Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 26
За місяць : 792
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Шкільна бібліотека (видання)
Шкільна бібліотека (видання)

image«Шкільна бібліотека» – щомісячний практичний журнал, адресований бібліотекарям загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ), ліцеїв, гімназій, професійно-технічних навчальних закладів, дитячих та юнацьких бібліотек, педагогам та учням.

Заснований і видається ТОВ «Редакція газети «Позакласний час». Мова видання – українська і російська. Розповсюджується за передплатою. Виходить з 2002 р. (у 2001 р. видано 2 пілотних номери).

Провідна концепція (ідея) часопису – висвітлення узагальненого теоретичного, методичного і практичного досвіду діяльності бібліотекарів ЗНЗ, надання їм допомоги у повсякденній праці. Усталеними рубриками журналу є: календар бібліотекаря; освіта і культура в бібліотечному просторі; методична скарбничка; досвід зарубіжних колег; технологія роботи; школярі у світі книжкової культури; електронне життя бібліотеки; сценарії бібліотечних заходів; бібліотечні уроки; краєзнавча діяльність бібліотек; цікавинки звідусіль. Автор ідеї та керівник проекту – П. Катунін; головний редактор протягом 15 років – О. Матвійчук.

Обсяг «Ш. б.» коливається: у 2002–2009 рр. – 192 с., з 2010 р. – 164 с., згодом – 128 с.; так само нестабільним є наклад: у 2002 р. – 100 пр., у 2008 р. – 10000 пр., у 2017 р. – 2000 пр. Протягом кількох років «Ш. б.» утримувала позиції найбільш масового видання з-посеред часописів з питань бібліотечної справи і була першим журналом в Україні, призначеним для шкільних бібліотекарів. Згодом з’явились аналогічні часописи «Шкільна бібліотека плюс», «Шкільний бібліотекар», «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Повне видання», «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Бібліотечна робота», що певною мірою спричинило зменшення накладів «Ш. б.».

В окремі роки числа журналу супроводжувалось додатковим номером у форматі А3, тому за рік виходило 24 номери. У додатках друкувались художні твори, тематичні збірки матеріалів з актуальних питань роботи бібліотек ЗНЗ. З другого півріччя 2014 р. журнал виходить у двох варіантах: традиційному друкованому та з додатком компакт-диску, на якому вміщуються по три різних ФдУ (фрагментів до уроків) у вигляді відеороликів різної тематики у рамках навчально-виховної роботи; кожний тривалістю 5-10 хв. На кінець 2017 р. таких ФдУ налічується близько 500 найменувань.

Журнал вирізняється постійними експериментами з дизайном обкладинки, оформленням, наповненням. У 2005 р. відбувся перехід від стандартних некольорових (включаючи й обкладинку) випусків до кольорових і різнопланових: на обкладинках вміщуються фото книг, з якими пов’язані певні ювілеї, світлини найбільших та найвідоміших бібліотек світу, фото молодих бібліотекарів, номінантів різних конкурсів Української бібліотечної асоціації тощо. Кілька років на сторінках «Ш. б.» практикувалося вміщення кольорових світлин шкільних бібліотек України як прикладів їх дизайну та естетичного оформлення.

У «Ш. б.», здебільшого у рубриці «Освіта і культура в бібліотечному просторі», друкуються статті відомих бібліотекознавців, педагогів, культурологів України та зарубіжжя, в яких розкриваються місце та значення бібліотек у сучасному цивілізаційному просторі. Змістове наповнення журналу в основному відбувається за рахунок матеріалів, які надходять до редакції унаслідок проведення різноманітних конкурсів. Спільно з Інститутом модернізації змісту освіти Міністерства освіти України у 2005, 2009 та 2012 рр. проведено всеукраїнський конкурс «Шкільна бібліотека», у 2010 р. – конкурс «Бібліотека професійно-технічного навчального закладу»; з Національною спілкою журналістів України – конкурс «Глянь, який чудовий мій рідний край, моя Україна». Частину щорічних конкурсів редакція «Ш. б.» влаштовує самостійно: «Сторінками календаря знаменних і пам’ятних дат», «Свято у шкільній бібліотеці», «Сучасна бібліотека – яка вона?», «Один день із життя бібліотек», «Кращий автор-дописувач журналу», «Наочність у бібліотеці», «Моє життя – бібліотека», «Зустріч з історичною книгою» та ін.

Журнал постійно відстежує і підтримує інновації, спрямовані на розвиток освітянських бібліотек і читання дітей. У 2011 р. на підтримку ініціативи генерального директора НБУ для дітей А. Кобзаренко та керівника проекту Редакції освітянських видань П. Катуніна щодо тісної співпраці шкільних та дитячих книгозбірень, як партнерський проект, на сторінках «Ш. б.» було започатковано рубрику «Книга творить людину». До реалізації проекту залучались провідні фахівці Національної бібліотеки України для дітей – А. Гордієнко (керівник), Н. Безручко, О. Безручко, О. Галета, а також обласних, районних та міських бібліотек для дітей. У рубриці «Літературний компас із Дмитром Стусом» протягом чотирьох років (2009–2012) вміщувались твори українських авторів, рецензії на ці твори, оглядово-критичні матеріали про сучасну українську літературу, які готував Д. Стус. У 2015 р. з ініціативи редакції «Ш. б.» спільно з УБА розпочато інформаційний проект «Дієва допомога колегам». У рамках проекту друкуються різні матеріали, серед яких: інформація про УБА, її досягнення, перспективи діяльності, стратегія розвитку, Маніфест УБА «Бібліотеки в умовах кризи», Кодекс етики бібліотекаря, правила користування електронними читанками (рідерами) у бібліотеці, повідомлення за сторінками бібліотечних блогів та ін.

Джерела

Бейлис Л. И. Профессиональная библиотечная периодика современной Украины / Л. И. Бейлис // Вестник БАЕ. – 2011. – № 1. – С. 68–75;

Матвійчук О. Партнерська співпраця Національної бібліотеки України для дітей і «Редакції освітянських видань» як важливий чинник професійної та міжкультурної комунікації // Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотеки для дітей в контексті культурно-історичного розвитку України», 20 листопада 2015 року : зб. матеріалів / Нац. б-ка України для дітей ; уклад. Є. Ю. Подокопна. – Київ, 2015. – С. 19–21; 

Матвійчук О. Є. Українська бібліотечна асоціація на сторінках журналу «Шкільна бібліотека» / О. Є. Матвійчук // Всеукраїнська науково-практична конференція «Розбудова громадянського суспільства: місія Української бібліотечної асоціації» : збірник матеріалів / Укр. бібл. асоц. ; редкол. : В. С. Пашкова, О. В. Воскобойнікова-Гузєва, В. В. Загуменна [та ін.]. – Електрон. вид. – Київ : УБА, 2015. – 67 с.

Матвійчук Оксана Євгенівна
Статтю створено : 15.12.2017
Останній раз редаговано : 22.09.2019