Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 26
За місяць : 792
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Рівненська обласна бібліотека для дітей
Рубрики : Бібліотеки
Рівненська обласна бібліотека для дітей

imageРівненська обласна бібліотека для дітей – комунальний заклад Рівненської обласної ради; науково-дослідний, інформаційний, консультативний центр з питань бібліотечно-інформаційного обслуговування дітей та організаторів дитячого читання, організаційно-методичний центр для бібліотек області, що обслуговують дітей.

Рівненська (до 1992 р. Ровенська) обласна бібліотека для дітей створена  рішенням обкому КП(б)У № 28 від 3 лютого 1940 р. Тимчасово виконуючим обов’язки директора  було призначено Блажка Мину Романовича. 7 серпня 1940 р. директором обласної бібліотеки для дітей стала Мороз Марія Андріївна.

Перше приміщення бібліотеки знаходилося по вул. Сенаторській, 17 (сьогодні – вул. М. Драгоманова). Під час Великої Вітчизняної війни та окупації міста фашистами обласну бібліотеку для дітей було закрито, а її книжковий фонд спалено.

Діяльність установи відновилася 7 листопада 1944 р. у будинку по вул. Червоноармійській, 17 (сьогодні – вул. С. Петлюри, Будинок вчених). До кінця 1944 р. бібліотека обслужила 403 читачів. В її штаті нараховувалося 9 працівників.

Фонд книгозбірні допомагали відновлювати Житомирська  обласна бібліотека для дітей та бібліотеки м.Києва.  На 01.01.1945 р. він становив 2 150 прим.

У 1945 р. було створено систематичний каталог, розпочато роботу над алфавітним. У цьому ж році бібліотека почала надавати методичну і практичну допомогу зі створення в області бібліотек для дітей; згодом – проводилися семінари працівників бібліотек для дітей.

image
Приміщення бібліотеки по вул. Відінській, 13

image
Приміщення бібліотеки на пр-ті Миру, 16

За свою історію бібліотека кілька разів змінювала свою адресу, ділила приміщення з іншими організаціями, отримувала додаткові площі. У 1954 р. вона одержала приміщення по вулиці Червоноармійській, 43 (сьогодні – вул. С. Петлюри, 27), в якому знаходиться донині. Будинок, зведений у 1928–1929 рр. у стилі «раціоналістичного модерну», є  пам'яткою архітектури місцевого значення, знаходиться на державному обліку. Бібліотека має ще два приміщення за адресам: пр-т Миру, 16, вул. Відінська, 13.

З 1947 р. по 1962 р. бібліотека мала назву Обласна бібліотека для дітей та юнацтва; з 1963 р. по 1992 р. – Обласна бібліотека для дітей.

За розпорядженням представника Президента України від 14.05.1992 р. № 63 бібліотеку перейменовано на  «Державну обласну бібліотеку для дітей». У 2012 р. рішенням Рівненської обласної ради бібліотека отримала назву комунальний заклад «Рівненська обласна бібліотека для дітей» Рівненської обласної ради.

 Структура бібліотеки складається з адміністрації, бухгалтерської служби та структурних підрозділів: 6 відділів (комплектування фондів та каталогізування документів, зберігання та реставрації бібліотечних фондів, обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку, масової роботи та естетичного виховання читачів, інформаційно-бібліографічного та науково-методичного); сектору інформаційних технологій та електронних ресурсів та служби господарсько-технічного забезпечення.

Станом на 01.01.2015 р. загальний обсяг бібліотечного фонду становить 147 548 прим. З них: книги і брошури становлять 122 798 прим.; періодичні видання – 18 706 прим.; аудіовізуальні матеріали – 5 701 прим.; електронні видання – 343 прим.

У бібліотеці найбільш повне в області зібрання книг для дітей рівненських авторів. Щорічно бібліотека передплачує в середньому 150 назв газет та журналів.

 Довідково-бібліографічний апарат складається з генерального абеткового каталогу, ряду систематичних каталогів для учнів різних класів та організаторів дитячого читання; абеткового та систематичного каталогів нотних видань та грамзаписів; систематичних картотек статей для учнів 5–9 класів та організаторів дитячого читання; краєзнавчої  картотеки для учнів 5–9 класів. Створені та поповнюються електронні бази даних: книг (10 004 записи); звукозаписів (аудіовізуальних матеріалів) (122 записи); статей із періодичних видань (66 204 записи).

З 2008 року ведеться електронний каталог, в який включено документи з 1945 по 2015 р. Обсяг – 76 330 записів.

Обслуговування читачів здійснюється в 3-х читальних залах. Кількість користувачів за ЄРК становить 4 719, обслужених – 10 152. Показники книговидачі дорівнюють 205 738 примірників; кількість відвідувань – 184 632 (у т.ч. кількість звернень на веб-сайт – 106 242 прим.).

Основними напрямами діяльності є науково-методичний, бібліографічний, видавничий.

Науково-методичну діяльність спрямовано на вивчення, аналізування та прогнозування роботи бібліотек області; підвищення кваліфікації бібліотечних фахівців, які обслуговують дітей; дослідження історії дитячих книгозбірень Рівненщини; виявлення передового бібліотечного досвіду та запровадження інформаційних технологій; організацію різноманітних конкурсів, акцій та інших заходів на підтримку книги та читання.

Проводяться обласні семінари, проблемно-цільові навчання, тренінги, круглі столи, консультації для працівників дитячих бібліотек на актуальні теми: «Інноваційні можливості сучасної бібліотеки з використанням Web 2.0» (2012),  «Проблеми співвідношення традиційних і новітніх бібліотечно-інформаційних ресурсів для дітей» (2013). «Сучасна українська дитяча література: шляхи розвитку» (2013).

Робота бібліотек для дітей області вивчається під час виїздів, готуються аналітичні огляди діяльності на основі планово-звітної документації, статистичних даних. Бібліотека також проводить соціологічні дослідження з проблем дитячого читання.

Бібліографічна діяльність бібліотеки ведеться за кількома напрямами, а саме: створення та вдосконалення ДБА; довідково-бібліографічне обслуговування читачів; бібліографічне інформування (Дні інформації, Дні бібліографії, Дні спеціаліста, Дні нової книги, бібліографічні інформаційні списки, тематичні огляди, інформаційні стенди, групове інформування педагогів); рекомендаційно-бібліографічна діяльність (рекомендаційні посібники для дітей та організаторів дитячого читання); формування інформаційної культури користувачів через проведення бібліотечно-бібліографічних занять, бесід, консультацій, практичних занять.  Підготовлені та проводяться з користувачами середнього та старшого шкільного віку веб-квести, що популяризують творчість відомих рівненських письменників.

Видавнича діяльність бібліотеки включає видання серії методично-бібліографічних матеріалів «Письменники Рівненщини – дітям» та «Абетки безпеки від бібліотеки», інформаційних дайджестів («Бібліотечні блоги та сторінки в соцмережах», «Гарний читач починається з родини»), сценаріїв, буклетів, матеріалів із досвіду роботи («Дитяча бібліотека і традиції сімейного читання») . Підготовлено та видано  «Історію Рівненської обласної бібліотеки для дітей».

Видаються бібліографічні покажчики, списки, пам’ятки. Зокрема, рекомендаційні та інформаційні бібліографічні покажчики: «Цікаві книги в сімейному колі», «Відчуй радість читання», «Знання – велика сила та найцінніший скарб» та ін..; рекомендаційні списки, присвячені ювілеям письменників та відомих людей краю. Щорічно готується інформаційний список «Новини літератури краєзнавчого характеру».

Бібліотека є активним учасником проектів та програм, які направлені на вирішення питань популяризації книги та залучення дітей до читання. Серед найвагоміших проектів, реалізованих бібліотекою: «Через маленьку книгу – у великий світ» (2009–2015) – цільова комплексна програма діяльності бібліотеки, спрямована на залучення до читання  дітей-сиріт та інвалідів дошкільного та молодшого шкільного віку; «Бібліотека йде до Вас» (2011–2015) – для пацієнтів дитячого відділення Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту населення; «Літо на книжковій галявині» (2011–2015) – організація змістовного, цікавого і комфортного дозвілля дітей під час літніх канікул;  «Ігри у бібліотеці» (2012) – проект за  підтримки програми «Бібліоміст», у рамках якого відкрито клуб сімейного дозвілля «Нінтешк@»; «Жива книга » (2013–2014) – знайомство з культурою та традиціями народів різних національностей, що проживають на території Рівненщини.

Бібліотека долучилася до Всеукраїнського проекту «Додай читання» (2012), марафону родинного читання «Тату, почитай!» (2013), проектів Національної бібліотеки України для дітей: «Україна читає дітям» та «Почитайко» (2012–2014).

Впровадження нових інформаційних технологій розпочалось у 2002 р. з придбанням першого комп'ютера. З 2007 р. у демоверсії АІБС «MARK SQL» бібліотека почала впроваджувати автоматизоване оброблення документів. У 2008 р. – приступила до створення електронного каталогу та електронних баз даних. З 2009 р. користувачів реєструють у базі даних «Абонемент».

У 2010 р. бібліотека стала учасником Корпорації дитячих бібліотек України з аналітичного розпису періодичних видань (КОРДБА). У цьому ж році почав функціонувати власний веб-сайт. Бібліотека також бере участь у наповненні спільного сайту трьох обласних книгозбірень Рівненщини – «Освітній навігатор». У 2012 р. створено блог «Нінтешк@», аккаунт в «YouTube»; 2013 р. – сайт інформаційно-бібліографічного відділу та сторінку в «Facebook»; у 2015 р. – сайт «Бібліоігротека», який пропонує інтерактивні літературні  вікторини, кросворди, пазли  тощо.

У 2013 р. бібліотека здобула перемогу в конкурсі «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» програми «Бібліоміст». Завдяки цьому відкрито Центр вільного доступу до Інтернету, де облаштовано 6 комп'ютерних місць з ліцензійним програмним забезпеченням, периферійним обладнанням та Wi-Fi зоною.

Станом на 01.01.2015 р. – у бібліотеці 18 ПК.

У штаті бібліотеки – 45 осіб, з них  33 – бібліотечні працівники.

Вагомий внесок у розвиток бібліотеки зробили директори, які в різні роки очолювали книгозбірню, зокрема: Катерина Олександрівна Губська (1944–1954) та Олександр Омелянович Слива (1956–1995), ветеран Великої Вітчизняної війни, заслужений працівник культури України; а також провідні працівники бібліотеки: М. І. Гайдук, Л. О. Грисюк, В. С. Крупка, О. М. Льовіна, М. Л. Мермер, Т. Д. Островська, Г. О. Паршина, Г. О. Полех, А. Б. Петровська, В. А. Чала, В. В. Ченакал.

З 2000 р. директор бібліотеки – Лариса Мефодіївна Лісова.

image

 

 

Адреса бібліотеки: 33028, м. Рівне, вул. Симона Петлюри, 27

e-mail: child1@rivne.com

http://www.rdobd.com.ua/

 

 

 

 

 

 

Зображення

 

image
Відділ обслуговування дітей дошкільного та молодшого шкільного віку

image
Відділ обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку

image
Відділ естетичного виховання

image
Літературний фестиваль для дітей «Дивокрай». Зустріч з О. Дерманським

 

Джерела

Береза Ю. Лариса Лісова: Пишемо бібліотечну біографію / Ю. Береза // Вільне слово. – 2010. – № 34-35. – С. 14;

Історія Рівненської державної обласної бібліотеки для дітей / упоряд. Л. І. Максимчук, Н. А. Онофрійчук, С. П. Шарафан. – Рівне, 2011. – 39 с.;

Лісова Л. М. Дитяче читання в сучасних умовах: здобутки і завдання / Л. М. Лісова // Світ дитячих бібліотек. – 2012. – № 4-5. – С. 50–53;

Снісаренко С. «Це моє місто… а це в ньому я» / С. Снісаренко // 7 днів. – 2014. – № 16. – С. 20.

Онофрійчук Наталія Андріївна
Статтю створено : 29.05.2015
Останній раз редаговано : 22.01.2019