Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 18
За місяць : 784
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара
Рубрики : Бібліотеки
Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара

imageПолтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. Олеся Гончара є інформаційним, культурно-просвітницьким центром для молоді. Основні напрями роботи бібліотеки з юнацтвом: громадянська освіта, відродження української культури і мови, моральне та духовне становлення особистості, художньо-естетичне виховання, формування правової культури, екологічної свідомості, здорового способу життя, розвиток пізнавальних інтересів і самовдосконалення молодого покоління.      

Бібліотека створена 1 серпня 1976 р. Заснована на майні, що є спільною (комунальною) власністю територіальних громад сіл, селищ та міст Полтавської області. 1991 р. отримала нове двоповерхове приміщення за адресою: м. Полтава, вул. Енгельса, 25а. У 1997 р. бібліотеці присвоєно ім'я Олеся Гончара – видатного письменника-земляка, академіка НАН України.

В структуру бібліотеки входять відділи: комплектування та зберігання фондів, обслуговування користувачів, соціокультурної роботи, інформаційно-бібліографічного обслуговування та науково-методичний; сектор обліку користувачів.

Бібліотечний фонд становить 147 тис. примірників книг, періодичних видань, кінофотофонодокументів та електронних носіїв інформації.

Для продуктивного використання фонду бібліотека пропонує користувачам довідково-бібліографічний апарат, який включає каталоги, картотеки, довідково-бібліографічний фонд та електронний каталог, що містить понад 240 000 електронних записів і представлений на сайті бібліотеки http://libgonchar.org/. Бібліотека створює власні електронні бази даних: «Книги», «Статті», «Техніка», «Мистецтво», «Краєзнавство Полтавщини», «Нотні видання», «Галузева література», «Електронні та відеоматеріали», «Статті іноземними мовами». Також сайт пропонує переглянути віртуальні виставки, новинки літератури, дізнатися про бібліотечні акції і події. Працює віртуальна довідка. Кількість звернень на сайт бібліотеки сягає близько 15 000 в рік. Кількість переглядів – понад 28 000 сторінок.

Щороку бібліотека обслуговує більше 25 тис. користувачів, які відвідують бібліотеку протягом року близько 140 тис. разів та отримують понад 500 тис. примірників бібліотечних документів.

До послуг відвідувачів 5 читальних залів: загальний, періодики, технічної та прикладної літератури, мистецтв, краєзнавчої літератури та бібліографії, а також Інтернет-центр та літературно-мистецька вітальня.

Як методичний центр для бібліотек області по роботі з молоддю бібліотека курирує мережу юнацьких структурних підрозділів. Свою діяльність вона спрямовує  на пошук та напрацювання нових бібліотечних технологій, надання інформаційно-методичної допомоги бібліотекам області, структурним підрозділам, що працюють з молоддю. З метою підвищення професійної компетентності та соціальної значущості професії бібліотекаря в суспільстві, популяризації і поширення кращого бібліотечного досвіду, інноваційних форм та методів у бібліотечній роботі бібліотекою проводяться обласні конкурси серед бібліотекарів («Бібліотекар третього тисячоліття») та користувачів («Літературна молодіжна хвиля», «Полтавськими шляхами Кобзаря»), організовуються обласні семінари, науково-практичні конференції, творчі лабораторії, надаються консультації тощо.

Бібліотека щорічно бере участь в обласних семінарах  та науково-практичних конференціях для працівників ЦРБ і ЦМБ області, бібліотек інших систем і відомств.

Щорічно видається близько 25 методично-бібліографічних матеріалів, здійснюється до 20 виїздів у бібліотеки області для надання консультативної та практичної допомоги.

Бібліотека проводить значну громадську роботу, часто у співпраці з державними та громадськими молодіжними організаціями. Серед її партнерів: Головне управління юстиції в Полтавській області, Служба у справах дітей облдержадміністрації, Інститут післядипломної педагогічної освіти ім. М. Остроградського, обласний центр науково-технічної творчості учнівської молоді, Спілка письменників Полтавщини, Національна Спілка краєзнавців України, Молодіжне відділення Національної Спілки художників України, міський центр зайнятості, Гадяцьке училище культури ім. І. П. Котляревського та ін. За участі партнерів у бібліотеці працюють правознавчий клуб «Феміда», громадсько-патріотичний клуб «Я – громадянин!», Школа самовиховання «Створи себе», Школа безпеки життя, Школа-студія «Рідне слово», студія медіакультури та грамотності «Відкритий простір», творча студія «Водограй», медіа-центр «Ровесник» та клуб знавців іноземних мов «Поліглот».

Налагоджено роботу з Аналітичним центром «Бюро економічних та соціальних досліджень», проводяться соціологічні опитування, прес-діалоги тощо. На базі бібліотеки працює Громадська приймальня для користувачів бібліотеки з надання юридичного консультування, Центр туристичної інформації, пункт доступу громадян до офіційної інформації.

Разом із Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА та Інтернет-виданням «Новини Полтавщини» започатковано і впроваджено проект із популяризації української книги та читання з використанням сучасних технологій «Читаймо разом».

За сприянням вірменської общини Полтавської області в 2013 р. у бібліотеці відкрився Клуб вірменської культури, в рамках котрого діє вірменська недільна школа.

Для роботи з молоддю використовуються різні форми, – майстер-класи, тренінги, лекторії, вечори-портрети відомих особистостей, виставки, презентації нових видань, зустрічі з письменниками, бібліотечні уроки з метою навчання користувачів бібліографічної грамотності. Для підтримки та інформаційного забезпечення творчо та інтелектуально обдарованої молоді щорічно проводиться фестиваль читацьких талантів «Крок до успіху», спільно з Полтавським територіальним відділенням «Мала академія наук» (МАН) організовуються семінари-практикуми наукових керівників МАН, обласні конкурси для дітей, консультації з підготовки та проведення наукових робіт.

На вимогу часу для працівників закладів культури та освіти при бібліотеці діє психолого-тренінговий центр «Генезіс».

Пріоритетним у діяльності бібліотеки є курс на впровадження інноваційних форм обслуговування користувачів з використанням сучасних технологій. За результатами участі у всеукраїнських конкурсах програми «Бібліоміст» та Української бібліотечної асоціації бібліотека посіла перше місце в регіоні за репрезентацію української книги за новими технологіями, а саме за роботу зі створення буктрейлерів. Активна також бібліотека і в соціальних мережах: ВКонтакте, Одноклассники, Facebooк, YouTube (викладено 25 власних відео сюжетів).

Колектив бібліотеки нараховує 57 працівників, з них 39 – бібліотекарі.

 

Зображення

image
У бібліотеці

image
Під час екскурсії

image
Робота з молодю

image
Святкування Нового Року

Сичова Світлана Василівна
Статтю створено : 12.03.2015
Останній раз редаговано : 08.09.2017