Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 38
За місяць : 1220
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Тернопільська обласна бібліотека для молоді
Рубрики : Бібліотеки
Тернопільська обласна бібліотека для молоді

imageТернопільська обласна бібліотека для молоді – комунальна установа Тернопільської обласної ради; головний бібліотечний заклад області для молоді та осіб, які опікуються нею; інформаційний, науково-методичний, консультативний та координаційний центр з питань бібліотечно-бібліографічного обслуговування, культурно-освітньої роботи з молоддю, молодіжними громадськими організаціями; центр підвищення професійної кваліфікації бібліотечних фахівців, що сприяє їх адаптації до нових викликів.

Бібліотека надає комплекс бібліотечно-інформаційних послуг підліткам та молоді  віком від 15 до 35 років, а також фізичним та юридичним особам, які професійно займаються проблемами молоді; забезпечує вільний і рівноправний доступ до інформації, знань, досягнень світової науки і культури через свої ресурси та за допомогою сучасних інформаційно-комунікативних технологій, сприяє формуванню й повноцінному задоволенню інформаційних потреб користувачів.

Заснована в 1980 р. як Обласна бібліотека для юнацтва, у 1994 р. розпорядженням голови облдержадміністрації реорганізована в Обласну бібліотеку для молоді. У структурі бібліотеки – 11 відділів (міський абонемент, читальні зали, інформаційно-бібліографічний, науково-методичний, соціокультурної діяльності, комплектування фондів та каталогізування документів, зберігання та використання бібліотечного фонду, інформаційних технологій та електронних ресурсів, господарсько-технічного забезпечення, адміністрація, бухгалтерська служба), 5 секторів (дитячої літератури, документів іноземними мовами, періодики, мистецтв, інтернет-центр).

Фонд бібліотеки універсальний, його загальний обсяг – 133 794 пр. українською та іноземними мовами. Склад фонду за видами видань: 121 013 – книги, 4 985 – періодика, 7 796 – аудіовізуальні матеріали та електронні видання. Щорічно бібліотека отримує понад 120 назв періодичних видань.

Довідково-бібліографічний апарат складається з каталогів (абетковий службовий, читацький; систематичний; електронний; систематичний краєзнавчий; аудіовізуальних документів), картотек  (електронної; систематичної статей; персоналій; назв художніх творів; назв пісень і нот; літератури іноземними мовами), абетково-предметного покажчика і фонду довідкової літератури.

Бібліотека створює влacні електронні ресурси: електронний каталог (переконвертований у 2012 р. в АБІС «УФД/Бібліотека» – 101,5 тис. записів), бази даних «Видатні краяни» (з 2005), «Картинна галерея» (2005), «Тарас Шевченко і Тернопільщина» (2014). Доступ до них здійснюється чeрeз офіційний вeбcaйт www.yl.edu.te.ua. Надає віртуальні послуги через бібліографічну довідку, віртуальну психологічну службу, онлайн-консультації.

Протягом 2014 р. всіма підрозділами бібліотеки обслужено – 15,6 тис. користувачів, з них зареєстрованих за ЄРК – 7,1 тис. Документовидача становила 319,7 тис., кількість відвідувань – 316 тис., у т. ч. – 205,8 тис. звернень на вебсайт.

Щороку готуються та видаються бібліографічні покажчики, списки, огляди, методичні рекомендації, календарі, аналітичні матеріали.

Бібліотека організовує та надає безкоштовні послуги користувачам відповідно до їх потреб. Зокрема, з 2008 р. діє Інтернет-центр для незрячих і слабозорих,  обладнаний сучасною спеціалізованою тифлотехнікою із програмним забезпеченням екранного доступу до інтернету. Центр здійснює послугу «Домашній абонемент», якою передбачено запис та доставляння аудіокниг на вимогу користувача з інвалідністю; консультації щодо пошуку інформації в інтернеті; провадить переведення текстових файлів в MP3-формат та ін. У 2009 р. відкрито Пункт доступу громадян до офіційної інформації, що надає користувачам доступ до актуальної інформації про діяльність органів влади, до офіційних документів; інформує про можливості використання адміністративних е-послуг, е-ресурсів та інструментів електронного урядування в новому форматі.

У 2010 р. створено тренінговий центр для організації навчань з прoблeм фoрмyвaння інтeрнeткyльтyри користувачів, нaвичoк бeзпeчнoї вeбнaвігaції, eфeктивнoгo викoриcтaння coціaльниx вeбceрвіcів; а також підвищення кваліфікації бібліотечних працівників області; проведення навчально-методичних семінарів, практичних групових та індивідуальних занять.

Для різних вікових та соціальних категорій користувачів діють клуби за інтересами: поціновувачів сучасної української літератури «ЛітПростір», спілкування англійською мовою для дорослих, навчання німецької мови для дорослих, любителів читання «КЛЮЧик» для дітей віком 6–10 років, акторської майстерності для дітей 6–10 років, вивчення англійської мови дітьми 6–7 років «English hour», вивчення німецької мови дітьми 6–7 років «Deutschmobil», маленьких майстрів «Умійко» для дітей 5–7 років, інтерактивного читання, психологічний клуб для молодих батьків з дітьми 2–6 років «Пізнаємо світ, граючись»; мультимедійний центр для дітей та молодих батьків «Розумна дитина», де представлені інноваційні матеріали для батьків з питань виховання та підготовки дитини до школи, діє ляльковий театр, представлена комп’ютерна техніка для зацікавлення та розвитку дитини віком від 2 років; літературно-мистецька вітальня «Зустрічі без прощань», де проводяться  вечори-зустрічі з відомими краянами, художниками, акторами, музикантами, літераторами. До послуг користувачів картинна галерея «Мистецька палітра».

Бібліотека активно бере участь у міжнародних та регіональних проектах, в яких ставала  неодноразовим переможцем. Зокрема, в конкурсах проектів програми Посольства США в Україні «Бібліоміст», Німецького культурного центру «Гете-інститут/Україна», конкурсу  «Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)» (2001, 2003, 2005, 2010, 2012) та ін. Посідала перші місця в конкурсі на кращу інноваційну бібліотечну послугу на Всеукраїнському ярмарку інноваційних бібліотечних послуг та е-урядування (2011); конкурсі бібліотечного відео «Бібліокінофест: кадри вирішують все» за відеоролик «Поети в неті» (2012). Отримала першу премію в конкурсі на кращу концепцію роботи із залучення користувачів за проєктом «Заочний абонемент (Україна)» (2013) та ін.

Бібліотека впроваджує нові інформаційні технології; оснащена сучасною технікою: комп’ютерами, тифлотехнікою для незрячих і слабозорих, нетбуками, iPadами, аудіо- та електронними книгами, мультимедійними комплексами. Для користувачів організовано wi-fi-зону. Безкоштовно надається доступ до електронної колекції e-Library USA, програми «Rosetta Stone» для самостійного вивчення англійської мови, інтерактивного курсу англійської мови для дорослих «English 1,2,3 у бібліотеці». Серед віртуальних послуг: бібліографічна довідка, психологічна служба, онлайн-консультації.

У штаті закладу – 57 працівників, з них бібліотечних – 41.

Значний внесок у розвиток бібліотеки зробили: директори В.Самуйлик (1980–1993),  М. Хмурич (1993–2010), Л. Гук (з 2011) та бібліотекарі О. Базюта, О. Марків, С. Лерніченко, Л. Марченко, С. Воробель.

Адреса бібліотеки: 46003, м. Тернопіль, вул. Д. Нечая, 29

тел./факс (0352) 259 705, 526 449

e-mail: youthlib@ukr.net

http://www.yl.edu.te.ua

Блоги бібліотеки:

– Бібліотечний блог для молоді Тернопілля – http://youthtyl.blogspot.com

– Інформаційний центр “Вікно в Америку” – http://youthlibwoa.blogspot.com)

–Полиця вільного книгообміну в Тернопільській обласній бібліотеці для молоді – http://www.bookcrossingylibte.blogspot.com/

– У світі прекрасного – http://www.ylibedu.blogspot.com)

– Ruby для початківців – http://ruby-start.blogspot.com/

– Заочний абонемент Goethe-Institut в Тернополі – http:youthlibde.blogspot.com/

– TopLibStory – http://libterstory.blogspot.com/

 

Сторінки в соціальних мережах:

– Facebook – http://www.facebook.com/pages/

– Vimeo – http://vimeo.com/album/1870875/

– Slideshare – http://www.slideshare.net/TernopilYouthLib/

– Issu – http://issuu.com/ternopilyouthlib/

– Twitter – https://twitter.com/TernopilOBM/

 

Канал на відеохостингу YouTube:

http://www.youtube.com/user/TernopilYouthLib/

 

 

Зображення

image
Логотип

image
Літературно-мистецька вітальня

image
Тренінговий центр

image
Мультимедійна кімната «Smart kid»

image
Майстер-клас

image
Літній читальний зал

 

Джерела

На Тернопільщині сучасна бібліотека — більше, ніж книгозбірня

 

Якуб Галина Іванівна
Статтю створено : 23.03.2015
Останній раз редаговано : 13.09.2019