних залах, у чотирьох факультетських бібліотеках, двох гуртожитках. Бібліотека щорічно обслуговує майже 40 тис. користувачів, за ЄРК 12 300, кількість відвідувань – 280 500, документовидач – понад один млн. од., у т. ч.  електронних документів – 16 528 од.

imageБібліотека розміщена в спеціалізованій будівлі (введена в експлуатацію 1989 р.), спорудженій за проектом архітектора А. Новікова. Загальна площа –12 500 м2. Семиповерхова споруда знаходиться в центрі студентського містечка в зоні зеленого довкілля, у ній створено всі умови для творчої роботи, навчання і відпочинку. На двох цокольних поверхах розташовано книгосховище, три відділи – комплектування, наукової обробки документів, комп’ютерізації бібліотечних процесів та обмінно-резервний фонд. На перших чотирьох поверхах працюють відділи обслуговування користувачів, укомплектовані спеціалізованими фондами. Дві просторі читальні зали, зимовий сад, холи оформлені портретами видатних науковців і письменників, цікавими книжково-ілюстративними виставками. У 2017 р. до дня народження Великого Кобзаря у холі НБ встановлено гіпсове погруддя Т. Шевченка роботи народного художника України В. Небоженка. Це місце університетських урочистостей, концертів, святкових заходів до дня університету і бібліотеки, зустрічей Нового року з ялинкою, інших свят, дитячих конкурсів та фотоконкурсів. Провадиться культурно-просвітницька робота. У творчих молодіжних клубах «Штрих», «Літературна вітальня», «Квартирник», «Жіноча академія», «Клуб любителів художньої літератури» відбуваються зустрічі з письменниками, акторами, ветеранами університету і бібліотеки, літературні читання, презентації нових книжок і журналів. Серед традицій бібліотеки – проведення щороку понад 200 тематичних та інформаційних книжково-ілюстративних виставок та переглядів, екскурсій бібліотекою, фотоконкурсів «Рідне місто очима студентів», занять з інформаційної грамотності та академічної доброчесності. На базі бібліотечних фондів студенти проходять виробничу практику, виконують курсові та дипломні роботи. Всі бібліотечні послуги безоплатні.

З 1980 р. НБ ДНУ виконує функцію обласного методичного центру для бібліотек ЗВО. Для бібліотекарів організовуються науково-практичні конференції, семінари, «круглі столи», стажування. Створено кабінет бібліотекознавства з фондом фахової літератури. Надаються методичні довідки та консультації з питань бібліотечного управління, вивчається та узагальнюється досвід роботи регіональної мережі університетських бібліотек та інших бібліотечних мереж.

У штаті НБ ДНУ 81 співробітник, з них 72 особи – з повною вищою освітою, у т. ч. фаховою – 11 осіб, з базовою вищою – 8 осіб. 44 працівники мають стаж бібліотечної роботи понад 20 років. Два співробітники без відриву від виробництва захистили дисертації на здобуття вченого ступеня кандидата історичних наук – заступник директора з науково-методичної роботи Л. Лучка і головний бібліограф Т. Малиновська. Фахівці бібліотеки проводять наукові дослідження з історії бібліотек Катеринославщини (Л. Лучка), вивчають історію окремих колекцій рідкісних книг (завідувач відділу рідкісних книг В. Самінська), створюють тематичні та персональні бібліографічні покажчики (Т. Малиновська, О. Твердохліб). Опубліковано покажчики до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка («Літопис Кобзаревої долі»), до 100-річчя від дня народження академіка АН СРСР Л. Писаржевського, до 100-річчя початку Першої світової війни.

Значний внесок у розвиток та організацію роботи бібліотеки внесли працівники різних років: завідувачі і директори бібліотеки: Г. Сандомирська – завідувач (1935–1941, 1946–1951); Н. Гайворонська (1952–1974 – завідувач, 1975–1987 – директор, у 1981 р. нагороджена медаллю «За трудову відзнаку»), С. Кубишкіна (від 1987 р. – директор, заслужений працівник культури України (1998), нагороджена нагрудним знаком МОН України «Відмінник освіти» (2017)); головні спеціалісти Н. Барабанщикова, Т. Гребеник, Т. Грибінюк, М. Заріпова, Т. Іванова, С. Лукошков, Л. Лучка, В. Мартинова О. Мостова, С. Мушкін, Н. Новак, Л. Радченко, В. Самінська (нагороджена нагрудним знаком МОН України «Відмінник освіти» (2001)), Є. Самінський, А. Самойлов, Г. Соболєва, С.Соболь, Н. Таркановська, О. Твердохліб, Л.Ткач та ін.

Наукова бібліотека ДНУ задовольняє потреби освітнього, просвітницького та науково-дослідницького процесів університету та відкрита для широкого кола фахівців, учнів і студентів інших освітніх закладів та мешканців міста.

 

Поштова адреса: м. Дніпро, вул. Казакова, 8, 49010

librarydnu@gmail.com,

http://library.dnu.dp.ua/

https://www.facebook.com/NBDNU

https://www.youtube.com/c/lIBRARYDnu

 

Зображення

image
Зарубіжні гості у відділі рідкісної книги
image
Зустріч із скульптором Олексієм Леоновим у читальній залі бібліотеки
image
Гончарівські читання у відділі художньої літератури

 

Джерела

 

История Днепропетровского университета / [Савчук В.С., Поляков С.И., Лопатин Ю.А. и др.]. — Дніпропетровськ : Вид-во ДДУ, 1993. – С. 66–67;

Кубишкіна С. В. Наукова бібліотека / С. В. Кубишкіна // Дніпропетровський державний університет : довідник / уклад. В. Г. Мусіяка. – Дніпропетровськ : Вид-во ДДУ, 1998. – С. 128–130;

Кубишкіна С. В. Наукова бібліотека ДНУ: вчора, сьогодні, завтра / С. В. Кубишкіна // Бористен. – 2001. – №  9. – С. 13–14;

Самінський Є. М. Первые книги Екатеринослава / Є. М. Самінський // Вісник Дніпропетровського університету. – 2001. – Вип. 6. – С. 154–160;

Саминский Е. М. Каталог старопечатных изданий : в 5 вып. / Е. М. Саминский. – Днепропетровск : ДНУ, 2003–2011;

Саминский Е. М. Что такое библиотека Потемкина? / Е. М. Саминский // Альманах библиофила. – Москва, 2006. – Вып. 30. – С. 32–51;

Путівник по Науковій бібліотеці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара : 90 років з дня заснування (1918–2008) / упоряд. С. В. Кубишкіна. – Дніпропетровськ : Вид-во ДНУ, 2008. – 20 с.;

Савчук В. С. Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара: від перших споруд до сучасного університетського містечка / В. С. Савчук, В. С. Старостін. – Дніпропетровськ : Ліра, 2013. – С. 15, 19.

­———————————————

У бібліотеці ДНУ ім О Гончара з’явилося погруддя Т Шевченка

Кубишкіна Світлана Василівна
Статтю створено : 30.08.2018
Останній раз редаговано : 30.08.2018