Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 13
За місяць : 779
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека
Рубрики : Бібліотеки
Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека

 

imageТернопільська обласна універсальна наукова бібліотека (ТОУНБ) – інформаційний, культурний, освітній заклад, центральний обласний зберігач творів друку, одержувач обов’язкового обласного безоплатного примірника місцевих видань, депозитарій краєзнавчої літератури, центр краєзнавчої бібліографії, книгообміну, регіональний науково-дослідний і методичний центр із питань прогнозування та розвитку бібліотечної діяльності. Виконує функції головного бібліотечного закладу регіону. Книгозбірня, як науково-просвітницька інституція, забезпечує загальнодоступність своїх фондів і повноту інформації про їх склад для користувачів.

Витоки історії книгозбірні як публічного закладу, що надає в безкоштовне користування літературу для потреб місцевої громади, безпосередньо пов’язані з історією створення та функціонування в м. Тернополі громадських бібліотек.

Достовірно відомо про діяльність у 60–70 рр. 19 ст. бібліотек демократичної молодіжної організації гімназійної молоді Східної Галичини «Громада», що стала основою українського відродження. За спогадами очевидців, колекція книжок тернопільської «Громади» була доволі великою. Серед видань особливе місце посідала тодішня українська література, зокрема твори Т. Шевченка, Г. Квітки-Основ’яненка, І. Котляревського, О. Стороженка, «Чорна Рада», «Записки о Южной Руси», «Хмельниччина» М. Куліша, а також періодична преса галицько-руських видавництв «Русь», «Мета», «Нива», «Вечерниці» та ін. Крім цього, були книги польської та німецької літератур, переважно класичної.

Особливою сторінкою в історії краю є створення та діяльність бібліотек і читалень громадського товариства «Просвіта», яке зародилося в Галичині на противагу антиукраїнським течіям у культурному житті: колонізаторській, підтримуваній цісарською владою, – з одного боку, і русофільській – з іншого.

Перші читальні «Просвіти» були створені в м. Збаражі (1870 р.) та в с. Денисові (24 січня 1874 р.). Засновник читальні в Денисові – отець Йосип Вітошинський (1838–1901), диригент, організатор селянських хорів, оркестрів і школи диригентів. Читальня стала культурним центром села. При ній діяли бібліотека, численний хор, драматичний гурток, духовий оркестр, функціонувало молодіжне об’єднання.

Наприкінці 70-х років філію «Просвіти» засновано й у м. Тернополі. Її організатором, головою та наглядовим працівником був учитель Тернопільської учительської семінарії О. Барвінський, раніше знаний як один із найактивніших членів львівської «Громади», автор руської читанки для гімназійних класів, завдяки якій поширював відомості з української літератури та пробуджував до неї зацікавлення. Діяльними членами тернопільської філії були: о. Северин Навроцький, катехіт учительської семінарії, П. Левицький, професор польської гімназії, К. Горбаль, заступник учителя української мови цього ж закладу, адвокат В. Личаківський і судовий ад’ютант Л. Шехович.

Бібліотеки та читальні товариства «Просвіта» діяли до 1939 р., доки їх не заборонила нова влада.

У листопаді 1939 р. обласна газета «Вільне життя» опублікувала інформаційне повідомлення про відкриття для загального безплатного користування обласної бібліотеки для дорослих із загальним фондом 35 тис. пр. Основою книгозбірні стали націоналізовані радянською владою місцеві бібліотеки українських, польського, єврейського громадських товариств, зокрема «Просвіти»Towarzystwa Szkoły Ludowej«Єврейського товариства ім. Й. Перля», а також приватних книжкових колекцій окремих осіб.

Обласна книгозбірня розпочала свою роботу, маючи в штаті 23 працівники. До послуг читачів були абонемент та читальна зала, функціонував також методичний кабінет, відділи комплектування та оброблення книжок, бібліографічний.

Книжковий фонд за мовами розподілявся таким чином: 10% книг – українською, 4%  – єврейською, 84%  – польською і 2%  – іншими. Таке співвідношення було характерним для тогочасної політичної ситуації в краї. Воно стрімко змінювалося за рахунок інтенсивних надходжень уже перевірених часом і політичною цензурою видань з інших книгозбірень Радянського Союзу, зокрема Москви та Ленінграда (нині – Санкт-Петербург). Лише з Одеської обласної бібліотеки надійшло 20 тис. пр. документів. На початку 1941 р. у фонді книгозбірні вже налічувалося майже 100 тис. томів; вона обслуговувала 6 тис. користувачів; щоденне відвідування становило 250–300 осіб.

Першим директором бібліотеки була С. Садовська. У різні роки колектив книгозбірні очолювали: А. Ольшанський, П. Карабаш, М. Миргородська, І. Гаркавий, І. Коваль, М. Бей, Н. Черпитяк.

Більш як півмільйонний фонд бібліотеки має універсальний характер, є унікальним за наявністю краєзнавчого сегменту, документів з питань національно-визвольних змагань, історії, ремесел, народних традицій та обрядів й окремих книжкових колекцій. Тут представлено також широкий спектр довідково-інформаційної, правової, економічної, природничо-наукової та художньої літератури. Це – багатотомні енциклопедії, словники, довідники, монографії, автореферати та дисертації, твори вітчизняних і зарубіжних класиків, сучасних письменників, аудіовізуальні документи та документи  на електронних носіях.

За мовною ознакою в  бібліотечному фонді 38,2%  – документи українською, 59% – російською, 3,8% – іншими мовами.

ТОУНБ — потужний поліфункціональний, науково-інформаційний та методичний центр області. Глобальні зміни у сфері інформаційно-комунікаційних технологій дозволили реалізувати новітні проєкти: організація онлайнових електронних каталогів та картотек, електронного доставляння документів, віртуальної довідкової служби; участь у корпоративних проєктах із формування електронних баз даних; створення корпоративного проєкту електронної бібліотеки краєзнавчих видань Тернопільської області; підтримання роботи Регіонального інформаційного порталу «Тернопільщина», центру європейської інформації, регіонального навчального центру за програмою «Бібліоміст»; запровадження процесу штрихового кодування фонду та запровадження АІБС в обслуговуванні користувачів.

Локальна комп’ютерна мережа об’єднує понад вісімдесят сучасних комп’ютерів, із них двадцять п’ять забезпечують безкоштовний доступ користувачам до інтернету в читальних залах та холі бібліотеки. До послуг відвідувачів – дві інтерактивні дошки, сучасний шістдесятидюймовий телевізор, звукова апаратура, айпади, електронні читанки, Wi-fi, доступ до електронних баз даних, понад 400 назв журналів і 190 назв газет, аудіо- та електронні книги, фільми на електронних носіях.

Технічне переоснащення бібліотеки відбувається завдяки підтримці органів влади та місцевого самоврядування, активній фандрейзинговій діяльності та співпраці із Посольством США в Україні, Міжнародним фондом «Відродження», Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), багатьма іншими організаціями та благочинними фондами, перелік яких розміщено на сторінці «Наші дарувальники» на сайті бібліотеки.

Ефективними та вагомими були результати участі бібліотеки в проєктах: «LIAP: інтернет для читачів публічних бібліотек» (з 2001 р.), «Вікно в Америку» (з 2004 по 2020 рр.), створення регіонального інформаційного порталу (з 2004 р.), «Глобальні бібліотеки «Бібліоміст – Україна» (з 2010 р.).

Новітнім каналом доступу до різноманітних бібліотечних послуг та електронних ресурсів став вебсайт бібліотеки, що підтримується з 2002 р. Популярними серед користувачів є розділи: «Електронний каталог», «Електронна бібліотека», «Видання бібліотеки», «Про нас пишуть», «Бібліотекареві», «Віртуальна довідка», «Клуби за інтересами», «Віртуальні виставки».

Користуються популярністю блоги: «Абонемент на бульварі Шевченка, 15» (адмініструє відділ міського абонементу); «Іноzемка» (Блог відділу літератури іноземними мовами); «ART-світлиця» (блог відділу літератури з мистецтва); «Світ очима технічної книги» (Блог відділу технічної літератури); «Бібліотека. Книга. Читач...» (Блог відділу читального залу); «PressТур» (Блог сектору періодики); «101 ідея для вашого саду і городу» (Блог відділу сільськогосподарської літератури); «Культура Тернопільщини» (спільний Блог відділу інформації та відділу краєзнавчої літератури і бібліографії).

Бібліотека широко представлена в соціальних мережах, зокрема у фейсбуці, твітері, інстаграмі та підтримує свою сторінку в сервісі відеохостингу Ютуб.

Запроваджено інноваційні форми обслуговування користувачів у відділах міського абонементу, літератури іноземними мовами, читальної зали, зокрема: буккросинг, обслуговування осіб з обмеженими можливостями, доступ громадян до офіційної інформації, дистанційні курси з вивчення англійської мови, інтерактивні ігри.

У структурі бібліотеки – 14 відділів. З них 7 – задіяні в обслуговуванні користувачів (абонемент і галузеві читальні зали) та 7 – спеціалізованих.

 Результатом копіткої багаторічної праці дирекції із підбору фахівців є солідний кадровий потенціал ТОУНБ. Її штат на 1 жовтня 2021 року становив 97,5  одиниць. З 72  бібліотечних працівників 85 відсотків – мають вищу освіту.

Щорічно послугами бібліотеки користуються понад 20 тис. громадян, 61 тис. є віртуальними користувачами. Відділи бібліотеки видають у користування понад 400 тис. пр. документів. Показник відвідування становить 153 тис., у тому числі 80 тис. відвідувань бібліотечного вебсайта.

Обсяг бібліотечного фонду документів ТОУНБ репрезентує потужний довідково-бібліографічний апарат (ДБА). Бібліографічні записи в традиційній картковій формі вміщують 12 каталогів і картотек читацького призначення, в електронній – «Електронні каталоги та картотеки Тернопільської ОУНБ» (АБІС «ІРБІС», 19 баз даних, рік створення 2004) та Зведений електронний каталог публічних бібліотек Тернопільської області (ЗвЕК ПБТО в АБІС «УФД/Бібліотека», версія 3). ЗвЕК ПБТО, кумульований електронний продукт бібліографічних записів, започаткований і розвивається з 2017 р. Ця база даних актуальна, наповнюється онлайн, серед бібліотек-учасниць: ТОУНБ, Тернопільська обласна бібліотека для дітей, Борщівська міська центральна бібліотека, Збаразька публічна бібліотека, Монастириська центральна публічна бібліотека, Підволочиська центральна бібліотека, Чортківська публічна бібліотека. Обсяг електронних баз даних власної генерації ТОУНБ становить 572,1 тис. бібліографічних записів.

За останні десятиліття відбувся процес становлення установи як одного із кращих в Україні регіональних центрів краєзнавчої бібліографії. Наукові бібліографічні доробки ТОУНБ стали більш фундаментальними, системними та ґрунтовними, вирізняються своєю актуальністю, глибиною відображених джерел інформації, чудовим поліграфічним і художнім оформленням: Почесна відзнака Української бібліотечної асоціації (УБА) «Бібліографічний посібник року» (2008), за підготовку та видання бібліографічного покажчика «Іван Огієнко: «Я все зробив, що міг зробити…» та Грамота УБА (2013) за високий рівень та багаторічну діяльність зі створення серій бібліографічних покажчиків.

Справжніми мистецькими енциклопедіями стали й бібліографічні покажчики «Театральна Тернопільщина» (2002), «Музична Тернопільщина» (2008), «Миcтці Тернопільщини» (2015), що вийшли в бібліографічній серії «Тернопільщина мистецька» та вперше об’єднали великий масив інформації з історії театру й розвитку музичного та образотворчого мистецтва краю.

Патріотичною за своїм ідейним спрямуванням та реабілітаційною з  точки зору правдивої української історії є започаткована бібліотекою у 2007 р. краєзнавча бібліографічна серія «Родом з України», до якої увійшло десять вагомих бібліографічних покажчиків, підготовлених з нагоди ювілейних дат знаних та шанованих у краї та далеко за його межами особистостей як: Р. Шухевич, І. Огієнко, І. Ґерета, Шмуель Йосеф Агнон, Ю. Словацький, І. Пулюй, Лесь Курбас, Б. Лепкий, Я. Гніздовський, Йосиф Сліпий. Логічним продовженням науково-бібліографічної роботи є перший випуск із серії науково-допоміжних покажчиків «Наукове товариство імені Шевченка і Тернопільщина (1873—1940)»: історично-філософська секція: дійсні члени» (2018 р.).

З 1967 року своєрідним літописом Тернопілля став ретроспективний бібліографічний покажчик «Література про Тернопільську область», започаткований як щорічник. Нещодавно бібліотека перейшла на інший формат випуску цього видання, групуючи бібліографічну інформацію за п’ятирічний період. У 2011,  2013 та 2016 роках вийшли три покажчики за 2000–2014 роки. Вони вирізняються великим обсягом (11 136, 9 645, 11 315 позицій) ретельно відібраних та детально систематизованих документів про історію, культуру, природу, політичне та господарське життя краю та якісним пошуковим апаратом.

Віддзеркалює діяльність закладів культури обласного підпорядкування в періодиці й щорічний анотований бібліографічний покажчик «Культура Тернопільщини», започаткований у 2006 році. Видання висвітлює загальні питання культури, регіональної культурної політики, правових та економічних аспектів, упровадження нових форм і методів роботи, проведення виставок, фестивалів, конкурсів.

Про творчий потенціал колективу свідчить друкована продукція, представлена в бібліографічному покажчику «Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека: 1939–2009 роки». Загалом фахівцями книгозбірні підготовлено понад 200 бібліографічних посібників.

Упродовж багатьох років важливим у діяльності обласної універсальної наукової бібліотеки як головного методичного центру області є розроблення регіональних програм розвитку та моніторинг діяльності мережі публічних бібліотек, збирання та аналізування статистичної інформації щодо різних аспектів роботи книгозбірень області, консультативна та практична допомога, підвищення фахового рівня, видавнича діяльність, підтримання та розвиток корпоративних проєктів тощо.

У бібліотеці з 2010 р.успішно працює регіональний навчальний центр, створений за сприяння програми «Бібліоміст». У ньому підвищують кваліфікацію користувачі та бібліотекарі області. У 2013 році вперше в області запроваджено дистанційне навчання з використанням інтернету та спеціально створеного сайту.

Напрями та результати науково-дослідної діяльності бібліотеки репрезентують випуски інформаційного бюлетеня «Соціологічна думка» («Крізь призму соціології»), започаткованого в 2002 р. Того ж року книгозбірня отримала відзнаку Міністерства культури та мистецтв України – почесний диплом III ступеня за краще наукове дослідження «Сільський бібліотекар у дзеркалі часу». Предметом щорічних розвідок є вивчення використання бібліотечного фонду, задоволення потреб користувачів, сучасний стан бібліотек.

У роки незалежності бібліотека стала центром професійної громадської роботи. Так у 1995 р. з ініціативи провідних спеціалістів було створено Тернопільське обласне відділення Української бібліотечної асоціації (ТОВ ВГО УБА) яке у 2006 р. набуло статусу юридичної особи. За роки становлення та розвитку зусиллями президії та членів відділення зроблено багато хороших справ. Президія постійно розглядає проблеми та надає допомогу з питань правового та соціального захисту бібліотекарів, займається питанням відстоювання майнових прав бібліотек, підвищення кваліфікації бібліотечних працівників області, активізації професійної діяльності та розширення членства в ТОВ ВГО УБА.

Активну підтримку серед бібліотекарів отримали обласні бібліотечні конкурси«Моя бібліотека» (2006),  «Кращий бібліографічний покажчик» (2012, 2017), «Бібліотека та місцева громада (матеріали з практики роботи публічних бібліотек Тернопільської області)» (2013), «Краща бібліотечна рекламна продукція» (2014).

Упродовж багатьох років робота колективу та окремих фахівців бібліотеки неодноразово відзначалась органами влади та місцевого самоврядування, Міністерством культури України, Кабінетом Міністрів України, Президентом України, Всеукраїнською громадською організацією «Українська бібліотечна асоціація».

Джерела

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека, 1939–2009 рр. : анот. бібліогр. покажчик / ТОУНБ ; уклад. В. Я. Миськів [та ін.], відп. ред. В. І. Вітенко. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2009. – 144 с. 

Бібліотеки області : віхи історії та тенденції розвитку : матеріали наук.-практ. конф. (2 грудня 2009 р., м. Тернопіль) / ТОУНБ ; ТОВ УБО ; упоряд. В. І. Вітенко ; наук. ред. О. Г. Ліскова ; ред. Г. Й. Жовтко. – Тернопіль, 2010. – 144 с. 

Вітенко В. Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека : віхи історії, розвиток та сьогодення / В. Вітенко // Бібл. форум України. – 2010. – № 3. – С. 31–36. 

Бібліотечна Україна в цифрах (2013–2014) : стат. збірник / НПБУ ; підгот. О. П. Лахно. – Київ, 2015. – 61 с. 

Вітенко В. Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці – 75 /  В. Вітенко // Бібл. планета. – 2014. – № 4. – С. 29–31 ; Свобода. – 2014. – № 95 (14 листоп.). – С. 4 : фот. 

Вітенко В. Три чверті століття служіння громаді : 15 листопада виповнюється 75 років із часу заснування Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки /В. Вітенко // Вільне життя плюс. – 2014. – № 92 (14 листоп.). – С. 3 : іл. – (Ювілей. 

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека : [буклет] / ТОУНБ. – Тернопіль, 2014. – [1 арк. (6 с.)].

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека: 75 років : фотоальбом / ТОУНБ ; упоряд.: О. Г. Ліскова, О. С. Гончарук ; гол. ред., кер. проекту, автор вступ. ст. В. І. Вітенко. – Тернопіль : Підручники і посібники, 2014. – 48 с. : фот. кол. 

Миколайчук Н. Сучасна бібліотека — більше, ніж книгозбірня : [за матеріалами розмови з головою Терноп. облради В. Овчаруком] / Н. Миколайчук // Голос України. – 2019. – 7 верес. – С. 9 : фот. 

Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека відзначає ювілей // Бережанське віче. – 2019. – № 48 (22 листоп.). – С. 1 : фот. 

Оленич Л. Видавничо-бібліографічний доробок Тернопільської ОУНБ // Бібл. планета. – 2020. – № 1. – С. 18–21 : фот. 

Шот М. Віршами прокладали шлях до серця : 30 років, 30 днів і 30 поетів поєднав творчий проект, який втілили в Тернополі [в Терноп. ОУНБ] / М. Шот // Урядовий кур’єр. – 2021. – № 152 (7 серп.) – С. 3 : фот. – (Відеомарафон).

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­________________

Наукову бібліотеку відремонтували вперше за десятки років. А вам подобається?] // 20 хвилин : вебсайт.


Вітенко Василь Іванович (1960-2024)
Статтю створено : 22.03.2016
Останній раз редаговано : 11.11.2021