Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 2
За місяць : 768
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Подільський книжник
Подільський книжник

image«Подільський книжник» – альманах, у форматі збірника наукових статей та інформаційних матеріалів. Адресований фахівцям, пов’язаним із книгою і книжковою культурою – бібліотекарям, книгознавцям, історикам, краєзнавцям, бібліофілам, культурологам. Заснований Вінницькою ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва (нині – Вінницька ОУНБ імені Валентина Отамановського) у 2008 р. Виходить друком з 2009 р., раз на рік. Через труднощі фінансового й організаційного характеру вийшли об’єднаними (здвоєними) вип. 6 (2013) та 7 (2014) у 2015 р., вип. 8 (2015) та 9 (2016) у 2018 р., проте зі збереженням за кожним випуском власного титульного аркуша, окремої пагінації та інших ознак самостійного видання. «П. к.» друкується українською мовою, частково ілюстрований.

Обсяг випусків альманаху – пересічно 150–180 с. Друкується «П. к.» або зусиллями засновника (вип. 6–7, 8–9), або за фінансової підтримки Вінницької ОДА (на конкурсних засадах) (вип. 1–5). Надсилається до національних і великих наукових бібліотек України, центральних районних і міських бібліотек Вінницької області. Кожний випуск «П. к.» представлено також на сайті Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва.

Метою альманаху є висвітлення книжкової культури Поділля у різних її проявах, як минулих часів, так і сьогодення. Подаються матеріали, що розкривають усі грані функціонування книги в суспільстві: її підготовка, друк, поширення та використання, значущість книжкової інформації, коло осіб, причетних до цих процесів.

Рубрики альманаху є усталеними. Серед них:

«Про книги і про себе», у формі розгорнутих інтерв’ю з керівниками публічних, наукових, спеціальних бібліотек Вінниччини про історію, здобутки і проблеми книгозбірень,їх місце і затребуваність у сучасному суспільстві;

«З книжкових колекцій бібліотек Поділля», в якій розкриваються  зібрання наукових і спеціальних бібліотек регіону, переважно із фондів Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва;

«Бібліотеки і бібліофіли», присвячена приватним книжковим зібранням;

«Магічний трикутник (видавець – бібліотекар – книгар)», де висвітлюється діяльність осіб, що пов’язали своє життя з книжковою сферою – видавців, книготорговців і бібліотекарів;

«Екологія книжкової культури»; тут подаються проблемні матеріали щодо побутування книжкової сфери в цілому, в Україні та на Поділлі зокрема;

«Сторінками архівних документів» / «Сторінками старих видань» – відводиться для оприлюднення фахової інформації історичного, пізнавального характеру із маловідомих джерел, віднайдених дослідниками та з їхніми коментарями чи примітками;

«Вінницький "THE BEST"», яка інформує про вінничан – лауреатів літературних премій за рік, що передує випуску;

«Книжкова полиця», присвячена книгам-ювілярам із фондів Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва;

«Хроніка. Події», в якій помісячно фіксуються основні прояви «книжкового» життя вінничан, здебільшого у стінах обласної бібліотеки: презентації видань, книжкові виставки, зустрічі з авторами, літературно-мистецькі вечори, Дні інформації та ін.

Періодично додаються спеціальні актуалізовані рубрики з нагоди ювілейних дат або важливих подій, зокрема: «До 100-річчя Української революції (1917–1921)»; «Бібліографічними стежками»; «Постать у книжковому просторі» та ін.

Коло авторів охоплює здебільшого фахівців Вінниччини, є також автори з Києва, Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Кракова тощо. Серед основних дописувачів – провідні працівники вінницьких бібліотек: О. Антонюк, Г. Білоус, І. Валігура, Т. Марчук, Н. Морозова, О. Сафронова, Л. Сеник, Г. Слотюк, П. Цимбалюк; викладачі вишів: Т. Кароєва, О. Коляструк, О. Куцевол; бібліофіл, колекціонер О. Шилін та ін.

Укладачем усіх випусків «П. к.» є Т. Кароєва, докт. іст. наук, доцент Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

В дизайні обкладинки «П. к.»  використано малюнок М. Жука (1883–1964).

Електронні версії видання доступні в ”Електронній бібліотеці” Вінницької ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва (https://library.vn.ua/e-library?l=%D0%9F).

Джерела

Від укладача // Подільський книжник: альманах. Вип. 1 (2008 р.) / уклад. Т. Р. Соломонова, ред.: М. Г. Спиця, відп. за вип. Н. І. Морозова; Управління культури і туризму Вінниц. облдержадм., Вінниц. ОУНБ ім. К. А. Тімірязєва. – Вінниця: ДП "Держ. картограф. ф-ка", 2009. – С. 4.

Кароєва Тетяна Робертівна
Статтю створено : 13.03.2019
Останній раз редаговано : 26.06.2023