Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 17
За місяць : 783
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Світ дитячих бібліотек
Світ дитячих бібліотек

image«Світ дитячих бібліотек» перший професійний щоквартальний науково-методичний журнал для працівників спеціалізованих бібліотек України для дітей, заснований у 2001 р. Українською асоціацією працівників бібліотек для дітей та Національною бібліотекою України для дітей. Проіснував до 2013 р.

Головним редактором журналу була генеральний директор НБУ для дітей, Президент Української асоціації бібліотек для дітей, Герой України А. С. Кобзаренко.

Мета створення часопису – надати можливість дитячим бібліотекарям вільно спілкуватися, висвітлювати свої творчі здобутки, обговорювати проблемні питання та знаходити відповіді і рішення, а також об’єднати всіх, хто опікується вихованням та розвитком дитячого населення. На сторінках  видання ділилися досвідом, обмінювалися думками, пропонували перспективні шляхи подальшого розвитку спеціалізованих бібліотек України для дітей чи окремих напрямів їх діяльності, обговорювалися проблеми науково-дослідної роботи бібліотек. Журнал став своєрідним дискусійним клубом для бібліотекарів-практиків.

Також видання знайомило зі станом бібліотечної справи в Україні, історією становлення та розвитку спеціалізованих бібліотек для дітей  як інституту соціалізації дитини в суспільстві, висвітлювало позицію місцевих органів влади щодо цих спеціалізованих установ.

Коло питань, що піднімалися на сторінках часопису, найчастіше стосувалося суто традиційних напрямів бібліотечної роботи, а саме: обслуговування користувачів-дітей, залучення їх до книги і читання, пошуку нових форм і методів обслуговування юного покоління; збереження та комплектування фондів і методів їх розкриття; інформаційно-бібліографічної діяльності; підвищення кваліфікації; впровадження інформаційних технологій. Також обговорювалися проблеми співпраці з місцевими органами самоврядування, різноманітними благодійними організаціями та міжнародними товариствами, маркетингової та фандрейзингової діяльності, менеджменту.

Серед авторів статей – працівники і читачі сільських, районних, міських, обласних, державних та національних бібліотек, а також письменники, представники міністерств і відомств, викладачі вищих та середніх навчальних закладів, вихователі дитячих садочків, зарубіжні колеги, батьки маленьких читачів.

«Світ дитячих бібліотек» відігравав помітну роль у розвитку бібліотечної науки. В ньому знайшли належне відображення праці теоретиків та практиків бібліотечної справи.

Архів електронного варіанту журналу міститься на сайті Національної бібліотеки України для дітей.

Джерела

 

Воскобойнікова-Гузєва О. Бібліотечна періодика та її вплив на формування бібліотечної професії / О. Воскобойнікова-Гузєва // Бібліотечний вісник. – 2002. – № 6. – С. 30–35;

Фахова періодика як засіб підвищення компетентності бібліотекаря : довідник професійної періодики / Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ; підгот. Л. Босюк. – Кіровоград, 2010. – 4 с.;

Вересоцька В. 10 років з улюбленим журналом : [вітання журналу «Світ дитячих бібліотек» з 10-річчям] / В. Вересоцька // Світ дитячих бібліотек. – 2011. – № 4–5. – С. 8;

[Вітання журналу «Світ дитячих бібліотек» з нагоди 10-річчя від колег з областей України] : [добірка привітань] // Світ дитячих бібліотек. – 2011. – № 4–5. – С. 10–15;

Горбунова  Г. 10 років творчої праці заради розвитку дитячих бібліотек України  /  Г. Горбунова // Світ дитячих бібліотек. – 2011. – № 4–5. – С. 3–5;

Зайцева В. 17 причин чому треба читати журнал : (пам'ятка бібліотекарям до 10-річчя заснування видання) / В. Зайцева // Світ дитячих бібліотек. – 2011. – № 4–5. – С. 9.

Каліберда Л. Акумулятор наукової думки і орієнтир практики / Л. Каліберда // Світ дитячих бібліотек. – 2011. – № 4–5. – С. 6–8;

Кобзаренко А. [Журналу «Світ дитячих бібліотек» – 10 років] / А. Кобзаренко // Світ дитячих бібліотек. – 2011. – № 4–5. – 2-а с. обкл.

Галета Олена Валеріївна
Статтю створено : 27.01.2016
Останній раз редаговано : 27.01.2016