Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 24
За місяць : 790
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Компактус
Компактус

image

Компактус (від лат. compactus – щільний) – пересувний (мобільний) компактний блок/система стелажів або шаф.

Стелажі (шафи) встановлюються щільно один до одного і, в разі необхідності доступу до них,  переміщуються по одному чи групою на вільний простір, відкриваючи прохід лише до одного ряду стелажів. Горизонтальне переміщення стелажів здійснюється механічним способом або за допомогою електронних пристроїв по напрямних рейках, встановлених на підлозі чи закріплених на стелі.

Монтаж і експлуатація К. вимагають наявності міцних перекриттів, що передбачаються при проектуванні нових фондосховищ, або спеціально підсилюються під час реконструкції и капітального ремонту приміщень. В інших випадках необхідні кваліфіковані інженерні рішення.

Застосування К., попри їх значну вартість, є економічно доцільним, оскільки за рахунок щільного розташування пересувних стелажів значно збільшується коефіцієнт використання площ сховищ, без їх розширення чи будівництва нових. Запиленість документів у К. є меншою у порівнянні з традиційними відкритими стелажами.

К. набули поширення у США, Канаді, Австралії, Японії, західноєвропейських країнах. В Україні К. поступово оснащуються окремі бібліотеки, архіви, сховища документації за умови відповідних капіталовкладень.

Зворський Сергій Леонідович
Статтю створено : 04.01.2018
Останній раз редаговано : 04.01.2018