Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 9
За місяць : 775
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Одиниця зберігання фонду
Одиниця зберігання фонду

Одиниця зберігання фонду – кожний окремий документ (або сукупність однорідних документів, комплект), що розглядається при зберіганні фонду як самостійна одиниця, ідентична одиниці обліку фонду.

Обсяг фонду бібліотеки обліковується в уніфікованих одиницях. Основними О. з. ф. для всіх видів документів є примірник і назва.

Примірник – кожна окрема обліковувана одиниця документа, що надходить   або вибуває з до бібліотечного фонду.

Назва – кожне нове або повторне видання, інший документ, що відрізняється від решти документів заголовком, вихідними даними або іншими елементами видавничого оформлення.

Додатковими О. з. ф. є:

    Річний комплект – сукупність номерів (випусків) періодичних видань за рік, що приймається за одну О. з. ф.

   Підшивка (палітурна одиниця) – сукупність номерів періодичних видань (документів), зшитих, оправлених або скріплених в інший спосіб в одне ціле і прийнятих за одну О. з. ф.

Як універсальну О. з. ф. на 15-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що відбулась у 1969 р. в Парижі, було рекомендовано метрополицю (заповнену документами стелажну полицю довжиною в 1 метр).

Див. також: Одиниця обліку фонду.

 

Джерела

 

«Про затвердження Інструкції з обліку документів, що знаходяться в бібліотечних фондах». Наказ Міністерства культури і туризму України від  03.04.2007 р. № 22

Книговедение: энциклопедический словарь / Ред. коллегия: Н. М. Сикорский (гл. ред.) и др. – Москва : Изд-во «Сов. энциклопедия», 1982. – С. 178.

Ванеев А. Н. Справочник библиотекаря  / А. Н. Ванеев, В. А. Минкина. – 3-е изд., испр. и доп. – Санкт-Петербург, 2006. – С. 82–83.

 

 

Пилипчук Інна Василівна
Статтю створено : 21.06.2018
Останній раз редаговано : 04.07.2018