Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 13
За місяць : 779
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Українська асоціація працівників бібліотек для дітей
Українська асоціація працівників бібліотек для дітей

Українська асоціація працівників бібліотек для дітей – всеукраїнська громадська організація, що на добровільних засадах об’єднує працівників бібліотечних, бібліографічних, інформаційних установ та закладів освіти задля удосконалення інформаційного і бібліотечно-бібліографічного забезпечення дітей.

Головною метою Асоціації є сприяння підвищенню престижу бібліотечної професії, збереженню і розвитку мережі спеціалізованих бібліотек України для дітей, захисту законних професійних, соціальних, культурних та інших спільних інтересів своїх членів.

Завдання організації – репрезентувати і захищати інтереси її членів, сприяти забезпеченню гарантій доступу дітей до бібліотечно-інформаційних ресурсів, опікуватися питаннями формування державної політики та законодавства щодо книговидання та підтримки дитячих бібліотек, а також організацією досліджень у галузі дитячого читання.

Рішення про утворення організації та її Статут було ухвалено установчою конференцією Української асоціації працівників бібліотек для дітей 22 квітня 1999 р. Тоді ж обрано керівний склад Асоціації:  президентом – А. Кобзаренко, генерального директора Національної бібліотеки України для дітей у 1967–2013 рр.; віце-президентами – В. Скнар, професора, завідувача кафедри бібліотекознавства та інноваційних технологій Національної академії керівних кадрів культури та мистецтв; Н. Безручко, директора Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва у 1975–2012 рр.; Т. Долбенко, професора, завідувача кафедри бібліотечно-інформаційного обслуговування, декана факультету інформаційних систем та бібліотекознавства Київського національного університету культури і мистецтв. Статусу юридичної особи організація набула 2 лютого 2000 р. (Свідоцтво за № 1321, видане Міністерством юстиції України).

Від 2002 р. звітно-виборчі конференції Асоціації проводяться раз на три роки; протягом 2005–2013 рр. — під час Всеукраїнських науково-практичних конференцій директорів обласних бібліотек для дітей.

У ході звітно-виборчої конференції, яка відбулась 15 листопада 2013 р. у Центральній бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва за участю 80 делегатів – працівників бібліотек для дітей із 18 областей, АРК та м. Києва, було обговорено і затверджено нову редакцію Статуту, презентовано проект документа «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей. Стратегія – 2015». Водночас відбулися перевибори керівного складу Асоціації, на засадах ротації оновлено склад віце-президентів, президії асоціації, ревізійної комісії. Більшістю голосів президентом Асоціації було обрано М. Зніщенка, генерального директора Київської обласної бібліотеки для дітей.

Під час наступної звітно-виборчої конференції (відбулась 1 грудня 2016 р. у Київській обласній бібліотеці для дітей) за участю 89 делегатів – працівників 18 ОБД, Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва та Ізмаїльської, Одеської і Кременчуцької ЦБС для дітей відбулося обговорення змін до Статуту Асоціації у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про громадські об’єднання» (згідно з ним актуалізовано офіційне найменування організації – ГО «Українська асоціація працівників бібліотек для дітей»). Затверджено також Стратегію розвитку Асоціації, оновлено склад віце-президентів, президії асоціації, ревізійної комісії. На черговий трирічний термін президентом Асоціації обрано А. Гордієнко, генерального директора НБУ для дітей, віце-президентом – М. Зніщенка, головою ревізійної комісії – Л. Полікарпову, заступника генерального директора по роботі та зв’язкам з громадськістю НБУ для дітей; оновлений склад президії Асоціації, до якої увійшли А. Гордієнко, М. Зніщенко, директори п’яти ОБД – А. Бардашевська (Херсон), Н. Граніч (Луцьк), Т. Манжула (Кропивницький), Л. Митрофанова (Полтава), Н. Новіцька (Тернопіль), Я. Біленко – директор Центральної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва, О. Долинський – заступник генерального директора НБУ для дітей з адміністративно-господарської роботи. Сформовано три сектори за основними напрямами діяльності Асоціації: Соціальне партнерство, розвиток структури та членства; Фахові комунікації та інноваційний розвиток; Соціально-правовий захист.

У 2001 р. Асоціацією та НБУ для дітей засновано перший професійний науково-методичний журнал для фахівців бібліотек України для дітей «Світ дитячих бібліотек». У 2010 р. створено корпоративний ресурс «Кращі Інтернет-ресурси від Української асоціації працівників бібліотек для дітей».

Асоціація стала співорганізатором Всеукраїнського конкурсу дитячої творчості «Дитячі історії про найголовніше», конкурсу дитячої творчості «Мрії про Україну: дитячий погляд».

Під патронатом Української асоціації працівників бібліотек для дітей з 2013 р. діє проект Міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій «Бібліокре@тив».

З 2013 р., згідно з наказом Міністерства культури України від 6 лютого 2013 р. № 59, НБУ для дітей за підтримки Асоціації з метою підвищення соціального статусу та престижу обласних бібліотек для дітей як інформаційних, культурно-освітніх і духовних центрів, їхньої ролі у реалізації завдань державної політики у галузі культури, професійної майстерності бібліотечних працівників, а також налагодження взаємодії бібліотек з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування проводиться Всеукраїнський огляд-конкурс обласних бібліотек для дітей.

У 2017 р. Асоціація увійшла до складу Національної секції України Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) – некомерційної організації, мережі представників з усього світу, які прагнуть об’єднання дитини і книги. Як неурядова організація з офіційним статусом в ЮНЕСКО і ЮНІСЕФ, IBBY відіграє істотну роль у формуванні міжнародної політики в якості захисника дитячих книг та дитячого читання.

У межах реалізації Стратегії розвитку бібліотечної справи в Україні до 2025 року «Якісні зміни бібліотек задля забезпечення сталого розвитку України», починаючи з 2018 р., НБУ для дітей, за сприяння Міністерства культури України, Асоціації, Національної секції IBBY започатковано проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу «Лідер читання» у два тури.

У 2018 р. за підтримки Асоціації стартував міжрегіональний інноваційний проект із профорієнтації учнівської молоді «ПрофіКемп», що триватиме упродовж 2018–2019 рр., за участю команд із Херсонської, Львівської, Закарпатської та Рівненської областей та відповідних обласних бібліотек для дітей (у Закарпатті – обласної бібліотеки для дітей та юнацтва).

 

Джерела

 

Статут Української асоціації працівників бібліотек для дітей // Світ дитячих бібліотек. – 2002. – № 1. – С. 5–8.

Дмитренко Н. І учням, і батькам, і бібліотекарям : «Найкращий читач України» починає новий етап роботи й розширює аудиторію свого впливу / Дмитренко Наталя // Україна молода. – 2011. – 3 лют. – С. 13;

Гордієнко А. [Слово головного редактора] / Гордієнко Алла // Бібліотека у форматі Д°. – 2016. – № 4. – С. 3–4;

 

———————————————

 

Українська асоціація працівників бібліотек для дітей // Вarabooka

Українська асоціація працівників бібліотек для дітей  // Національна бібліотека України для дітей

Галета Олена Валеріївна
Статтю створено : 22.01.2019
Останній раз редаговано : 12.07.2019