Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 9
За місяць : 705
Кількість
статей : 978
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Бібліотечна робота
Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Бібліотечна робота

 image«Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Бібліотечна робота» («ШБІЦ. БР») – щомісячне фахове видання, адресоване бібліотечним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів та спеціалістам, що курують діяльність бібліотек у системі загальної середньої освіти.

Виходить з січня 2012 р. як дочірнє видання журналу-інновації «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр. Повне видання» («ЩБІЦ. ПВ») і водночас є його окремим розділом під назвою «Бібліотечно-інформаційне обслуговування» (у 2011–2014 рр. – «Бібліотечна робота»). Виокремлення «ШБІЦ. БР» в дочірнє видання було продиктоване прагненням зробити основний масив матеріалів «ШБІЦ. ПВ» доступнішим за вартістю для користувачів/передплатників, здебільшого шкільних бібліотекарів. Засновник і видавець – приватне підприємство ТОВ «Український інститут нормативної інформації». Поширення журналу багатоканальне, у т. ч. за передплатою. Наклад не заявлений.

Автор ідеї і розробник концепції видання – Ю. Зражевський. Редакцію журналу очолювали О. Лівінська (2010–2011), Л. Поперечна (2011–2014), від 2014 р. – І. Герасименко. До складу редакційної колегії журналу входили представники Міністерства освіти і науки України, установ Академії педагогічних наук України, провідні фахівці – як вчені, так і досвідчені практики, репрезентанти мережі освітянських бібліотек, публічних книгозбірень, освітніх закладів та установ – методичних центрів шкільних бібліотек з Києва, Львова, Херсона, Запоріжжя, Миколаєва, Білої Церкви та інших міст.

imageФормат журналу та спосіб вміщення матеріалів – такі ж, як і у повного видання: друкована (обсягом до 50-ти сторінок) і електронна (компакт-диск «ШБІЦ. Бібліотечна робота») складові та комплекти додатків: бібліографічні картки, рекомендаційні бібліографічні списки тощо, скріплені подібно до швидкозшивача.

Упродовж 2011–2014 рр. у розділі/журналі висвітлювались новини і події в бібліотечній та освітянській галузях, вміщувались огляди і дайджести нових професійних видань, фахові публікації, які охоплювали широкий спектр функціонування шкільних бібліотек і були згруповані у рубриках: «Нормативно-правове регулювання» (покажчик «Нові документи»), «Реформування шкільної бібліотеки», «Управління бібліотекою», «Бібліотечні ресурси», «Бібліотекар у школі: складові професіоналізму», «Підтримка читання», «Інформаційна культура», «Консультація фахівця». В окремих випусках «ШБЦІ. БР» присутня рубрика «Презентація», призначена для репрезентації авторських бібліотечних розробок: методико-бібліографічних матеріалів, бібліографічних посібників, рекомендацій та ін. Для методистів управлінь/відділів освіти різного рівня, що курують діяльність бібліотек навчальних закладів, у 2012–2014 рр. виходила адресна вкладка «Методичний портфель», де висвітлювались актуальні й проблемні питання методичного супроводу шкільних бібліотек, про що свідчать назви вкладок: «Компетентно про списання підручників» (6’2012); «Публічно-шкільна бібліотека». Експеримент з об’єднання публічних і шкільних бібліотек (11’2013); «БібліонІКа». Олімпіада з інформаційної культури» (10’2013); «Бібліотерапія» (4’2014) та ін. У кожному випуску публікувався також «Календар знаменних дат» (від 2015 р. входить до розділу «Розвивальний процес»).

З кінця 2014 р. видання «ШБІЦ. БР», як і «ШБІЦ. ПВ», поступово втрачає статус фахового бібліотечного журналу і виконує переважно функцію інструктивного супроводження автоматизованої бібліотечно-інформаційної системи «ШБІЦ-інфо» та супутніх редакційних проектів.

Джерела

 

Журнал "Шкільний бібліотечно-інформаційний центр": інтерв’ю з головним редактором часопису Л. Поперечною // Бібліотечна планета. – 2012. – № 2. – С. 33–34;

 

_________________

 

Журнал «Шкільний бібліотечно-інформаційний центр» в роботі бібліотеки коледжу. Реквієм замість реклами / Блог Бібліотеки Дніпропетровського радіоприладобудівного коледжу «Ex Libris Mrs. Librarian»

Поперечна Лідія Андріївна
Статтю створено : 15.12.2017
Останній раз редаговано : 15.12.2017