Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 9
За місяць : 884
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Черкаська обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка
Рубрики : Бібліотеки
Черкаська обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка

imageЧеркаська обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка – спеціалізована бібліотека, провідний регіональний центр з питань організації бібліотечно-бібліографічного обслуговування юнацтва в Черкаській області.

Заснована 1976  р. на базі Черкаської міської юнацької бібліотеки ім. Миколи Островського та в її приміщенні за адресою: вул. Воровського, 22, як Черкаська обласна бібліотека для юнацтва (наказ управління культури Черкаського облвиконкому від 28 грудня 1976 р. № 716). У 2000 р. згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 березня 2000 р. № 558 бібліотеці присвоєно ім’я В. Симоненка. З 2009 р. відповідно до розпорядження голови Черкаської обласної ради від 13 листопада 2009 р. № 249-р повне найменування комунальний заклад «Обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка» Черкаської обласної ради.

Першим очільником обласної бібліотеки була О. Вишневська. На початок 1977 р. в штаті нараховувалось 5 працівників. Послугами бібліотеки користувались 2700 читачів, річне відвідування сягало 12 тис. Обсяг бібліотечного фонду становив 28 тис. пр.

Протягом 1982-1993 рр. бібліотекою керувала O. Стеценко. У цей період у бібліотеці відбуваються позитивні зміни: отримано нове приміщення з більшою площею – 1115 кв. м. на вул. Надпільній, 285 (1986), розширилася структура, збільшилися штати, помітно зросли обсяги бібліотечного фонду й кількість читачів. Приміщення бібліотеки було оздоблено творами членів Національної спілки художників України: А. Недосєко (розпис на тему «Лісової пісні» Лесі Українки), Н. Недосєко (гобелен «Молодий Тарас Шевченко»), П. Волощука (настінна композиція, різьблення по дереву), В. Крючкова (барельєфи на тему творів Т. Шевченка), А. Недосєко та В. Крючкова (настінний розпис, триптих «Історія книгодрукування»).

З жовтня 1993 р. бібліотеку очолює О. Федоренко. Під її керівництвом Черкаська ОБЮ стала модернізованим інформаційно-культурним центром для молоді в регіоні і водночас – авторитетним науково-методичним центром для бібліотек області, що обслуговують юнацтво. Внесок О. Федоренко у розбудову бібліотеки та бібліотечного обслуговування юнацтва на Черкащині відзначено Почесною відзнакою Міністерства культури України «За досягнення в розвитку культури і мистецтва» (2005), «Дипломом лауреата премії імені Дмитра Нитченка за 2005 рік» за пропаганду українського друкованого слова (2006), ювілейною медаллю «20 років незалежності України» (2012). 

Пріоритетні напрями діяльності Черкаської ОБЮ у 21 ст. – популяризація книги і читання в молодіжному середовищі; інформаційна підтримка освіти і навчання юнаків і дівчат; сприяння національно-патріотичному вихованню, соціалізації молоді, розвитку її творчих здібностей, підвищенню рівня поінформованості про основні аспекти євроінтеграції України; орієнтація учнівської молоді у виборі професій; виховання толерантності, правової, екологічної, інформаційної культури; організація корисного і змістовного дозвілля молодих людей.

Станом на 01.01. 2018 р. загальний обсяг бібліотечного фонду – 151 027 од. зб. українською та іноземними мовами, у тому числі: 3115 аудіовізуальних, 368 електронних, 301 назвa періодичних видань. Фонд універсальний за змістом, спрямований на задоволення потреб молодих громадян у навчанні, корисному дозвіллі й творчому розвитку, а також професійних потреб осіб, що опікуються проблемами молоді. У ньому представлено літературу з питань філософії, психології, педагогіки, історії, права, науки і мистецтва, художні твори вітчизняних та зарубіжних авторів тощо. У фонді зберігаються раритетні видання – книжки англійською мовою, видані в Лондоні – «Нариси Едісона» (1898) та «Нариси подорожей» Р. Л. Стівенсона (1916).

У структурі бібліотеки діють 7 відділів: комплектування фондів та каталогізування документів; зберігання та реставрації бібліотечних фондів; читальних залів; абонемента; мистецтв; інформаційно-бібліографічний; аналітико-методичної роботи та автоматизації та 2 сектори: періодичних видань; реєстрації читачів і контролю. Функціонують також відділ господарсько-технічного забезпечення та бухгалтерська служба. До послуг користувачівчитальних зали із 104 посадковими місцями, зал каталогів.

У складі довідково-бібліографічного апарату (ДБА) фонд довідкових, інформаційних та бібліографічних видань; система каталогів (електронний і низка карткових (алфавітний генеральний, алфавітний та систематичний читацький, алфавітний та систематичний на видання іноземними мовами, краєзнавчий) та картотек; електронні бази даних: «Василь Андрійович Симоненко», «Черкаська обласна організація НСПУ», «Черкащани – лауреати премій». Карткові каталоги аудіо-, відеозаписів та нотних видань, систематична картотека статей, спеціальні картотеки (сценаріїв, лауреатів літературних премій, рецензій) законсервовані з 1 січня 2008 р. у зв’язку зі створенням електронного каталогу (2006). Станом на 01.01.2018 р. БД ЕК містить майже 180 тис. записів.

Щороку послугами бібліотеки користуються понад 15 тис. молодих громадян віком від 15 до 35 років та осіб, які опікуються проблемами молоді. Показник відвідування становить близько 144 тис., у т. ч. 44 тис. звернень до бібліотечних сайтів.

Як обласний методико-консультаційний центр з бібліотечного обслуговування юнацтва ОБЮ, спрямовуючи свою діяльність на структурні підрозділи в центральних міських і районних бібліотеках, філіях (юнацькі відділи, сектори, абонементи, кафедри), напрацьовує та апробовує у власній практиці інноваційні форми і методи роботи з молодіжною аудиторією; вивчає й поширює досвід вітчизняних та зарубіжних бібліотек; реалізує проблемно-цільові програми навчання бібліотечних працівників Черкащини, надає їм практичну і консультативну допомогу; бере участь у всеукраїнських та обласних науково-практичних конференціях, семінарах, скайп-нарадах, експертно-діагностичних обстеженнях бібліотек; долучається до всеукраїнських та організовує регіональні соціологічні дослідження з проблемних питань, що стосуються молодих громадян, літературно-мистецькі конкурси, вікторини, акції для молоді регіону; готує та видає методичні матеріали. Бібліотека є також базою проведення семінарів-практикумів для бібліотечних працівників освітянської галузі.

Бібліографічне обслуговування здійснюється за допомогою комплексного інформаційно-бібліографічного сервісу – традиційного та з використанням засобів автоматизації. Пріоритетні завдання: організація зручного електронного каталогу з функціями складної довідково-пошукової системи, упровадження інноваційних форм бібліотечно-інформаційного обслуговування, формування основ інформаційної та медіакультури молодих користувачів.

Видавнича діяльність зосереджена передусім на підготовці методико-бібліографічної продукції. У репертуарі видань, що готуються в ОБЮ, переважають продовжувані (аналітико-бібліографічний бюлетень «Бібліотеки Черкащини – юнацтву» (1997–2002); «Бібліотеки – юнацтву» (з 2003 р.); серії біобібліографічних нарисів «Лауреати літературної премії імені Василя Симоненка» (з 2001 р.) та «Вчені Черкаського краю» (з 2005 р.); бібліографічний покажчик «Молодіжний соціум – ХХІ століття» (з 2007 р.); серії персональних бібліографічних посібників малих форм «Постаті у дзеркалі бібліографії» (з 2007 р.), «Черкаські письменники – лауреати премій» (з 2008 р.), «Краєзнавець року» (з 2012 р.), а також біобібліографічні покажчики «Тиша і грім Василя Симоненка» (2005), «Витязь невмирущого слова. Василь Симоненко» (2011), «Всесвіти Василя Симоненка» (2016), популярні бібліографічні покажчики про минуле й сучасне життя молоді Черкащини, краєзнавчі вебліографічні посібники. Загалом за час існування бібліотеки вийшло з друку понад 350 її видань.

Бібліотека брала участь у реалізації Державної цільової соціальної програми «Молодь України» (2009–2015). Розроблено і втілено в життя власні довгострокові цільові молодіжні програми «Моя мала батьківщина», «Жива планета», «Творча молодь – майбутнє України», «Гармонія взаємин», «Толерантність – крок назустріч». З 2012 р. активізується проектна діяльність з просування книги і читання в молодіжному середовищі. Успішно реалізовані бібліотечні проекти – «Друкована книга. Двома шляхами до єдиного образу», «Краєзнавча бібліографія = компетентний читач», «Книжкові сезони», «Книга очима поколінь», «Бібліотека і молодь: з книгою у майбутнє», «Україна – шлях до Європи».

Бібліотека координує роботу і співпрацює з більш як 80 партнерами – установами культурно-освітнього та педагогічного профілю, молодіжними структурами, громадськими організаціями, правоохоронними органами, військовими частинами, ЗМІ, доброчинними фондами, громадськістю. У бібліотеці працюють соціально-адаптаційний клуб «Пізнай себе», клуб цікавих зустрічей «Візит», мистецька вітальня «У колі муз», арт-лекторій «Мистецькі автографи часу», «Екологічні студії», літературна студія «Дебют», клуб настільних ігор «Синя валіза», мистецький клуб «ARTKOM».

Упровадження нових інформаційно-комп’ютерних технологій розпочалося у 2005 р. У бібліотеці інстальовано АБІС «УФД/Бібліотека». Автоматизовано основні виробничі цикли: реєстрація нових надходжень документів та їх звіряння, ведення книг інвентарного та сумарного обліку бібліотечного фонду, реєстрація користувачів, облік відвідувань та масових заходів (БД «Читачі», «Відвідування», «Масові заходи»). Каталогізація та пошук інформації виконуються в автоматичному режимі. Відкрито інтернет-центр для користувачів. У читальних залах функціонує зона безплатного Wi-Fi. Створено представництва бібліотеки в соціальних мережах (Facebook, YouTube, Google+). Бібліотека використовує інформаційні інтернет-ресурси для відбору, замовлення та придбання документів, організації культурно-мистецьких заходів. Створено веб-сайт бібліотеки (2010) та сайт «Василь Симоненко» (2015). На сайті бібліотеки користувачам доступні: електронний каталог, сервіс «Віртуальна довідка», відеопрезентації нових надходжень, віртуальні виставки, електронні версії видавничої продукції, оперативна інформація про бібліотечні проекти та події, а також низка іміджевих ресурсів (промовідео, повідомлення у ЗМІ т. ін.).

За штатним розписом у бібліотеці працюють 40 співробітників, у т. ч. – 28 бібліотечних працівників. Значний внесок у розвиток бібліотеки зробили її директори – О. Стеценко, О. Федоренко; заступники директора – Н. Філахтова, В. Чорнобривець; завідувачі відділів та провідні фахівці К. Вербівська, Н. Вовчанівська, О. Забеліна, Л. Запорожець, А. Лунська, Н. Сім’яниста, Р. Стокоз, М. Чеперис та ін.

 

 

image

 

 

 

Адреса бібліотеки:

18000 м. Черкаси, вул. Надпільна, 285

e-mail: oub_symonenko@ukr.net

www.symonenkolib.ck.ua

 

 

 

 

 

Зображення

image
А.Недосєко, В.Крючков, триптих«Історія книгодрукування»

image
А.Недосєко, розпис на тему «Лісової пісні» Лесі Українки

image
П.Волощук, настінна композиція, різьблення по дереву

image
Учасники презентації Жива бібліотека за участі представників патрульної поліції, 2018

Джерела

 

Федоренко О. А. Молодь і бібліотека – 25 років разом / О. А. Федоренко // Історія бібліотечної справи на Черкащині. – Черкаси, 2003. – С. 11–14;

Черкаська обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка // Бібліотеки Черкащини : довідник. – Черкаси, 2005. – С. 3.

Бібліотека – територія читання / авт.-уклад.: О. Федоренко, Н. Філахтова ; Черкас. обл. б-ка для юнацтва ім. В. Симоненка. – Черкаси : Видавець Чабаненко Ю. А., 2008. – 120 с.;

Федоренко О. 35 років з молоддю / Олена Федоренко // Бібліосвіт. – 2012. – № 1. – С. 5–9;

Боговін Н. Бібліотека і молодь: творча співпраця в інформаційному просторі / Н. Боговін // Бібліосвіт. – 2013. – № 4. – С. 44–55;

У нас в гостях – літературна студія «Дебют», яка працює при Черкаській обласній юнацькій бібліотеці ім. В. Симоненка // Кримська світлиця. – 2013. – 5 квіт. (№ 14). – С. 14,15 : фото;

Приймак К. Бібліотека створила сайт Василя Симоненка / Катерина Приймак // Черкас. край. – 2015. – 30 верес. – С. 13;

Федоренко О. Різними шляхами до єдиної мети / Олена Федоренко // Бібліосвіт. – 2016. – № 1. – С. 20–25;

 

________________

 

Персональний сайт «Василь Симоненко»;

40 років з молоддю;

СИМОНЕНКІВСЬКА Книгозбірня-Черкаси.

Федоренко Олена Антонівна
Чорнобривець Валентина Михайлівна
Статтю створено : 08.02.2018
Останній раз редаговано : 20.09.2019