Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 1
За місяць : 837
Кількість
статей : 978
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки
Рубрики : Бібліотеки
Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки

imageХерсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки – інформаційний та дозвіллєвий спеціалізований заклад, методичний, інформаційно-бібліографічний і консультативний центр для мережі бібліотек області, що обслуговують дітей. Бібліотека є регіональним сховищем творів друку та інших документів універсального характеру, передусім місцевих, адресованих дитячій аудиторії.

Повне офіційне найменування – Комунальний заклад «Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки» Херсонської обласної ради (з 2013 р.). Розпорядженням голови Херсонської обласної державної адміністрації від 04.02.2015 р. № 53 бібліотеці надано статус обласного методичного центру для шкільних та публічних бібліотек, що обслуговують дітей.

Пріоритетними напрямами роботи бібліотеки є підтримка і розвиток інтелектуальних та творчих здібностей дітей і підлітків, їхньої читацької активності; сприяння національно-патріотичному вихованню; надання допомоги у формуванні сучасного школяра як медіаграмотного, впевненого користувача інформаційних ресурсів; методична та інформаційна підтримка керівників дитячого читання (бібліотекарів, педагогів, батьків); сприяння процесам модернізації системи бібліотечного обслуговування дітей.

Історія бібліотеки бере відлік з 1 лютого 1924 р., коли за рішенням міської виконавчої влади 3-тє відділення Центральної міської бібліотеки було реорганізовано в спеціальну міську дитячу Центрочитальню, що увійшла до числа перших п’яти спеціалізованих бібліотек для дітей, створених в Україні. Вона розміщувалася на вул. Ерделівській, 25 (нині – Старообрядницька). Книжковий фонд закладу на той час налічував 3300 пр., його послугами користувалося 760 читачів. У штаті бібліотеки було два працівники. Перша завідувачка, Р. Сухотіна, очолювала заклад до 1950 р., з перервою на воєнне лихоліття.

У 1935 р. бібліотеку було переведено до приміщення Палацу піонерів (вул. Суворова), кількість співробітників збільшилася до семи; книгозбірня почала отримувати обов’язковий безплатний примірник дитячої та юнацької літератури.

На початку 1930-х років бібліотечний фонд збільшився до 10 тис. пр., і тому для дитячої книгозбірні у 1937 р. було виділене спеціальне приміщення на вул. К. Маркса, 18 (нині – вул. Потьомкінська), де вона перебувала понад 40 років. Нова будівля дала можливість відкрити 2 читальні зали і 2 абонементи, окремо для молодших і старших школярів, а також дошкільний абонемент. У штаті закладу нараховувалося 17 працівників. У бібліотеці проводились голосні читання, працювали дитячі гуртки та майстерні, діти займалися літературною творчістю, випускали стіннівки. Серед читачів бібліотеки були діти, які згодом стали відомими на Херсонщині та у світі особистостями: поети Є. Фомін і А. Копштейн; льотчик-винищувач періоду Другої світової війни, Герой Радянського Союзу П. Якубовський; капітан першого рангу В. Савченко; заслужений майстер спорту, багаторазова чемпіонка Олімпійських ігор зі спортивної гімнастики, Почесний громадянин міста Херсона (2000) Л. Латиніна та ін.

Напередодні Другої світової війни послугами бібліотеки користувались 5 тис. дітей та підлітків, а книжковий фонд становив 60 тис. пр. У період нацистської окупації майже увесь фонд був втрачений, проте зусиллями бібліотекарів-ентузіастів та мешканців міста бібліотека швидко відродилася.

1 квітня 1946 р. дитяча Центрочитальня була реорганізована в Херсонську обласну бібліотеку для дітей та юнацтва; з 1963 р. вона стала Херсонською обласною бібліотекою для дітей.

У 1980 р. бібліотека переїхала в спеціально для неї спроектовану триповерхову новобудову із загальною площею 1 тис. кв. м на вул. Червоностудентській, 21 (нині – вул. Гімназична). Окрім читальних зал та абонементів, призначених для обслуговування дітей різного віку, у новому приміщенні відкрито відділ естетичного виховання зі спеціальною залою для прослуховування музичних творів, перегляду відеофільмів, власним ляльковим театром. Суттєво поліпшилась матеріально-технічна база бібліотеки: були придбані бібліобус, телевізори, магнітофони. У 1983 р. фонд бібліотеки налічував понад 90 тис. пр. книг, діафільмів, грамплатівок, нотних та образотворчих видань.

У 1990-ті роки зусиллями працівників бібліотеки І. Плоткіної (завідувачки методичного відділу, дитячої поетеси), В. Нижеголенко та А. Крата (співробітників бібліотеки, членів Національної спілки письменників України) у закладі формується особлива атмосфера, що сприяє розвиткові дитячої творчості. При бібліотеці було створено літературно-мистецький гурт «Малючок Степовичок», що об’єднав близько 70 професійних письменників та початківців, художників-ілюстраторів, композиторів. Метою гурту було заохочення митців до написання творів для дітей, популяризація цих творів та підтримка творчо обдарованих дітей.

13 листопада 2013 р. до 90-річчя закладу рішенням Херсонської обласної ради бібліотеці присвоєне ім’я Дніпрової Чайки (Л. Василевської-Березіної, 1861–1927) – класика української дитячої літератури, чиє життя і творча діяльність пов’язані з херсонським краєм.

Станом на 1 січня 2018 р. у структурі бібліотеки діють 8 відділів: комплектування фондів та каталогізування документів; зберігання та реставрації бібліотечних фондів; обслуговування дошкільників та учнів 1–4 класів; обслуговування учнів 5–9 класів; естетичного виховання; інформаційно-бібліографічний; бібліотечного прогнозування та інновацій; інтернет-послуг; 5 секторів та медіацентр.

Бібліотечний фонд є універсальним за змістом і налічує 115 тис. документів, серед яких книги, мапи та нотні видання становлять 90 тис., аудіовізуальні та електронні видання – близько 2 тис., журнали та газети – 23 тис. Колекція рідкісних та цінних видань нараховує 177 пр. книг та журналів. Найстарішим виданням у фонді бібліотеки є книга В. Немировича-Данченка «На краю света» (1893). Бібліотека також формує колекцію книжок з автографами авторів, у якій на початок 2018 р. налічувалось понад 300 пр.

Довідково-бібліографічний апарат (ДБА) бібліотеки складається: з системи традиційних карткових каталогів і картотек (систематичних, абеткових, краєзнавчих, СКС тощо для різних вікових груп користувачів), які містять інформацію про документи та публікації, що надійшли до фонду бібліотеки до 1993 р.; електронного каталогу (ЕК), започаткованого у 1993 р., який містить відомості про поточні надходження до фонду бібліотеки та  найпопулярнішу літературу минулих десятиліть; аналітичні бази даних статей з періодичних видань. ЕК доступний онлайн на сайті бібліотеки з 2003 р. за такими розділами: «Головний каталог» (відомості про книги, брошури, аркушеві матеріали), «Аудіовізуальні та електронні документи», «Статті з газет і журналів» (вибірково), «Рідкісні видання» (електронна версія друкованого каталогу). Обсяг ЕК на 1 січня 2018 р. складає понад 195 тис. записів.

Бібліотекою щорічно користуються 18–19 тис. читачів-дітей, а також їхні батьки, педагоги та інші організатори дитячого читання. Книговидача становить понад 300 тис. документів. Бібліотека пропонує як традиційні, так і новітні послуги, зокрема доступ до мережі Інтернет, копіювання та сканування, нові соціокультурні послуги (день народження в бібліотеці, віртуальні зустрічі з письменниками тощо).

Відділ обслуговування дошкільників та читачів-учнів 1-4 класів працює в режимі читальної зали та абонементу і є центром родинного дозвілля та підтримки сімейного читання. Тут у вільному доступі міститься близько 13 тис. пр. документів: казки та оповідки для малят, книжки-іграшки, тематичні та універсальні енциклопедії, науково-популярні видання, дитяча періодика. Крім традиційних видань, читачам пропонуються озвучені та 3D-видання. У відділі діють: програма раннього залучення дітей до читання «Домовичок-казковичок», дитячий клуб «Читай-компанія мандрує», програма «Недільна батьківська школа». Розпочата у 2013 р., ця програма пропонує батькам низку бесід, лекцій, тренінгів та порад щодо виховання здорової, освіченої та розвинутої дитини, допомагає зрозуміти дитячу психологію, а також пропонує способи організації корисного родинного дозвілля.

Відділ обслуговування читачів-учнів 5–9 класів працює лише у режимі читальної зали. Його фонд відкритого доступу, універсальний за змістом, налічує понад 5 тис. пр., серед яких переважають довідкові видання, енциклопедичні серії, книги з психології, права, історії України, літературно-художні видання, що надійшли до бібліотеки в одному примірнику, а також настільні ігри. У відділі реалізуються інноваційні проекти та програми, зокрема: проект «Зустрічі без прощань» із популярними сучасними українськими письменниками та літературний салон «У книжкових декораціях» (зустрічі з літераторами рідного краю), «17-а сторінка нон-стоп» (серія зустрічей з успішними людьми краю, головною темою яких є непересічна роль книжки у досягненні життєвого успіху), правовий лекторій «Орієнтир» та ін. Працює літературна студія «Контур», де діти опановують секрети творчої майстерності.

Сектор абонементу обслуговує учнів, починаючи з 5-го класу, й дорослих користувачів – керівників дитячого читання. У його фондах – 10,5 тис. книжок: твори зі шкільної програми, сучасні бестселери для підлітків у жанрі детективу, фантастики, фентезі, пригодницька та історична проза, посібники для успішного навчання. Сектор є координатором започаткованої у 1995 р. програми літніх читань «Канікули з книгою». Від 2002 р. у рамках акції запроваджено т. зв. «бібліотечну інтелектуальну валюту», за яку учасники програми можуть на свій смак придбати книжки в спеціальних кіосках, розміщених у бібліотеці для цієї мети партнерами проекту – книготорговельними організаціями та видавництвами.

Відділ естетичного виховання пропонує відвідувачам 6 тис. книг, журналів, збірників нот, медіа-ресурсів, що присвячені різним видам класичного та сучасного мистецтва. У відділі провадиться системна робота з обдарованими дітьми, організовуються численні експозиції їхніх образотворчих робіт, майстер-класи з декоративно-прикладного мистецтва. Працюють театр-студія «Чеширський кіт» та студія творчого самовираження «Мій світ», робота якої зорієнтована на соціалізацію дітей з ознаками аутизму.

2001 р. бібліотека виграла грант за програмою «LEAP in Ukraine» і першою серед обласних бібліотек України для дітей відкрила інтернет-центр із безоплатним доступом користувачів до глобальної інформаційної мережі. Цей модернізаційний прорив спричинив низку наступних інфраструктурних змін. За підтримки Корпусу Миру США в Україні у 2004 р. створено сектор документів іноземними мовами, у 2005 р. – медіацентр.

Відділ інтернет-послуг (інтернет-центр) надає користувачам безкоштовний доступ до мережі Інтернет, проводить навчальні тренінги для школярів та бібліотечних працівників області, реалізує програми інформаційної вправності та творчого розвитку «Кібершколярики» (для учнів 3–4-х класів), організовує заняття з інтернет-безпеки та мережевого етикету. З 2013 р. спільно з іншими підрозділами бібліотеки впроваджує проект «Віртуальний ЛітПортал: від тих, хто пише, тим, хто читає» (скайп-зустрічі з дитячими письменниками України та зарубіжжя за оригінальними сценаріями із творчими інтерактивними компонентами), відзначений Гран-прі Всеукраїнського огляду-конкурсу обласних бібліотек для дітей (2015).

Сектор документів іноземними мовами пропонує 7,5 тис. документів – книжкові та періодичні видання, аудіо- та електронні книги, кінофільми 57-ма мовами світу, спеціальні програми вивчення англійської мови та перегляду фільмів (проект «Cinema Collection»). Діють два розмовних клуби – «English Club» та польський клуб «Przyjaźń». На базі сектору працює інформаційний центр «Вікно в Америку для майбутніх лідерів» (за підтримки Посольства США в Україні). До послуг користувачів – електронні читанки Amazon Kindle, планшети Apple з доступом до Wi-Fi, настільні ігри англійською мовою, а також живе спілкування з волонтерами – знавцями англійської мови, скайп-конференції з однолітками-іноземцями та колегами-бібліотекарями.

Медіацентр бібліотеки пропонує індивідуальні та групові перегляди фільмів і мультфільмів із наступним обговоренням, прослуховування музичних дисків, надає доступ до краєзнавчих медіаресурсів. На базі центру працює медіаосвітній клуб для членів учнівського самоврядування та міського шкільного парламенту «NaVi» («Natuse Vincere»).

Інформаційно-бібліографічна діяльність бібліотеки спрямована на підготовку та видання рекомендаційних бібліографічних посібників (серії «Літературно-краєзнавчі студії», «Херсонські письменники – дітям»), бібліографічне наповнення інтерактивних електронних ресурсів («Вітальня Дніпрової Чайки»), проведення днів інформації, днів спеціаліста для бібліотекарів та вчителів міста й області; укладання календарів знаменних та пам’ятних дат Херсонщини. Також бібліотека формує та надсилає до навчальних закладів міста щоквартальні бібліографічні списки для педагогів-організаторів і працівників шкільних бібліотек «Позакласна та виховна робота в школі», укладає та щорічно актуалізує рекомендаційні списки «Що читати влітку?», створює і використовує в роботі з читачами бібліографічні іграшки, краєзнавчі пізнавально-розважальні ігри у настільному та електронному форматах.

Херсонська ОБД як методичний центр для бібліотек області, що обслуговують дітей, аналізує їх діяльність і надає їм консультативно-методичну допомогу; ініціює, виявляє і впроваджує у практику інноваційні форми бібліотечного обслуговування; організовує і проводить різні форми занять з підвищення кваліфікації (семінари, тренінги, практикуми, вебінари, веб-конференції, майстер-класи тощо); розробляє методичні рекомендації; видає посібники для фахівців бібліотечної галузі, у тому числі: «Бібліотечний креатив: ігри, конкурси та інтернет-конференції у підтримці інтересу до читання», «Волонтери рекомендують», «Про читання, змагання та… пошуки скарбів», «Штрихи до портрета сучасної бібліотеки для дітей: реклама, ресурси, програмна діяльність», «Світ дитинства, захищений правом» та ін.

Методична служба відповідає за наповнення бібліоблогу «Увімкни бібліотеку», в якому публікуються кращі сценарії, фахові статті, посилання на корисні матеріали та інформаційні ресурси, електронні версії фахової періодики та ін.

З метою підвищення кваліфікації працівників спеціалізованих бібліотек за підтримки Програми «Бібліоміст» створено навчально-інноваційний центр, де бібліотекарі опановують комп’ютерну грамотність, освоюють практичні навички застосування інформаційно-комунікаційних технологій у бібліотечній роботі.

Бібліотека є учасником міжнародних, регіональних та корпоративних проектів і програм різного спрямування, насамперед з підтримки дитячого читання, інтелектуального та духовного розвитку дітей. У 2008–2012 рр. відбувалась обласна бібліотечна акція «Читай і стань успішним!», яка, завдяки волонтерському читацькому руху на Херсонщині, посприяла залученню дітей до читання та поповненню фондів бібліотек новою сучасною дитячою книжкою. Успіх акції зумовив її продовження до 2017 р. в оновленому форматі – «П’ять сходинок до успіху: увімкни бібліотеку!», а з 2018 р. – «Мрій. Читай. Досягай!» Реалізовується низка конкурсних проектів, спрямованих на підтримку дитячої літературної творчості: регіональний літературний конкурс ім. Ю. Голобородька «Зачаровані Таврією»; відкритий дитячий літературний конкурс «ФантФест»; обласний фестиваль виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко: патріотичні лейтмотиви»; конкурс дитячої творчості «Легенди Херсонщини».

Серед ініціатив бібліотеки: Відкритий урок читання, який проводиться в області з 2009 р. у Всеукраїнський день бібліотек за участю успішних людей краю, лідерів громадської думки та популярних письменників і митців; інтелектуальний турнір «Ігри патріотів Херсонщини», розпочатий у 2015 р., підґрунтям до проведення якого став однойменний видавничий проект – комплект електронних та настільних ігор краєзнавчо-патріотичної тематики, розробниками яких є колектив бібліотеки (змагання триватимуть до 2020 р.).

З метою виховання інформаційної та медійної культури бібліотека реалізовує корпоративний проект «Основи медіаосвіти: бібліотечна складова» (за участю дитячих і шкільних бібліотек); працює за авторським проектом «Бібліозанурення», у рамках якого школярі набувають практичних навичок орієнтації в бібліотечному просторі та ефективного інформаційного пошуку; проводить медіауроки та уроки інформаційної грамотності з інтерактивною складовою для учнів міста й області.

Увага бібліотеки до питань правової просвіти  дітей та підлітків втілена в проекті «Права дітей», який здійснюється з 2006 р. завдяки фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження». Його мета – забезпечити доступ до різноманітної інформації з проблем захисту прав дітей для самих дітей та підлітків, для батьків, педагогів та бібліотекарів, соціальних працівників. Сторінка «Дитина має право на сім’ю!» організована і підтримується у співпраці зі службою у справах дітей Херсонської ОДА. Проект оновлений у 2012 р. за підтримки громадської організації «Зростання» (м. Херсон).

Ряд починань колективу були підтримані іншими бібліотеками України, які долучились до участі в них як активні партнери. Це: Південноукраїнський міжрегіональний ярмарок інноваційних ідей «БібліоКре@тив» (з 2007 р.), проект економічної та фінансової просвіти школярів – «Бізнес-школа «Мільйон – це просто!» (2010–2016), профорієнтаційний проект «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє» (2012–2015), краєзнавчо-туристичний профіквест «В долонях степу і Дніпра» (2015–2017).

Поширенню перспективного досвіду та інновацій у просвітницькій і виховній роботі слугують обласні конкурси професійної майстерності «Правові орієнтири» (на кращий правовий захід для дітей та підлітків), огляд-естафета перспективного фахового досвіду «Зростання», започаткований бібліотекою та реалізований нею у співпраці з низкою партнерських установ та організацій.

Бібліотека бере співучасть у корпоративних проектах, започаткованих НБУ для дітей: «КОРДБА»корпорація бібліотек з аналітичного розпису періодичних видань, «Віртуальна бібліографічна довідка: об’єднана довідкова служба бібліотек України», «Кращі Інтернет-ресурси від Української асоціації працівників бібліотек для дітей» та «Почитайко».

Помітним є внесок бібліотеки і в міжнародну фахову співпрацю. Херсонська ОБД була представником від бібліотек України у проекті IREX Beyond Access («Більше ніж доступ»), мета якого – підтримка бібліотек в перебудові їх у сучасні інформаційні центри, та брала участь в його конференціях (Вашингтон, 2012; Кейптаун, 2013); разом із Львівською ОБД та бібліотекою м. Кросно (Польща) реалізовувала проект «Bibliorodzynki 365» (2013). Провідні фахівці бібліотеки брали участь у Генеральних конференціях IFLA (Берлін, 2003; Пуерто-Ріко, 2011), Міжнародній конференції онлайнової програми «Всесвітня мережа бібліотек-новаторів» (Нідерланди, 2013), Міжнародному форумі молодих бібліотекарів «Бібліотека без кордонів» (Польща, 2014) та інших заходах.

На початку 1990-х рр. у бібліотеці розпочато впровадження нових інформаційних технологій. Бібліотека працює в спеціальному програмному середовищі МАРК-SQL(MARC21), здійснюючи автоматизоване оброблення документів, реєстрацію користувачів, видачу їм документів та довідково-інформаційне обслуговування із застосуванням штрих-кодових технологій (з 2006 р.).

У 2002 р. бібліотека створила власний веб-сайт, актуалізовані версії якого двічі (2011, 2015) входили до числа переможців у всеукраїнських конкурсах бібліотечних сайтів. Основними інформаційно-ресурсними компонентами сайту є: ЕК, електронна бібліотечка «Малючок-степовичок і Ко», в якій представлені твори сучасної дитячої літератури херсонських письменників; колекція авторських інтерактивних та ігрових ресурсів працівників бібліотеки «Ігродром»; аудіопроект «Казочка на добраніч»; краєзнавчий довідник школяра «Літературна Херсонщина»; персональні веб-проекти з ігровими компонентами, як, наприклад, віртуальна «Вітальня Дніпрової Чайки». 2014 р., до 90-річчя ОБД, бібліотека започаткувала «Бібліотечний ЧасОпис» – щоквартальну газету, в якій відображаються найбільш значущі події в житті бібліотеки. Її видають бібліотекарі та активні користувачі сектору періодики. Крім електронної, має і друковану версію, яка виготовляється невеликим накладом.

Загальна кількість працівників бібліотеки, за штатним розписом, складає 48 од. , з них 36 – бібліотечні працівники.

Успіхи в становленні та розвитку бібліотеки у 1960–80-х роках нерозривно пов’язані з її директорами І. Фроловою (1961–1967) та В. Гур’яновою (1972–1987) – професіоналами й ентузіастами, відданими своїй справі.

Із 2000 р. бібліотеку очолює А. Бардашевська, заслужений працівник культури України.

 

 

image

 

 

 

Адреса бібліотеки: м. Херсон, вул. Гімназична, 21

e-mail: admin@library.ks.ua

http://www.library.kherson.ua

http://www.facebook.com/library.ks.ua

http://www.youtube.com/user/vbpi1

 

 

 

 

 

Зображення

image
Читальна зала (панорамне фото)

image
В Інтернет-центрі

image
Заняття в English Club

image
День народження в бібліотеці

 

Джерела

 

Попова Н. Ф. Технологія штрихового кодування в обслуговуванні користувачів дитячої бібліотеки / Н.  Попова // Бібл. форум України. – 2008. – № 3. – С. 19–21; 

Сухотіна Ревекка Володимирівна // Дитячі бібліотекарі України. Сто кращих / Держ. закл. «Нац. б-ка України для дітей»; редкол.: А. С. Кобзаренко (відповід. ред.) [та ін.]. – Київ, 2012. – С.164–165;

Здановська В. Ярмарок бібліотечних інновацій : [Бібліокре@тив – 2013] / Валентина Здановська //Шк. бібл.-інформ. центр. – Бібл. робота. – 2013. – № 8. – С. 27–49. – Вкладка «Методичний портфель»;

Крижановська О. Ярмаркові «обновки» бібліотек Херсонщини : [Бібліокре@тив – 2013] / Ольга Крижановська // Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Бібліотечна робота. – 2013. – № 8. – С. 38–42. – Вкладка «Методичний портфель»;

Бардашевська А. Бібліотечна складова медіаосвіти: від провінційних практик до міжвідомчого корпоративного проекту / Анна Бардашевська // Шк. бібл.-інформ. центр. – Бібл. робота. – 2014. – № 1. – С. 44–49;

Кличановський А. І. Профорієнтація: нове слово – нова справа : [про спільний проект Херсонського обл. центру зайнятості та ХОБД ім. Дніпрової Чайки] / А. І. Кличановський // Ринок праці та зайнятість населення. – 2014. – № 2. – С. 60–62;

Чернієнко Ю. Школа бізнесу в бібліотеці – шанс для учнівської молоді Херсонщини / Юлія Чернієнко // Бібл. форум України. – 2014. – № 3. – С. 29–31;

Бардашевська А. І. Медіаосвітній проект херсонських бібліотек: динаміка розвитку / А. Бардашевська // Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: виховуємо культуру потреб особистості : матеріали VIII Міжнарод. наук.-практ. конф. і XXII Всеукраїн. педагогічних читань (24–25 вересня 2015 року, м. Херсон) : в 3 ч. – Херсон, 2015. – Ч. III. – С. 9–13;

Кацарська Н. Ю. Програма літніх читань «Канікули з книгою» як механізм залучення школярів до читання / Наталія Кацарська // Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю: виховуємо культуру потреб особистості : матеріали VIII Міжнарод. наук.-практ. конф. і XXII Всеукраїн. пед. читань (24-25 верес. 2015 р., м. Херсон) : в 3 ч. / за заг. ред. А. М. Зубка. – Херсон, 2015. – Ч. III. – С. 45–51;

Срібна І. С. Національно-патріотичне виховання сучасних підлітків: нові формати в бібліотечній практиці / Ірина Срібна // Виховання особистості: національно-патріотичний вимір : матеріали Всеукраїн. наук.-метод. конф. : у 2-х ч. – Ч. 2 / за ред. А. М. Зубка, С. О. Моїсеєва та ін. – Херсон, 2015. – С. 109–114; 

Хурса С. Віртуальний ЛітПортал: від тих, хто пише – тим, хто читає [Електронний ресурс] / Світлана Хурса // Бібліотека у форматі Д°. – 2015. – № 4. – С. 50–51.


___________________

Віртуальна 3D-екскурсія Херсонська обласна бібліотека для дітей ім.Дніпрової Чайки

100 років незламності: працюємо заради дітей // Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки [сайт]

  

Чернієнко Юлія Миколаївна
Статтю створено : 20.03.2018
Останній раз редаговано : 11.03.2024