Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 22
За місяць : 788
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського
Рубрики : Бібліотеки
Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського

imageПолтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського – центральне сховище творів друку українською та іноземними мовами, осередок із формування джерелознавчої та бібліографічної бази з історії та культури Полтавщини, науково-методичний центр для публічних бібліотек області, центр інформаційно-бібліографічної роботи, галузевої інформації з питань культури і мистецтва, міжбібліотечного абонемента, координації та кооперування діяльності бібліотек всіх відомств і організацій на території області.

За час свого існування кілька разів змінювала назву. У 1894 р – Полтавська Громадська бібліотека; 1919 р. – Центральна наукова бібліотека; 1937 р. – Обласна бібліотека для дорослих; 1943 р. – Полтавська обласна бібліотека для дорослих відділу народної освіти виконкому Полтавської обласної ради депутатів трудящих; 1945 р. – Полтавська обласна бібліотека для дорослих відділу в справах культурно-освітньої роботи Полтавського облвиконкому. У 1949 р. Постановою Ради Міністрів Української РСР бібліотеці присвоєно ім’я І. П. Котляревського. З 1953 р. – це Полтавська обласна бібліотека імені І. П. Котляревського Управління культури Полтавського облвиконкому; 1966 р. – Полтавська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського; 2008 р. – Полтавська обласна універсальна наукова бібліотека імені І. П. Котляревського.

Ініціаторами заснування бібліотеки стали відомі митці, освітяни і громадські діячі Полтавщини: художник Г. Г. Мясоєдов, історик І.  Ф. Павловський, міський голова В. П. Трегубов, М. А. Базилевич, П. М. Дубровський та інші. Статут бібліотеки розроблявся групою полтавської інтелігенції і меценатів на чолі з учителем Інституту шляхетних дівчат М. А. Базилевичем та агрономом П. М. Дубровським. Роботу зі створення бібліотеки очолив організаційний комітет у складі Н. Г. Кулябко-Корецького, П. М. Дубровського, П. Є. Калениченка, А. Н. Лисовського, Ю. А. Буніна та ін. під головуванням В. П. Трегубова. На комітет покладалася робота зі збирання пожертв друкованими виданнями і грошима, складання списків книг, передплата газет і журналів, пошук відповідного приміщення. Губернське земство, міське управління, місцеві банки, приватні особи надавали бібліотеці посильну допомогу. Загалом було зібрано 2 305 рублів членських внесків та приватних пожертвувань. Книгами пожертвувано 6 097 томів.

Полтавська громадська бібліотека відкрилася 4 грудня (21 листопада за старим стилем) 1894 р. Розміщувалася  в приватному будинку пані Кандиби.

Протягом 1895 р. були відкриті читальня з абонементом на читання журналів і газет та абонемент на читання книг, організована комісійна виписка періодичних видань.

Книжковий фонд бібліотеки поповнювався завдяки дарам як місцевих громадян, так і меценатів з інших міст Російської імперії. Велику кількість книг надали Харківська громадська бібліотека та Рум'янцевський музей у Москві. А. П. Волков пожертвував історичний журнал «Русскій Архивъ» за 14 років, П. Е. Калениченко – видання з малоросійської історії та літератури. В. Г. Ляскоронський подарував свою роботу «Исторія Переяславской земли» і «Иностранные карты и атласы Малороссіи XVI и XVII века». Від московського видавця Кузьми Терентійовича Солдатенкова надійшло в дарунок бібліотеці 52 томи видань. У 1896 р. були придбані всі випуски «Энциклопедического Словаря» Брокгауза і Ефрона.

З 1901 р. – членом, а з 1904 р. до 1908 р. – головою комітету Полтавської громадської бібліотеки був В. Г. Короленко. В різні роки серед читачів бібліотеки були А. В. Луначарський, А. С. Макаренко, М. О. Ярошенко, Панас Мирний, І. С. Козловський, М. В. Скліфосовський.

З 1902 р. по 1929 р. бібліотека розміщувалася на першому поверсі Просвітницького будинку ім. М. В. Гоголя (нині Державний архів Полтавської області, вул. Пушкіна 18/24.), спорудженого у стилі модерн у 1901 р. за проектом архітектора О. Зінов'єва.

З 1929 р. до 1941 р. бібліотека перебувала в приміщенні колишнього Земельного банку, (нині – аграрний коледж управління і права Полтавської державної аграрної академії, просп. Першотравневий, 10), збудованого в 1907 р. за проектом архітектора О. І. Ширшова в стилі французько-італійського ренесансу. Будівля відноситься до 35 кращих споруд міста Полтави кінця ХІХ – початку ХХ ст. і включена до Зводу пам'ятників історії і культури України як пам'ятка архітектури.

image
Просвітницький будинок імені М. В. Гоголя (приміщення бібліотеки в 1902-1929 рр.)

image
Будинок колишнього Земельного банку (бібліотека знаходилась в 1929-1941 рр.)

image
Будівля, де бібліотека перебувала у 1947-1993 рр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У 1930-х рр. у бібліотеці, крім абонементного відділу, працював читальний зал із соціально-економічним, природно-економічним, природно-технічним та літературно-мовознавчим кабінетами. Діяли також методичний кабінет та кабінет самоосвіти з довідниковим консультаційним бюро. На 01.01.1934 р. книжковий фонд складав 164 503 прим. книг.

Книжковий фонд напередодні Великої Вітчизняної війни налічував 150 тис. прим. Під час війни кращі твори української, російської і світової класики, письменників сучасності, академічні видання з усіх галузей літератури, мистецтва, науки й техніки були знищені й пограбовані. Загинули майже всі твори М. І. Гнєдича, видання творів О. С. Пушкіна, В. А. Жуковського, унікальний краєзнавчий фонд. Непоправних втрат зазнав бібліографічний апарат: знищені каталоги, картотеки, облікові документи (сумарні книги). Всього понад 70 тисяч томів книг. 7 ящиків найбільш цінної літератури, переважно стародруків, було вивезено з Полтави.

Починаючи з жовтня 1943 р., бібліотека відновлює роботу в приміщенні 1-ої школи (нині – Полтавський міський багатопрофільний ліцей № 1 імені І. П. Котляревського, вул. Шевченка, 14), де займає 5 кімнат. На цей час бібліотека мала таку структуру: читальня, абонемент, консультаційно-бібліографічний відділ, методист-інструктор (методичного кабінету немає), відділ обробки та комплектування, 4 книгосховища та адміністративно-господарський відділ. Для читачів у березні 1944 р. відкрилася читальня, у квітні – абонемент, у травні – довідково-бібліографічний відділ. Фонд бібліотеки налічував 52 708 прим. До кінця 1945 р. він був упорядкований за відділами та підвідділами Десяткової класифікації Троповського та Книжкової палати УРСР.

У 1947 р. бібліотеці передали двоповерхове цегляне приміщення по вул. Шевченка, 3. У період з кінця 40-х – протягом 50-х рр. ХХ ст. бібліотека проводить довідково-бібліографічну, методичну та масову роботу – лекції, доповіді, голосні читання на виробництвах; упорядковує каталоги (абетковий і систематичний) та створює картотеку видань (книжок і журналів), що вийшли на території Полтавської області за період 1917–1950 рр., котра була надіслана в Книжкову палату УРСР. При бібліотеці діяв літературно-рецензентський гурток, який випускав бюлетень «Голос читача».

З 1959 р. книгозбірня починає отримувати бібліографічні видання Всесоюзної Книжкової палати («Книжная летопись», «Летопись газетных статей», «Летопись журнальных статей» та ін.)

5 червня 1993 року бібліотека розпочала свою роботу в новому приміщенні – п'ятиповерховій будівлі сучасної архітектури по вул. Леніна, 17. Інтер'єри бібліотеки прикрашають картини заслужених художників України М. Підгорного та В. Колесникова, серед яких портрети видатних земляків: І. П. Котляревського, М. В. Гоголя, Панаса Мирного (П. Я. Рудченко), М. І. Гнєдича, літописця С. В. Величка, математика М. В. Остроградського.

image
Хол ОУНБ. Відділ обліку користувачів

image
Дизайн бібліотеки

image
Гобелен «Світ Котляревського»

image
Вітальня

 

На початок 2014 р. структура бібліотеки включає відділи: обліку користувачів, формування фондів (з сектором обмінного фонду), каталогізування, бібліографічний, інформації з питань культури та мистецтва, науково-методичний (з сектором «Регіональний тренінговий центр»), абонемента, обслуговування користувачів (з секторами періодичних видань, МБА, «Канадсько-український бібліотечний центр»), мистецтв (з сектором нотних видань), соціокультурної діяльності, документів із економічних та технічних наук, документів іноземними мовами (з сектором «Вікно в Америку»), документів із природничих та аграрних наук, краєзнавства, редакційно-видавничий, зберігання основного фонду (з секторами депозитарного зберігання документів і реставрації та переплетення).

Фонд бібліотеки універсальний за змістом і становить на 01.01. 2014 р. – 842 210 прим., з них: книги – 399 715; ноти – 32 786; журнали – 297 870; газети – 7 677; аудіовізуальні матеріали – 2 642; описи винаходів – 99 592.

Фонд рідкісних і цінних видань становить 5 822 прим. Він налічує: старовинні рукописи – 3 прим., іноземні стародруки (до 1800 р. вид.) – 3 прим., видання гражданського друку – 74 прим., у т. ч. українські видання (до 1860 р. вид.) – 2 прим, російські (до 1830 р. вид.) – 72 прим. Бібліотека зберігає факсимільне видання «Енеїди» І. П. Котляревського (1898 ), твори В. А. Жуковського (1849, 1857 та 1869), М. В. Ломоносова (1785, 1840), М. Карамзіна (1814, 1830, 1835), а також видання Гомера (1788, 1829, 1811).

Довідково-бібліографічний апарат складається з алфавітного генерального (службового) каталогу, алфавітного читацького (документи, видані з 1960 р. українською, російською та іноземними мовами); систематичного каталогу (література, що видана з 1957 р.); службової частини систематичного каталогу (бібліографічні записи документів, виданих з 1926 р., що не відображені в читацькому каталозі); електронного каталогу (з 1994 р.); алфавітно-предметного покажчика до систематичного каталогу та систематичної картотеки статей; алфавітного каталогу періодичних видань; алфавітного каталогу обмінного фонду; каталогу авторефератів дисертацій; алфавітного і систематичного каталогів нотних видань, звукозаписів; електронного каталогу (з 2004 р.) та алфавітного і систематичного каталогів документів іноземними мовами; систематичного каталогу довідкових та бібліографічних видань; Зведеного краєзнавчого каталогу в картковому і в електронному (з 1995) вигляді; Зведеного каталогу періодичних та інформаційних видань, котрі передплачені провідними бібліотеками м. Полтави; систематичної картотеки статей у картковому і електронному (з 1995 р.) вигляді; алфавітної картотеки назв художніх творів (з 2009 р. законсервована); алфавітної картотеки серійних видань (з 2009 р. законсервована).

Кількість користувачів бібліотеки за ЄРК дорівнює 18 000 осіб. Всіма відділами бібліотеки протягом року обслуговується понад 39 000 осіб. До послуг читачів діють 7 читальних залів. Книговидача становить майже 815 тис. прим. документів на рік. Кількість відвідувань – майже 260 тис.

Основними напрями діяльності бібліотеки визначено:

– сприяння реалізації прав громадян на доступ до інформації, знань, здобутків національної і світової науки, культури, освіти;

– формування, зберігання та надання в користування найбільш повного зібрання документів у межах області;

– створення єдиного інформаційно-бібліотечного простору в області;

– повноцінне й оперативне забезпечення інформаційних запитів і потреб користувачів, у т. ч. надання доступу до світових інформаційних ресурсів;

– організація депозитарного зберігання краєзнавчої літератури та створення краєзнавчої бібліографії;

– здійснення функцій методичного забезпечення розвитку бібліотечної діяльності в області;

– проведення науково-дослідної та науково-методичної діяльності, участь у загальнодержавних наукових дослідженнях у сфері бібліотекознавства, бібліографознавства, документознавства.

Бібліотека видає «Календар знаменних і пам’ятних дат на … рік», «Основні знаменні і пам'ятні дати Полтавщини на … рік», бібліографічні покажчики «Література про Полтавську область у … році», «Зведений каталог періодичних видань, передплачених бібліотеками м. Полтава на … рік», статистичний збірник «Основні показники роботи бібліотек Полтавської області за … рік», бібліографічний список «Бібліотечна практика: ідеї, досвід, майстерність: за матеріалами фахових періодичних видань» (3 випуски на рік), інформаційний дайджест «Найцікавіше в бібліотеках області», методично-бібліографічні матеріали на допомогу бібліотекам області.

Бібліотека активно займається проектною діяльністю. За сприяння Посольства США в Україні відкрито Інтернет-центр (проект «LEAP – Інтернет для читачів публічних бібліотек») та інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку» (проект «Інформаційні центри «Вікно в Америку»); Регіональний тренінговий центр (програма «Бібліоміст»), Пункт доступу громадян до інформації органів державної влади (проект USAID «Програма сприяння Парламенту ІІ: Програма розвитку законотворчої політики»). Бібліотека брала участь у проектах «Публічні бібліотеки – мости до е-урядування» (програма «Бібліоміст»), «Бібліотеки і виборчий процес: навчаємо бібліотекарів і виборців реалізації конституційних прав» (проект за сприяння Української бібліотечної асоціації і фінансової підтримки Посольства США в Україні), «Бібліотеки як центри підтримки громади в умовах воєнної загрози: робота з внутрішньо переміщеними особами» (програма «Бібліоміст»), регіональному проекті «Відкрита Полтавщина» та ін.

У 1994 р. розпочато роботу з автоматизації бібліотечних процесів. З серпня 2004 р. бібліотека працює в САБ «ІРБІС» і має АРМ «Каталогізатор», «Комплектатор», «Книговидача», «Адміністратор», «Читач». Бібліотека має власний веб-сайт: www.library.pl.ua.

Станом на 01.01.14 р. кількість працівників бібліотеки становить 172 особи, з них бібліотечних працівників – 106.

Найбільший внесок у розвиток бібліотеки зробили її директори в різні періоди історії та розвитку книгозбірні: Янбих Григорій Максимович (1945–1950); Хорунжий Іван Ілліч (1950–1962); Турчин Євгеній Михайлович (1969–1978); Загорулько Валерій Дмитрович (1979–2003), Зеленська Тетяна Іванівна (з 2003 р.), а також заст. директора з наукової роботи В. П. Кулініч, працівники В. М. Вербицька, А. С. Серебрянська, Р. В. Туберозова, Л. Г. Убийвовк, Л. М. Поварова, О. І. Щербініна, В. А. Шулішова.

Адреса бібліотеки: 360200 м. Полтава, вул. Леніна, 17,

е-mail: poltava_ounb@ukr.net

www.library.pl.ua

Зображення

image
Зал каталогів

image
Відділ обслуговування користувачів. Загальний читальний зал

image
Відділ документів із економічних та технічних наук

image
Відділ мистецтв

image
Відділ документів із природничих і аграрних наук

image
Відділ документів іноземними мовами

image
Відділ краєзнавства

image
Інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку»

Джерела

Отчеть Полтавской общественной библиотеки за 1896 г. [Текст]. – Полтава : Типографія Л. Фришберга, 1897. – 59 с.

Отчеть Полтавской общественной библиотеки за 1904–1905 гг. [Текст]. – Полтава : Типо-Литографія М. Л. Старожицкаго, 1906.

ДАПО ф. р. – 4101, оп. 2.

ДАПО ф. р-4101, оп. 2, спр. 1, арк. 1 

ДАПО ф. р. – 4101, оп. 2, спр. 7, арк. 3

Турчин Є. Скарбниця людського розуму [Текст] / Є. Турчин // Зоря Полтавщини. – 1969. – 20 листоп. – С. 4.

Козаченко А. І. Минуле і сучасне [Текст] : нарис з історії Полтавського сільськогосподарського технікуму / А. І. Козаченко. – Полтава, 1993. – 84 с.

Загорулько В. Д. Бастіони цивілізації [Текст] : бібліотеки і бібліотечна справа : [про роботу ПОУНБ ім. І. П. Котляревського розповідає її директор] / В. Д. Загорулько // Полтавщина. – 1996. – 26 лип. – 1 серп. – С. 4.

Белько О. Діяльність Комітету Полтавської громадської бібліотеки в 1904–1906 рр. [Текст] / О. Белько // Рідний край. – 2003. – № 2. – С. 136–139.

Бойко Г. Найстарішій бібліотеці міста – 115 років [Текст] / Г. Бойко // Зоря Полтавщини. – 2009. – 8 груд. – С. 5.

Дідусенко Г. Як усе починалося… (до 125-річчя від дня заснування Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.. І.П.Котляревського / Ганна Дідусенко // Бібліотечний форум України: історія, теорія і практика. –2020. – № 4. – С. 42–46.

Федорова Марина Анатоліївна
Влезько Надія Володимирівна
Статтю створено : 12.03.2015
Останній раз редаговано : 13.11.2023