Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 26
За місяць : 792
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
MARC
MARC

MARC (Machine-Readable Cataloging) - формат машиночитаного каталогізаційного запису

У 60-роках минулого століття для створення електронного каталогу у бібліотеках США було розпочато розробку комунікативного  формату MARC (Machine Readable Cataloging), що став першим в сімействі аналогічних форматів. MARC визначає порядок зберігання елементів бібліографічного запису в електронній формі і постійно удосконалюється Бібліотекою Конгресу США.

В процесі розвитку використання формату в 1970-х рр. з'явилися більше 20 його різних версій, орієнтованих на національні правила каталогізації (у тому числі UKMARC, INTERMARC, USMARC, AUSMARC, CANMARC, DanMARC, LCMARC, NоrMARCV SwaMARC та ін.).

Стандарт «Format for bibliographic information interchange on magnetic tape»: ISO 2709:1981 затвердив цей тип формату бібліографічного запису у машиночитаній формі для міжнародного обміну бібліографічними даними. Однак, з розвитком формату, виникали неузгодженості, при однаковій структурі у різних форматах типу MARC, зміст полів відрізнявся.

Рішення цієї задачі були знайдені при розробці формату UNIMARC, який був визначений як такий, що сприяє міжнародному обміну бібліографічними записами між різними національними бібліографічними службами.  Обмін здійснювався шляхом конвертування даних бібліотеки із власного формату в UNIMARC, надаючи можливість іншій бібліотеці одержати ці записи і конвертувати їх у свій власний формат.

На основі UNIMARC розроблені різні національні версії MARC:  RUSMARC, BELMARC.

У США  використовується п'ять комунікативних форматів USMARC для представлення і обміну у машино читаній формі бібліографічними, авторитетними, класифікаційними даними, даними про фонди, а також даними про суспільну інформацію: USMARC Format for Bibliographic Data (Формат USMARC для бібліографічних даних); USMARC Format for Authority Data (Формат USMARC для авторитетних даних); USMARC Format for Classification Data (Формат USMARC для класифікаційних даних); USMARC Format for Holdings Data (Формат USMARC для даних про фонди); USMARC Format for Community Information (Формат USMARC для суспільної інформації).

У 1999 році в результаті узгодження і подальшого злиття бібліографічних форматів США і Канади (USMARC і CANMARC) оголошено про утворення на їх основі нового формату - MARC - 21. З того часу організації, що орієнтувалися на формат USMARC, повинні перейти на формат MARC - 21 і відстежувати усі його подальші зміни, включаючи нові доповнення до нього (раніше подібні вимоги були відсутні). MARC - 21 включає формати: бібліографічних даних; авторитетних даних; даних про фонди; класифікаційних даних; суспільної інформації.

Бакан Світлана Федорівна
Статтю створено : 14.05.2014
Останній раз редаговано : 16.04.2015