Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 18
За місяць : 784
Кількість
статей : 972
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного
Рубрики : Бібліотеки
Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного

 

imageПолтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного – публічна спеціалізована установа; інформаційний, культурно-просвітницький заклад для дітей та організаторів дитячого читання; консультативний, організаційно-методичний центр для бібліотек області, що обслуговують користувачів-дітей. Безпосередньо підпорядковується департаменту культури і туризму Полтавської ОДА.

Перша бібліотека для дітей у Полтаві виникла у 1927 р. Згодом, у 1934 р., при Полтавському Палаці піонерів (колишнє музичне училище Ахтерумова) створено міську дитячу бібліотеку, для якої Центральна наукова бібліотека (нині Полтавська ОУНБ ім. І. П. Котляревського) виділила книжковий фонд у кількості 5 тис. томів. Наприкінці 1936 р. вона була реорганізована в районну бібліотеку для дітей; на її базі після утворення Полтавської області у січні 1938 р. постала Полтавська обласна бібліотека для дітей та юнацтва. У цей період книгозбірня розміщувалась у просторому приміщенні на вул. Гоголя, 4; структурно складалась з абонемента, читальної зали і 4-х відділів: обробки, методичного, бібліографічного, пересувного фонду. Обслуговувалось понад 5 тис. читачів, фонд налічував приблизно 20 тис. пр., у штаті працювали 17 осіб. Бібліотека виконувала функції методичного центру для дитячих бібліотек Полтавської області. Так, до середини 1941 р. вона надавала методичну допомогу 12 районним (міським) бібліотекам для дітей, 228 сільським і шкільним бібліотекам, бібліотечний фонд за короткий час зріс удвічі, до 41 тис. пр.

У роки Другої світової війни, під час тимчасової окупації Полтави, книжковий фонд і майно бібліотеки були повністю знищені. Відновлювальні роботи розпочалися з січня 1944 р. і до кінця року силами мешканців міста для книгозбірні було зібрано 8 тис. пр. книжок; у 1946 р. відновлено комплектування через бібліотечний колектор. Через відсутність у місті вцілілих придатних приміщень бібліотека тимчасово розмістилася в невеликому будинку на вул. Ванцетті, 8 (з 1995 р. – Валентина Міщенка). Обслуговувати читачів бібліотека розпочала з травня 1944 р., їх тоді налічувалось приблизно 5 тис. осіб.

У листопаді 1946 р. для бібліотеки виділили 5 кімнат загальною площею 128 кв. м у приміщенні Полтавської обласної бібліотеки для дорослих на вул. Шевченка, 3. У двох з них розмістився книжковий фонд, а інші були відведені для відділів абонементу та читальної зали. За відсутності окремих приміщень у цих відділах були обладнані робочі місця для завідувача відділу пересувного фонду, бібліографа та методиста.

У 1949 р. за постановою Ради Міністрів УРСР бібліотеці для дітей та юнацтва присвоєно ім'я письменника-земляка Панаса Мирного на відзначення 100-річчя від дня його народження. З 1962 р. бібліотека має сучасне найменування – Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного. Обсяг бібліотечного фонду на 01.01.1962 р. становив 97 678 пр., а кількість читачів – 5 162 особи.

У 1974 р. бібліотека отримала на правах тимчасової оренди приміщення площею 516 кв. м на першому поверсі житлового будинку на вул. Гагаріна, 5, що перебував у колективній власності Полтавського об’єднання «Облміжколгоспбуд», а у подальшому – його правонаступника, Полтавського обласного міжгосподарського виробничого об’єднання «Полтаваагробуд».

Протягом 2001–2004 рр. приміщення, орендоване бібліотекою, декілька разів змінювало власників. Жовтневим (нині – Шевченківським) районним судом м. Полтави 24 січня 2005 р. було задоволено позов власників приміщення до управління культури Полтавської ОДА про виселення бібліотеки. 1 листопада 2005 р. Полтавська обласна рада ухвалила рішення про переміщення ОБД до будівлі Полтавської ОУНБ ім. І. П. Котляревського на вул. Леніна (нині – Небесної Сотні), 17, де для потреб дитячої бібліотеки виділено площу на першому поверсі. Частину фондів бібліотеки розміщено у приміщенні Полтавського ОКП «Полтавафарм» за адресою: Полтавський р-н, с. Розсошенці, вул. Горбанівська, 2. Станом на кінець жовтня 2018 р. питання щодо надання бібліотеці відповідного окремого приміщення все ще невирішене.

Попри наявні труднощі, різнобічна діяльність ОБД спрямована на оновлення й актуалізацію форм і методів бібліотечної роботи з дітьми, заохочення дітей до книжок і читання. Для їх обслуговування використовуються як стаціонарні, так і нестаціонарні форми: бібліотека має у місті чотири бібліотечні пункти, виїзні читальні зали за місцем навчання, відпочинку, дозвілля, лікування дітей.

У бібліотеці організовуються різні за змістом та форматом масові заходи з використанням комп’ютерних технологій, елементів театралізації. До послуг користувачів – акції Всеукраїнського тижня дитячого читання, Дні бібліотеки, Дні сімейного читання, заходи, приурочені до визначних дат та подій у житті країни, ювілеїв дитячих письменників та літературних творів, літературні свята, ігри-змагання, подорожі, турніри, презентації, зустрічі з письменниками, скайп-зустрічі, майстер-класи.

З метою організації змістовного дозвілля, формування пізнавальних інтересів, творчого розвитку дітей у бібліотеці працюють читацькі об’єднання за інтересами: творча майстерня «Бібліоумійки», низка гуртків: настільних ігор «Шукачі пригод», «Акторус», любителів англійської мови «English for beginners», а також бісероплетіння «Вишенька», «Книжкова лікарня», «Юний парамедик». Для найменших користувачів бібліотеки та їхніх батьків працює недільна «Школа раннього розвитку та Академія батьківської мудрості», в роботі якої беруть участь бібліограф, психолог та юрисконсульт бібліотеки.

Бібліотека підтримує партнерську взаємодію з Головним управлінням юстиції в Полтавській області, Управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА, обласним громадським Шевченківським комітетом, Полтавською філією «Центр соціальної адаптації інвалідів та ветеранів АТО», Полтавським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського, Палацом дитячої та юнацької творчості, літературно-меморіальними музеями Панаса Мирного та Володимира Короленка, Полтавським краєзнавчим музеєм ім. В. Кричевського, Полтавською дитячою художньою школою, єврейською общиною «ХеседНефші», закладами освіти міста та області, обласними бібліотеками України для дітей та ін.

На початок 2018 р. у структурі бібліотеки діють відділи: комплектування та зберігання фондів (із сектором зберігання фондів); дитячого та сімейного читання; розвитку читання та естетичного виховання; масової роботи та творчих здібностей дітей; соціокультурної діяльності, науково-методичної допомоги та бібліотечного маркетингу, а також два відокремлені сектори: інформаційно-бібліографічний; інформаційних технологій та електронних ресурсів.

Бібліотека з максимальною повнотою формує орієнтований на дитячу аудиторію фонд документів з усіх галузей знань та художньої літератури, у т. ч. краєзнавчого спрямування. Станом на 01.01.2018 р. обсяг фонду ОБД становить 106 700 пр., з них: 91 790 пр. – книжки, 12 739 пр. – періодичні видання, 2 171 пр. – аудіовізуальні матеріали.

З січня 2011 р. розпочато роботу з автоматизації бібліотечних процесів. Бібліотека працює в АБІС «Марк-SQL» і має АРМ: «Комплектування та облік фонду», «Аналітична обробка періодичних видань та споживання інформації», «Періодичні видання», «Наукова обробка документів (ретроспекція)», «Наукова обробка документів (індексування)».

З січня 2017 р. автоматизовано процес реєстрації користувачів за ЄРК та ведення статистичного обліку, створюються бази даних (БД) «Користувачі», «Книговидача», «Відвідування».

У структурі ДБА до послуг користувачів: алфавітний каталог для учнів 5–9-х класів, систематичні каталоги для учнів 2–4 та 5–9-х класів, систематичний каталог звукозаписів, нотних видань, систематична картотека статей для учнів 5–9-х класів, краєзнавча картотека, картотека творів, відзначених преміями (з 2011 р. – у стані консервації), електронний каталог (ЕК).

ЕК ведеться з січня 2011р., містить записи на всі види документів, що надійшли до фонду бібліотеки та на наявні видання різних років після їх ретрокаталогізування; охоплює бази даних: «Періодичні видання», «Книги та брошури», «Статті», «Аудіовізуальні матеріали». Станом на 01.01.2018 р. обсяг власних електронних БД становить 74 113 записів, з них в ЕК – 61 004.

Бібліотека щорічно обслуговує майже 11 500 користувачів-дошкільників, учнів 1–9-х класів, організаторів дитячого читання (за ЄРК – майже 8 тис.). Користувачі обслуговуються диференційовано, за віковими групами. Щорічна книговидача становить понад 225 тис. пр., кількість відвідувань – пересічно 79 тис.

Полтавська ОБД ім. Панаса Мирного зосереджує свою діяльність на виконанні таких завдань: формування документного фонду, що відповідає особливостям і читацьким інтересам різних категорій користувачів; просування книги та читання до користувача-дитини з використанням традиційних та сучасних нестандартних форм роботи; формування інформаційної культури особистості, вмінь і навичок використовувати інформацію і знання; удосконалення роботи з національно-патріотичного виховання дітей, відродження національної культури, формування здорового способу життя, підвищення правової самосвідомості і т. ін.; освоєння й упровадження нових ідей та інформаційних технологій, створення нових послуг та сервісів, заснованих на застосуванні ІТ; робота з дітьми, які потребують посиленої державної та педагогічної уваги (обдаровані діти, сироти, з інвалідністю, із сімей внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО і ООС); реалізація функцій методичного забезпечення діяльності бібліотек області з обслуговування дітей.

Як організаційно-методичний центр Полтавщини бібліотека забезпечує підвищення кваліфікації бібліотекарів, трансляцію передового бібліотечного досвіду, навчання інноваційній творчості, проводячи на базі ОБД та районних (міських) бібліотек для дітей обласні науково-практичні конференції, семінари-практикуми для бібліотекарів та спеціалістів органів управління освітою (міськвиконкомів, райдержадміністрацій) та їхніх методичних служб, які керують діяльністю бібліотек закладів загальної середньої освіти, окремі заходи організовуються спільно з Полтавським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського. Провідні фахівці бібліотеки беруть участь в обласних семінарах-нарадах директорів районних і міських ЦБС, семінарах для завідувачів структурних підрозділів ЦРБ, ЦМБ, бібліотек ОТГ. Методична і практична допомога надається і під час експертно-діагностичного аналізу роботи бібліотек ЦБС, тематичних виїздів.

Бібліотека укладає статистичні таблиці «Основні показники роботи бібліотек області, що працюють з користувачами-дітьми», щоквартальний збірник методичних матеріалів «ПрофіТека», методико-бібліографічні матеріали до відзначення ювілейних дат дитячих письменників, бібліографічні покажчики «Полтава історична», «Читаміни для дитини», «Я – особистість» (про молодіжні субкультури), анотовані списки літератури «Письменники – лауреати обласних літературних премій», «Майже дорослі», «Великі секрети для маленьких», «Українські художники – ілюстратори дитячих книг», «Дбайливим батькам і допитливим дітям», огляди, дайджести, календарі, пам’ятки; створено відеовікторини «Чи знаєш ти свій рідний край?», «Тварини і рослини Полтавщини», тізер-book за книгами Н. Щерби, О. Рижко, С. Гридіна, І. Абеді; електронні бібліографічні ігри «Лінгворинг, або про що розкажуть словники, якщо їх запитати», «Знайомий незнайомець: Панас Мирний», «Міфічні істоти»; віртуальні книжкові виставки, вікторини, подорожі «Ювілеї улюблених книг», «Літературна Полтава», «Мій рідний край», відеоролики, віртуальні закладки та медіаігри за сюжетами книжок і т. ін.

Проводяться обласні огляди-конкурси кращого передового досвіду, творчі конкурси для бібліотечних працівників: «Одна ідея – тисяча послідовників», «Мандруємо Полтавщиною, відвідуємо бібліотеки», «Прикрасимо книжковий дім»; дитячі конкурси: «Найкращий читач Полтавщини», «Лідер читання», «Моя мала Батьківщина», «В об’єктиві – Дитинство», «Герой нашого часу», «Книги – це класно! Читати – це круто!» та ін.

Бібліотека є учасником всеукраїнських моніторингів «Книга року», «Незадоволений читацький попит на дитячу літературу в бібліотеках України для дітей», «Професійна компетентність бібліотекаря дитячої бібліотеки» і т. ін.; організатором регіональних соціологічних досліджень «Система підвищення кваліфікації працівників бібліотек, що обслуговують користувачів-дітей», «Періодичні видання для дітей та ефективність їх використання в бібліотеках Полтавщини», «Аналіз інтернет-сторінок дитячих бібліотек області».

З метою активізації соціокультурної діяльності, наближення послуг бібліотеки до користувачів, налагодження партнерських зв’язків з громадою бібліотека реалізовує проекти: «Правовий орієнтир», «Бібліотека на зв’язку», «Шануй своє», «Поки я хочу – я можу», «Літературний реп’ях», «ТІБІШ (творчі ініціативи бібліотеки та школи)», «Нестандартні літні читання», «Територія бібліотечного успіху», «В основі мужності завжди лежить любов».

Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного бере участь у проектах Національної бібліотеки України для дітей: «Віртуальна бібліографічна довідка», «КЛЮЧ»; «Кращі інтернет-ресурси для дітей», «Почитайко», «Електронна бібліотека методико-бібліографічних матеріалів», є членом Корпорації бібліотек із аналітичного розписування періодичних видань (КОРДБА).

На базі бібліотеки відбувається чимало значних подій і заходів. Зокрема, в жовтні 2015 р. за підтримки Міністерства культури України та Національної бібліотеки України для дітей відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція директорів обласних бібліотек для дітей України на тему «Патріотичне виховання у бібліотеці: традиції минулого і сучасного», у березні 2018 р. – урочисте відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання «Ми читаємо завзято, а читання нам – це свято!».

З 2013 р. ОБД є учасником Південноукраїнського міжрегіонального ярмарку бібліотечних інновацій «Бібліокре@тив»; у 2014 та 2018 рр. він відбувся на її базі.

Протягом 2015–2016 рр. бібліотека була партнером проекту Громадської організації «Полтавська правозахисна група «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми внутрішньо переміщених осіб» за Програмою розвитку ООН та фінансової підтримки Уряду Японії.

Бібліотека має доступ до мережі Інтернет. На початку 2012 р. відкрито веб-сайт ОДБ, представництво бібліотеки в соціальній мережі «Фейсбук», з 2016 р. ведуться блоги психолога та юрисконсульта.

Загальна кількість працівників ОБД – 34 особи, з них бібліотечних фахівців – 25.

Вагомий внесок у розвиток бібліотеки в різні періоди зробили її директори: Н. Хижняк (1944–1945), В. Карпенко (1946–1951), Н. Іщук (1951–1954), Н. Чикалова (1955–1956 ), Г. Багрич (1957–1976), Л. Чобітько (1977–2009), Л. Митрофанова (з 2009 р.); заступники директора: Н. Кулик (1979–1986), О. Коваленко (1977–2010), Н. Піскун (з 2009 р.), головний бібліотекар методичного відділу Н. Кутова, провідний редактор бібліографічного відділу Н. Граїцька, завідувач відділу комплектування та зберігання фондів Є. Клименко, головний бібліотекар І. Петлюк, провідний методист О. Тарасенко та ін.

Серед працівників бібліотеки державні нагороди й відомчі відзнаки мають: Л. Чобітько – орден «За заслуги» III ступеня (2008), Почесна відзнака Міністерства культури України «За багаторічну плідну працю в галузі культури» (2003); Н. Граїцька – почесне звання «Заслужений працівник культури України» (2009).

Поштова адреса бібліотеки:

вул. Небесної Сотні, 17, м. Полтава, 36000;

е-mail: LibrPMirnogo@ukr.net;

веб-сайт: http://www.odb.poltava.ua

https://www.facebook.com/PoltavskaOblasnaBibliotekaDlaDitejImPanasaMirnogo/

Блог психолога Полтавської ОБД для дітей ім. Панаса Мирного

http://psychblog.odb.poltava.ua/

Блог юрисконсульта Полтавської ОБД ім. Панаса Мирного

http://lawyerblog.odb.poltava.ua/

 

 

Зображення

image
Заняття Школи раннього розвитку та Академii батmкiвськоі мудростi
image
Заняття гуртка з бiсероплетiння Вишенька
image
Бібліотека приймає IX Міжрегіональний ярмарок бібліотечних інновацій Бібліокре@тив-2018 (19 червня 2018)
image
Виїзна читальна зала на дитячому майданчику Сонячного парку м. Полтави (липень 2018)
image
Майстер-клас від майстра в Полтавському обласному санаторії для дітей з вадами опорно-рухового апарату (липень 2018).

image
В гості казка завітала. Читацькі посиденьки

Джерела

 

Державний архів Полтавської області, ф. Р-4085, оп. 3, спр. 473, арк. 6, 8; спр. 6827, , оп. 1, спр. 15, арк. 5, спр. 125, арк. 2.;

Буб О. Рік роботи : (Полтавська центральна дитяча бібліотека) / О. Бут // Бібліотека у соціалістичному будівництві. – 1935. – № 12. – С.64–66;

Бібліотечна справа // Полтавська область: природа, населення, господарство. Географічний та історико-економічний нарис / за ред. К. О. Маца. –2-е вид., допов. і перероб. – Полтава: Полтавський літератор, 1998.– С. 250–251;

Чобітько Л. Дім книг твоїх / Леонід Григорович Чобітько. – Полтава : Полтавський літератор, 1998. – 7 с. : іл., фотогр.;

Полтавська обласна бібліотека для дітей ім. Панаса Мирного // Полтавщина : Енциклопедичний довідник / за ред. А. В. Кудрицького. – Київ : УЕ,1992.–С. 723: іл.

 

———————————————

Мандри до серця України. Полтава  

«Ми читаємо завзято, а читання нам – це свято!»

Повернемо бібліотеку дітям

Полтавська обласна бібліотека для дітей імені Панаса Мирного  

Полтавська обласна бібліотека для дітей презентувала послуги на Сорочинському ярмарку (фото)

Тиждень шаленого читання стартував у Полтаві  

Митрофанова Лариса Іванівна
Піскун Наталія Миколаївна
Статтю створено : 15.11.2018
Останній раз редаговано : 24.04.2019