Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 17
За місяць : 713
Кількість
статей : 978
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Шоломова Софія Богданівна
Рубрики : Персоналії
Шоломова Софія Богданівна

imageШоломова Софія Богданівна (н. Самойлович, 15 червня 1940, м. Харків – 22 березня 2010, м. Харків) – книгознавець, краєзнавець, історик духовної та художньої культури України і Росії ХVІІІ–ХХ ст., співробітник ХДНБ ім. В. Г. Короленка.

Народилася в сім’ї службовців, за батьком – з відомого козацького роду Самойловичів. У 1965 р. закінчила хімічний факультет Харківського державного університету ім. О. М. Горького (нині – Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна), отримавши кваліфікацію хіміка-органіка. У 1965–1979 рр. працювала лаборантом, асистентом кафедри загальної хімії Харківського державного медичного інституту (нині – Харківський національний медичний університет). З 1979 р. і до кінця життя працювала у ХДНБ ім. В. Г. Короленка – головним бібліотекарем, завідувачем сектору відділу науково-дослідної роботи, завідувачем сектору та бібліотекарем I категорії відділу рідкісних видань і рукописів (з 2009 р. – науково-дослідного відділу книгознавства, колекцій рідкісних видань і рукописів).

Вагомим є внесок Шоломової у роботу з наукової організації книжкових колекцій та архівних фондів, науково-дослідну роботу ХДНБ ім. В. Г. Короленка, зокрема з питань історії бібліотеки та її фондів, а також з популяризації рідкісних та цінних видань, організації історико-книгознавчих експозицій.

Серед зібрань, що значною мірою були сформовані Софією Шоломовою., – колекції прижиттєвих, рідкісних і цінних видань творів класиків української, російської та світової науки та мистецтва, рідкісних і цінних періодичних видань ХVІІІ–ХХ ст., книг з цінних особистих зібрань. Завдяки ініціативи Софії Богданівни, яка розгорнула активну співпрацю з власниками унікальних документів і архівних зібрань, до фондів ХДНБ ім. В. Г. Короленка надійшли автографи творчих рукописів та листів багатьох видатних учених та письменників.

Особливу увагу приділяла роботі з формування та наукового розкриття особових архівних фондів видатних вітчизняних діячів науки та культури, краєзнавчих колекцій.

Софія Шоломова. – організатор бібліотечної Короленкіани – колекції видань й архівних документів, пов’язаних з життям і творчістю В. Г. Короленка. Одним з провідних напрямків короленкознавчих штудій стали дослідження видавничої долі творів письменника.

Шоломова була постійним учасником міжнародних наукових конференцій в Україні та Росії. Автор понад 40 монографічних видань та збірників, близько 200 наукових і науково-популярних публікацій, надрукованих зокрема у виданнях: “Книга. Исследования и материалы», «Литературное наследство», «Альманах библиофила»; часописі «Мир библиографии». Наукові праці Софії Шоломової. виходили у Харкові, Києві, Донецьку, Москві, Петербурзі, Єкатеринбурзі, Новосибірську, Ризі, Тарту, Тбілісі, Парижі, Джорданвіллі (США).

Один із засновників товариства харківської інтелігенції «Коло», лекторію ім. о. Олександра Меня при Харківському художньому музеї.

 

Твори

 

Служенья узкие врата. – Х.: Права людини, 2007. –  447 с., [16] отд. л.;

Голос времени: (библиофил. миниатюры) : Вып. 1. – Х., 2008. – 288 с.

Голос времени: (библиофил. миниатюры) : Вып. 2. – Х., 2008. – 229 с.

Дыхание текста: книговед. этюды об изд. Герцена и Огарева. – Х., 2009. – 211 с.;

Из истории формирования фондов Харьковской Общественной библиотеки (1886-1916): в 4 вып. – Х., 2009;

Из истории периодических изданий ХVIII века. – Х., 2010. – 205 с.;

Книговедческие этюды об анонимных изданиях: в 2-х кн. – Х., 2010;

Потревоженное прошлое : книговед. этюды из цикла «Вблизи В. Г. Короленко». – Х., 2010. – 231 с.

 

Джерела

 

Софія Богданівна Шоломова : (до 70-річчя від дня народж.) : біобібліогр. покажч. / ХДНБ ім. В. Г. Короленка ; [уклад. : В. О. Ярошик]. – Х., 2010. – 98 с.;

Лосієвський І. Я. Короленківські праці С. Б. Шоломової // Короленківські читання-2010 : матеріали всеукр. наук.-практ. конф. – Х., 2011. – С. 77–81.

Архів. фонд: Відділ документознавства, колекцій рідкісних видань і рукописів ХДНБ ім. В. Г. Короленка, особові фонди, ф. 53 (С. Б. Шоломова).

Лосієвський Ігор Якович
Статтю створено : 15.04.2015
Останній раз редаговано : 02.10.2015